FEATUREDΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτός σχεδίου δόμηση: Κραυγή αγωνίας απο χιλιάδες ιδιοκτήτες. Η απόφαση εμπλοκής του ΣΤΕ. Τί ζητούν συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κλπ

Σε πλήρη απαξίωση χιλιάδων περιουσιών  μικροιδιοκτητών που διαθέτουν  εκτός σχεδίαου οικοπεδα οδηγεί η απόφαση του ΣτΕ που μπλοκάρει τις οικοδομικές αδειες για οικοπεδα 4 στρεμάτων.   Το ΣΤΕ αποφάνθηκε  για άδεια οικοδομής στην Πάτμο,  ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων για να χτίσει κάποιος σε εκτός σχεδίου τεμάχιο ζήτησαν ομόθυμα επιστημονικοί φορείς.

Χθες. οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο απερχόμενος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) και γενικός γραμματέας CLGE-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων-Μηχανικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας ζητώνας, σε σνέντευξη τύπου,  άμεσα, μια δομημένη νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθεί και το “μπλοκ” του ΣτΕ, που σταθερά, όπως αναφέρεται, από πολλούς γνωρίζοντες, ζητεί στέρεα νομική βάση για το όποιο νομοθέτημα.

Τι αναφέρουν οι φορείς

“Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της Ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές,  ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη”, τόνισε ο  Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

“Ετοιμάζεται σε νομικό και τεχνικό επίπεδο ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση στα αρμόδια υπουργεία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει νομοθετική ρύθμιση πριν το 2024 και μέχρι τότε θα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά οι μικροϊδιοκτήτες και θα έχουν χαθεί περιουσίες” είπε ο Γιώργος Ρούσκας πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, ζητώντας άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων και άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών.

“Κανένα κόμμα δεν αναφέρεται στο πρόβλημα και πως θα το λύσει», τόνισε ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κάνοντας λόγο για  «πλήρη αδιαφορία του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου για το πρόβλημα, όπως αποτυπώνεται από την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς για επίλυση του προβλήματος στα προεκλογικά προγράμματα των πολιτών κομμάτων, που έτσι, ελαφρά τη καρδία, πετούν την περιουσία των πολιτών κυριολεκτικά στα σκουπίδια…”.

Όπως είπε ο κ. Παραδιάς “η εκτός σχεδίου δόμηση, είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη. Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Είναι απογοητευτικό ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στα προγράμματά τους για το πώς θα επιλυθεί. Επιβάλλεται η άμεση εκ του νόμου αναγνώριση ως κοινόχρηστων, τουλάχιστον όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους Δήμους και όσων γηπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση”.

”Η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και γενικότερα η πολιτική γης, δεν είναι από τα θέματα που θα μπουν στα περισσότερα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων. Δυστυχώς. Είναι όμως από τα ζητήματα που καίνε τους πολίτες και αναδεικνύουν τις πολιτικές διαφορές των κομμάτων”, τόνισε ο Μιχάλης Καλογιαννάκης πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών.

Όπως σημείωσε, στον πυρήνα του προβλήματος είναι η απόφαση του ΣτΕ του 2017, που έκρινε αντισυνταγματικό τον χαρακτηρισμό οδών από την αυτοδιοίκηση παραπέμποντας στον πολεοδομικό σχεδιασμό του κεντρικού κράτους, που ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί τονίζοντας ότι:  “Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών και οι μικροί ή μεγάλοι επενδυτές βρίσκονται, συνεχώς, μπροστά σε εκπλήξεις.

Η τελευταία έκπληξη δεν ήταν η απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Φεβρουάριο. Μια απόφαση που έβαλε μια νέα διάσταση στο πρόβλημα. Ακόμα και οικόπεδα που είναι άρτια και αρκετά στρέμματα, δεν είναι πλέον οικοδομήσιμα, λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης και της μη κατηγοριοποίησης του οδικού δικτύου. Η τελευταία έκπληξη ήταν το «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης που ανέδειξε την πραγματική στάση της για το θέμα. Απλά επέλεξε να ταχθεί με τα συμφέροντα που θέλουν απαξιωμένες τις εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να καταστούν φτηνές και εύκολα αποκτήσιμες από συγκεκριμένα συμφέροντα”.

“Οι επιστημονικοί φορείς δεν δρουν μόνο για τα συμφέροντα των μελών τους, αλλά και ως σύμβουλοι της πολιτείας. Όπως αναφέρονται και στο καταστατικό του επιστημονικού φορέα των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ), σκοπός του συλλόγου είναι “ Η συμβολή στην ανάπτυξη και εξύψωση της τεχνικής, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της Χώρας και του Λαού. Πολλοί από αυτούς τους φορείς το έχουν αποδείξει” σημείωσε ο κ Καλογιαννάκης  λέγοντας:

“Η εκάστοτε κυβέρνηση και τα κόμματα, οφείλουν να συνομιλούν μαζί τους, και να μην τους αντικαταστούν με διάφορα λόμπι που θέλουν μόνο να προάγουν τα στενά συμφέροντα τους”.

Η πρόταση  του πρόεδρου των συμβολαιογράφων Γιώργου Ρούσκα

Τούτων δοθέντων  ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας  κατέθεσε πρόταση με την οποία τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3212/2003, να θεωρούνται δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέθηκε,  διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την διοίκηση.

Επίσης με βάση όσα είπε ο κ. Ρούσκας είναι αναγκαία:

1) Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων

2) Άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών

3) Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική επικράτεια.