FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΥΚΛΑΔΕΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πέντε «πράσινα» νησιά του Αιγαίου: Η καινοτομία στον δρόμο προς τη βιωσιμότητα

Πέντε νησιά του Αιγαίου έχουν συνδέσει το όνομά τους με καινοτομίες και πρωτοποριακές τεχνικές σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, η ανακύκλωση και οι «πράσινες» μεταφορές. Έχουν υιοθετήσει φιλικές, προς το περιβάλλον, πρακτικές και συνάμα έχουν ανακαλύψει «έξυπνους» τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα οι κάτοικοι.

Αναμφισβήτητα τα νησιά ΡόδοςΤήλοςΧάλκη, Αστυπάλαια και Άγιος Ευστράτιος αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και τους κατοίκους μιας περιοχής προκειμένουν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος με ενέργειες και πράξεις που θα υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Άγιος Ευστράτιος που παρέχει ενεργειακή αυτονομία στους κατοίκους του με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας και του πάρκου φωτοβολταϊκών, γίνεται «αφενός για να εκσυγχρονιστεί το νησί αφετέρου για να προστατευτεί το περιβάλλον», όπως έχει αναφέρει και η Δήμαρχος του νησιού, Μαρία Κακαλή στο Act For Earth στο CNN Greece.

«Πράσινη» ατζέντα διαθέτει τα τελευταία χρόνια και η Αστυπάλαια με τους κατοίκους της να αποκτούν οικολογική συνείδηση την οποία ενστερνίζονται και οι επισκέπτες της, όπως έχει αναφέρει στο Act For Earth στο CNN Greece ο Δήμαρχος, Νικόλαος Κομηνέας.

Ακόμη, υπόδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αποτελεί το μικροσκοπικό νησί της Τήλου, ενώ στο νησί της Χάλκης, η «Πρωτοβουλία GR-Eco islands», στοχεύει στην προώθηση νέων τεχνολογιών και ενεργειακών πρακτικών χαμηλών στις εκπομπές του άνθρακα.

Τέλος, η Ρόδος πρωταγωνιστεί στον βιώσιμο Τουρισμό. Αποσκοπεί στην διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της περιοχής αλλά και στην κατάρτιση των ανθρώπων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουρισμού, όπως έχει αναφέρει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στο Act For Earth και στο CNN Greece.

Ρόδος: Κορυφαία επιλογή για τον βιώσιμο Τουρισμό

Πηγή: Eurokinissi

Πηγή: Eurokinissi© Παρέχεται από: CNN.gr

Για την προβολή της Ρόδου έγιναν συντονισμένες ενέργειες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μαζί με τον όμιλο TUI και το ίδρυμα TUI CARE για την ανάδειξή της ως το πιο βιώσιμο νησί στον κόσμο.

Το «THE RHODES CO-LAB» είναι μια δημιουργική συνεργασία που συγκεντρώνει στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς ενός προορισμού. Ξενοδοχεία και Καταλύματα, Εστίαση, Μεταφορές και κινητικότητα, Εμπειρίες, Κρουαζιέρα, Αεροδρόμια, Υποδομές και μέσα από τη συνεργασία, θα επανασχεδιάσουν ένα Ολιστικό Αειφόρο Επιχειρηματικό Μοντέλο για Τουριστικούς Προορισμούς παγκοσμίως.

Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η Ρόδος ως φάρος για τη βιώσιμη μεταμόρφωση των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, δόθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο στο Act For Earth ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε ότι η Ρόδος, βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας που διακρίνει τη σχέση τόσο μεταξύ του Α’ και Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και της τελευταίας με όλους τους φορείς του Τουρισμού, της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας που συντέλεσε στην ανάδειξη της Ρόδου ως κορυφαία επιλογή.

Τήλος: Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ© Παρέχεται από: CNN.gr

Το μικροσκοπικό νησί της Τήλου «διδάσκει» ένα νέο υπόδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Τήλου, της εταιρείας – χορηγού POLYGREEN και του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου (του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) έχει στόχο να το μετατρέψει σε νησί μηδενικών αποβλήτων, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί ευφυές και καινοτόμο υβριδικό σύστημα με χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας, μέσω μηχανισμού αποθήκευσης μπαταριών, καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων του χωριού Λιβάδια (περίπου 500 ατόμων).

Ο υβριδικός σταθμός περιλαμβάνει μία ανεμογεννήτρια, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, μονάδα αποθήκευσης ενέργειας και ένα πρωτότυπο σύστημα που ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή ενέργειας.

Χάλκη: «Πρωτοβουλία GR-Eco islands»

Πηγή: Intime (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Πηγή: Intime (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)© Παρέχεται από: CNN.gr

Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αναβάθμιση των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών αλλά και μικρότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα GREco islands, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη Χάλκη με σκοπό την επέκτασή του και σε άλλα μικρότερα νησιά.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να συνδέσει τον ιδιωτικό τομέα με τις τοπικές κοινωνίες, ενθαρρύνοντάς τους να συνεργαστούν και να βρουν κοινές λύσεις που προωθούν νέες τεχνολογίες και ενεργειακές πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τα αποτελέσματα στην ηλεκτροπαραγωγή και την ηλεκτροκίνηση είναι εντυπωσιακά με τους μόνιμους κατοίκους να παράγουν και να διαχειρίζονται οι ίδιοι την ενέργεια που χρειάζονται, μέσω ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 2.500 πάνελ, γεγονός που συμβάλλει αφενός στην προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου στην εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αστυπάλαια: Το πρώτο «πράσινο και έξυπνο» νησί

Ένα ακόμα «πράσινο» και «έξυπνο» νησί αποτελεί και η Αστυπάλαια που ξεχωρίζει για τους πανέμορφους ανεμόμυλους και τα λευκά σπιτάκια όπως απλώνονται αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο της Χώρας. Στην Αστυπάλαια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ένα εντελώς πρωτοποριακό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος και την εταιρεία V.W.

Πηγή: Eurokinissi (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Πηγή: Eurokinissi (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)© Παρέχεται από: CNN.gr

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

α) Η αντικατάσταση των οχημάτων πάσης φύσεως (αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, ποδήλατα, κ.λπ.) που υπάρχουν στο νησί με αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα.

β) Η δημιουργία αστικής συγκοινωνίας με ηλεκτρικά βανάκια (shuttle buses) τα οποία θα καλεί ο κάθε υποψήφιος επιβάτης για να τον παραλάβουν από το σημείο που θέλει και να τον μεταφέρουν σε κάποιο άλλο, μέσα από την εφαρμογή (app) στο κινητό και ένα σύστημα υπολογιστών, το οποίο θα δείχνει τις βέλτιστες (διαφορετικές) διαδρομές για τα βανάκια.

γ) Η δημιουργία ενός δικτύου φορτιστών, ισχύς 20 kw, για την παραγωγή ρεύματος που απαιτείται φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Άγιος Ευστράτιος: Εξ ολοκλήρου ενεργειακή αυτονομία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ© Παρέχεται από: CNN.gr

Το νησί με τους περίπου 200 μόνιμους κατοίκους, αναμένεται να γίνει το πρώτο «πράσινο» καθώς θα καταναλώνει αποκλειστικά ηλεκτρική και θερμική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Οι πολίτες του μικρού ακριτικού νησιού, θα εξοικονομήσουν χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος, το οποίο θα παράγεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ήδη τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που συντελούνται στο νησί Άγιος Ευστράτιος, αφορούν τον υβριδικό σταθμό, το δίκτυο τηλεθέρμανσης, την τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας και εκείνο του πάρκου φωτοβολταϊκών.

Το νησί του Αγίου Ευστρατίου πρωτοπορεί στο έργο αυτό. Το πρόγραμμα «Πράσινο Νησί – Αη Στράτης» έχει ως στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι μία ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση με στόχο τη διείσδυση των ΑΠΕ κατά 85%.

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή Σταθμού Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και την προμήθεια αυτών για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου.