FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κορυφή των Ευρωπαϊκών εισηγμένων η Shell με “καύσιμο” την εκτίναξη του πετρελαίου

Ο πετρελαϊκός και ενεργειακός κολοσσός Royal Dutch Shell ανέκτησε τα πρωτεία της κορυφαίας εισηγμένης εταιρείας στην Ευρώπη, στη λίστα Forbes Global 2000, παραγκωνίζοντας τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen AG εκ νέου στη δεύτερη θέση.

Ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, αποτιμάται φέτος στα 211 δισ. δολάρια, αξία αυξημένη σχεδόν κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι και υπερδιπλάσια της δεύτερης Volkswagen AG.

Τον Μάιο, η Shell ανακοίνωσε ρεκόρ κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο του 2022, στα 9,13 δισ. δολάρια, χάρη στην εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση σε βάρος της Μόσχας. Η εταιρεία επέστρεψε επίσης στην 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των 2.000 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών φέτος, από την 324η θέση όπου είχε κατρακυλήσει πέρυσι.

Στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρέθηκε ο γνωστός γερμανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ο οποίος “υπογράφει” ορισμένα από πιο γνωστά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους του πλανήτη -όπως τα Porsche, Audi, Lamborghini και Bentley-, η οποία είδε την κεφαλαιοποίησή της να μειώνεται κατά περισσότερα από 60 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες. Η Volkswagen, όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, έχει μειώσει την παραγωγή της εν μέρει λόγω των σοβαρών ελλείψεων ημιαγωγών που καταγράφεται παγκοσμίως αλλά και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων που υφίσταται στον απόηχο του diesel-gate, του σκανδάλου με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων ντίζελ, το οποίο οδήγησε τη μετοχή της σε πτώση άνω του 30% στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη δημοσίευση της περσινής λίστας.

Ακολουθεί η γαλλική Total SA. Ο έτερος ευρωπαϊκός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους παράγοντες που συνέβαλαν στην “επιστροφή” της Shell, με αποτέλεσμα από την 344η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όπου είχε βρεθεί πέρυσι να εκτιναχθεί φέτος στην 29η θέση. Την πρώτη πεντάδα της Ευρώπης συμπληρώνουν ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz και η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας.

Από το 2003, η λίστα Global 2000 του Forbes αναδεικνύει τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του πλανήτη λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις ισοσταθμισμένες παραμέτρους: τα περιουσιακά τους στοιχεία, την κεφαλαιοποίησή τους, τις πωλήσεις και τα κέρδη τους. Η φετινή λίστα καταρτίστηκε με βάση τα στοιχεία της FactSet Research, ενώ ο υπολογισμός των κεφαλαιοποιήσεων έγινε με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών στις 22 Απριλίου του 2022. Όλα τα στοιχεία είναι εκπεφρασμένα και σε δολάρια ΗΠΑ.

Από πλευράς μεγέθους επιχειρήσεων και γεωγραφίας, οι τρεις “υπερδυνάμεις” της Ευρώπης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 57 εταιρείες, η Γαλλία με 54 και η Γερμανία με 52 εταιρείες.

Σε αντίθεση, δε, με πέρυσι που η κατάταξη καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό την πανδημία του κορονοϊού και τις αλλαγές που επέφερε στο επιχειρηματικό περιβάλλον, φέτος καταλυτικό ρόλο έπαιξε η άνοδος των τιμών της ενέργειας ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρότι όμως οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος του πλούτου τους λόγω του πολέμου, οι ρωσικοί όμιλοι πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν καλύτερα την “καταιγίδα” των κυρώσεων.

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, μάλιστα, σκαρφάλωσε περισσότερες από 300 θέσεις υψηλότερα και επέστρεψε την πρώτη 50άδα της παγκόσμιας κατάταξης, καταλαμβάνοντας την 49η θέση. Η Rosneft παρέμεινε επίσης στο top 100, ενώ στη λίστα προστέθηκε και η LukOil, η οποία σκαρφάλωσε επίσης περισσότερες από 300 θέσεις υψηλότερα.

Τα πρωτεία μεταξύ των πετρελαϊκών κολοσσών στην παγκόσμια κατάταξη των εισηγμένων διατηρεί πάντως ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, η οποία πλέον φιγουράρει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με χρηματιστηριακή αξία 2 τρισ. δολαρίων.

Το top 10 των εισηγμένων της Ευρώπης

Νο. 1 Shell Plc
Χώρα: Ολλανδία
Πωλήσεις: 261 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 211 δισ. δολάρια

Νο. 2 Volkswagen AG
Χώρα: Γερμανία
Πωλήσεις: 295 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 82 δισ. δολάρια

Νο. 3 Total SA
Χώρα: Γαλλία
Πωλήσεις: 185 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 127 δισ. δολάρια

Νο. 4 Allianz
Χώρα: Γερμανία
Πωλήσεις: 138 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 96 δισ. δολάρια

Νο. 5 HSBC Holdings plc
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Πωλήσεις: 59 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 135 δισ. δολάρια

Νο. 6 BNP Paribas SA (Class A)
Χώρα: Γαλλία
Πωλήσεις: 127 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 68 δισ. δολάρια

Νο. 7 Mercedes-Benz Group AG
Χώρα: Γερμανία
Πωλήσεις: 178 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 74 δισ. δολάρια

Νο. 8 Nestle S.A.
Χώρα: Ελβετία
Πωλήσεις: 95 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 360 δισ. δολάρια

Νο. 9 AXA SA
Χώρα: Γαλλία
Πωλήσεις: 145 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 65 δισ. δολάρια

Νο. 10 Gazprom (PJSC)
Χώρα: Ρωσία
Πωλήσεις: 117 δισ. δολάρια
Κεφαλαιοποίηση: 63 δισ. δολάρια