Ουκρανία: Πιο κοντά από ποτέ σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Γιατί τρέμουν οι ειδικοί τη νέα φάση της σύγκρουσης

 

 

 

 

Συναγερμός έχει σημάνει σε Μολδαβία και Υπερδνειστερία τις τελευταίες δύο μέρες, με τον κίνδυνο ο πόλεμος να απλωθεί πέρα από την Ουκρανία να μεγαλώνει.

Ο φόβος ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να εξαπλωθεί ολοένα και μεγαλώνει μετά τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες δύο ημέρες σε Μολδαβία και Υπερδνειστερία. Την ίδια ώρα η Δύση συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, τόσο παίρνοντας αποφάσεις για κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, όσο και στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Ωστόσο, η Δύση σίγουρα δεν αισθάνεται άνετη για αυτές τις αποφάσεις της, ειδικά από τη στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε νέες απειλές για άμεσα αντίποινα στις χώρες που θα παρέμβουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν έχουν καταφέρει να στραγγαλίσουν τη ρωσική οικονομία.

Ο Guardian, σε ανάλυσή του, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τη νέα φάση του πολέμου την οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνη αφού μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωσή του.

Μια σειρά μυστηριωδών εκρήξεων στη Μολδαβία έχει αυξήσει την απειλή ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία να επεκταθεί σε νέα εδάφη, με απρόβλεπτες συνέπειες, τονίζεται στη συγκεκριμένη ανάλυση.

Στη συνέχεια, το βρετανικό ΜΜΕ θυμίζει ότι οι εκρήξεις κατέστρεψαν ραδιοφωνικές κεραίες σε ένα τμήμα της ανατολικής Μολδαβίας, κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, την Υπερδνειστερία, το οποίο ήταν ειρηνικό μετά από μια σύντομη σύγκρουση το 1992 που διεξήγαγαν οι υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο αυτονομιστές εναντίον του μολδαβικού στρατού.

Οι αυτονομιστικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τα περιστατικά σε Ουκρανούς σαμποτέρ, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για επιθέσεις – προβοκάτσια που σχεδιάστηκαν για να αποτελέσουν πρόσχημα για την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία θα προστεθούν στα 1.500 στρατεύματα που ήδη βρίσκονται εκεί, όπως ακριβώς παρόμοιες εκρήξεις στο Ντονμπάς προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα ψεύτικα SMS

Οι ισχυρισμοί αυτοί απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα όταν οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας έλαβαν την Τρίτη ψεύτικα SMS που προειδοποιούσαν για επικείμενη ουκρανική επίθεση. Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας και δήλωσε ότι στην Υπερδνειστερία δρουν δυνάμεις που «ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Μια ρωσική κίνηση στην Υπερδνειστερία θα αποτελούσε άμεση απειλή για την κυριαρχία της Μολδαβίας, μιας χώρας 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία, όπως και η Ουκρανία, έχει δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Θα απειλούσε επίσης την Οδησσό, την ουκρανική πόλη – λιμάνι που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της Μολδαβίας και της κατεχόμενης από τη Ρωσία, Χερσώνας.

 

 

Ουκρανία: Πιο κοντά από ποτέ σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Γιατί τρέμουν οι ειδικοί τη νέα φάση της σύγκρουσης