Την Τετάρτη 20/04 συνεδρίασε η επιτροπή κατοίκων Νότιας Ρόδου. Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η ακρίβεια και η κατάσταση των δομών υγείας της περιοχής. Από τη συζήτηση της συνεδρίασης αναδείχτηκαν τα αδιέξοδα, με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι κατοίκων των χωριών μας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
«Η πλειονότητα των νοικοκυριών στην περιοχή αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να κόψουν βασικά ήδη διατροφής και αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Την ίδια ώρα το υψηλό κόστος καυσίμων κάνει πλέον απαγορευτικές τις απαραίτητες συχνές μετακινήσεις των Νότιο-ροδιτών προς την πόλη. Ενώ λοιπόν μεγάλο μέρος του πληθυσμού των χωριών δεν μπορεί πλέον να μεταβαίνει στην πόλη της Ρόδου για ιατρικές εξετάσεις και απαραίτητες επισκέψεις σε ειδικευμένους γιατρούς, οι δομές δημόσιας υγείας εξακολουθούν να είναι χωρίς το απαραίτητο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Για χιλιάδες γυναίκες και παιδιά δεν υπάρχει ούτε ένας γυναικολόγος,  ούτε ένας παιδίατρος σε καμία δημόσια δομή σε όλα τα χωριά του νησιού!

Παράλληλα τα επείγοντα περιστατικά, που σίγουρα θα προκύπτουν σε μια περιοχή που ετοιμάζεται να υποδεχτεί χιλιάδες κόσμο, δεν θα μπορούν να έχουν την απαραίτητη προ-νοσοκομειακή περίθαλψη, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Η συζήτηση κατέληξε ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση και στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Αποφασίστηκαν να προχωρήσουμε στις εξής δράσεις, στις οποίες καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου.
• Συμμετοχή στη συγκέντρωση της 1ης Μαΐου με τον σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου στη Ρόδο, στις 11 π.μ., πλατεία Αγία Νικολάου.
• Κοινή αγωγή κατοίκων της Νότιας Ρόδου για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος.
• Ανοικτή σύσκεψη κατοίκων και φορέων της Νότιας Ρόδου με θέμα την  οργάνωση του αγώνα για την ακρίβεια και την υγεία, στις 27/05.

Τα αιτήματά μας προς την κυβέρνηση για την ακρίβεια και την υγεία είναι:
• Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
• Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.
• Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στο ρεύμα στα καύσιμα.
• Πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία του Π.Ι. Γενναδίου με ειδικευμένο γιατρό, νοσηλευτή και ασθενοφόρο (ΕΚΑΒ).
• Αναβάθμιση του Π.Ι. Γενναδίου σε κέντρο υγείας Νότιας Ρόδου».