Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

Όταν η Ιταλία και τα Όσκαρ υμνούσαν τις ομορφιές του Καστελλορίζου κι  η Βάνα Μπάρμπα ήταν μαγική,  όπως το νησί, οι Ιταλοί αγάπησαν το Καστελλόριζο,  όπως και όλοι όσοι είδαν τότε την κινηματογραφική ταινία.

Πέρασαν 30 χρόνια, και αυτό το καλοκαίρι, ηθοποιοί και συντελεστές θα βρεθούν ξανά,  πιθανότατα τον Αύγουστο,  στο νησί και θα κάνουν ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που κάνει ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, δωρεάν για όλο τον κόσμο. Ο δήμος Μεγίστης, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Βάνα Μπάρμπα, όλοι αποφασισμένοι για αξέχαστες μέρες.

Η είδηση είναι πολύ φρέσκια και τώρα ξεκινά να σχεδιάζεται. Η Βάνα Μπάρμπα, πρωινή-πρωινή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής  μου μιλάει για την υπέροχη προοπτική.

«Καταρχάς να στείλουμε την αγάπη μας στο πανέμορφο νησί της Ρόδου, μου είπε, και τα θερμά μας συγχαρητήρια γιατί φυλάτε Θερμοπύλες οι άνθρωποι που δουλεύετε σε τέτοιας ποιότητας έντυπα μέσα. Γιατί διάβασα, μπήκα και είδα τι ακριβώς είναι «Η Ροδιακή» και τι δύναμη έχει στην έντυπη και την ηλεκτρονική της μορφή.

Το δεύτερο είναι ότι το Καστελλόριζο είναι σημείο αναφοράς για όλους μας. Για εμένα δε παραπάνω, λόγω της ταινίας “Mediterraneo”. Είχα  την τιμή να δουλέψω με τον δήμο Μεγίστης, μετά από πολλά χρόνια, από τότε που έκανα την  ταινία.

Πήγα μετά από πολλά χρόνια στο Καστελλόριζο και πραγματικά ντρεπόμουνα γιατί άφησα τον χρόνο να περάσει, ήταν δε μαγικό όλο αυτό το συναίσθημα που βίωσα, όλη αυτή η αγάπη. Το νησί είναι μαγικό, δεν υπάρχει αυτό το νησί όπως και η Σύμη όπως και η Χάλκη, όλα τα νησιά μας είναι υπέροχα, αλλά το Καστελλόριζο έχει μια άλλη μαγεία.

Έτσι πριν από δύο χρόνια κάναμε μία συναυλία ο δήμος Μεγίστης με τον Σταύρο Ξαρχάκο και το υπουργείο Ναυτιλίας.  Εκεί ήταν η πρώτη φορά που είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια φεστιβάλ, κάποιες μουσικές συναντήσεις, γιατί ο κόσμος θέλει να ‘ρθει στο Καστελλόριζο. Δεδομένου της πρώτης μας επαφής με τον δήμο είπαμε τώρα να κάνουμε ένα ριγιούνιον, μία επανασύνδεση μετά από 30 χρόνια, όλοι οι ηθοποιοί του “Mediterraneo”, να γίνει έκθεση φωτογραφίας από την ταινία και να γίνει και μία συναυλία. Πρότεινα στον μεγάλο μας συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη να κάνουμε μια γιορτή, ένα πάρτι συνάντησης 30 χρόνια μετά».

Δέχτηκε την πρόσκληση ο Κραουνάκης;
Ο κ. Κρουανάκης, περιμένει με μεγάλη χαρά να ορίσουμε ημερομηνίες, δέχτηκε, θέλει να έρθει και κοιτάμε ημερομηνίες.
Θέλαμε κι εμείς να είμαστε του προφήτη Λιά, που είναι πολύ σημαντικό που γίνεται το πανηγύρι, αλλά δεν ξέρω αν θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά.

Ποιοι θα βρεθείτε στο Καστελλόριζο, λοιπόν;

Το ριγιούνιον των ανθρώπων που δουλέψαμε τότε. Μιλήσαμε  ήδη με την Ιταλική πρεσβεία, τους βρήκαμε, ο Τσετέρνα το παιδί ο μικρούλης που ήταν ερωτευμένος μ’ εμένα είναι αυτός που πηγαίνει σταθερά στο Καστελλόριζο από τότε, μπορεί και κάθε καλοκαίρι… Οι Ιταλοί από τότε το Καστελλόριζο το έχουν λατρέψει. Κάναμε και επίσημη πρόσκληση στον σκηνοθέτη της ταινίας τον  Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, όλοι είπανε αμέσως «ναι» και τώρα κοιτάμε ημερομηνίες και το στήνουμε με μεγάλη αγάπη όπως και τις συναυλίες μας.
Θα καλέσουμε τον κόσμο να έρθει εκεί, είναι δωρεάν για τον κόσμο να δει τα πάντα και τις συναυλίες μας και όλα και για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί θα στηθεί ψηλά πανευρωπαϊκά η σημαία του Καστελλορίζου, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν  να γίνουν αν δεν υπήρχε ο δήμαρχος,  ο αντιδήμαρχος και όλη η ομάδα των πολιτιστικών του δήμου Μεγίστης,  καθώς θα ήθελα να ευχαριστήσω από την ψυχή μου  τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου τον κ. Χατζημάρκο. Μας στήριξε από την πρώτη στιγμή.

Η Ιστορία του “Mediterraneo” ήταν  απλή, αλλά μεθυστική:

Μερικοί Ιταλοί στρατιώτες φθάνουν σ’ ένα απομονωμένο νησί του Αιγαίου.  Η αποστολή τους: να καταλάβουν το νησί στο όνομα του Μουσολίνι και του φασισμού. Κι ενώ νομίζουν πως ο τόπος είναι γεμάτος εχθρούς δεν βρίσκουν παρά μια χούφτα γυναίκες και τα παιδιά τους.
Η απλή, χαρούμενη ζωή των κατοίκων, τα παραδεισένια τοπία, ο λαμπερός ήλιος και η όμορφη πόρνη Βασίλισσα (Βάνα Μπάρμπα) κάνουν τους Ιταλούς να ξεχάσουν τα πάντα. Σταμάτησαν ακόμα και να μετρούν μέρες σε αυτό το νησί, οπότε δεν ξέρουν τι συμβαίνει στον πόλεμο ή στον έξω κόσμο. Αυτό το νησί μοιάζει με όαση, είναι ένας φανταστικός κόσμος όπου όλοι είναι χαρούμενοι.
Αυτό το καλοκαίρι, 30 χρόνια μετά η κινηματογραφική ταινία θα αναβιώσει ξανά!