FEATUREDΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ …Εμπαιγμός των ένστολων από την Κυβέρνηση

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κυβέρνηση έδωσε έκτακτο επίδομα ύψους 600 ευρώ  στους ένστολους, αστυνομικούς και λιμενικούς, το οποίο υποσχέθηκε ότι θα ήταν αφορολογητο.

Ωστόσο,όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλη,  το έκτακτο αυτό επίδομα θα δηλωθεί στο έντυπο Ε1 και θα φορολογηθεί κανονικά όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος προβλέπεται από το άρθρο 123 του ν. 5003/2022 και ορίζει ότι απαλλάσσεται από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20% και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%, όμως δεν απαλλάχθηκε από την επιβολή φόρου με βάση τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Όμως, οι δικαιούχοι του επιδόματος, ανάλογα με το συνολικό εισόδημα από άλλες πηγές που έχουν, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος από 132 έως 264 ευρώ.
Ειδικότερα, οι ένστολοι θα κληθούν να καταβάλουν για το ποσό των 600 ευρώ, φόρο εισοδήματος υπολογισμένο με τους συντελεστές 22% έως 44% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
Επειδή, δε, δεν παρακρατήθηκε φόρος κατά την πληρωμή του, αυτό σημαίνει ότι θα υπαχθεί ολόκληρο σε φόρο εισοδήματος με βάση την φορολογική κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή με συντελεστές από 22% έως 44%.
Αυτό που πρέπει άμεσα να ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, προτού οι ένστολοι κληθούν να δηλώσουν το εισόδημα τους για το φορολογικό έτος 2022, είναι η μη επιβολή φόρου εισοδήματος στο έκτακτο αυτό βοήθημα που δόθηκε εκτάκτως για  οικονομική ενίσχυσή τους.
Κατερίνα Βολονακη
Δικηγόρος
Υποψήφια Βουλευτής Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ