FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑ

Ηλίας Τσέρκης : Να μην εστιάζουν οι πολίτες την προσοχή τους στον αριθμό των κρουσμάτων, να είναι ψύχραιμοι και να τηρούν τα μέτρα!

Την άποψη ότι οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής  εξέφρασε σήμερα μιλώντας στο Notos News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.

Με αφορμή το γεγονός του ότι βρέθηκε εκπαιδευτικός θετική στον κορονοϊό σε σχολείο του νησιού μας ο κ. Ηλίας Τσέρκης τόνισε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός αλλά ψυχραιμία αφού η κατάσταση στο νησί μας είναι ελεγχόμενη.

«Μας προβληματίζουν τα περιστατικά στην Ευρώπη  και στη χώρα. Είμαστε σε μια φάση, που παρατηρούμε  το φαινόμενο. Τις καθημερινές υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μια μείωση. Είμαστε στην κορύφωση της καμπύλης», τόνισε ο κ. Ηλίας Τσέρκης.

Σε ερώτηση γιατί τα κρούσματα έφθασαν και ξεπέρασαν τα 2.000  ο κ. Τσέρκης δήλωσε:

« Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν  πρόσεξαν οι πολίτες και δεν τήρησαν τα μέτρα. Έχουμε μείωση της θερμοκρασίας. Στις περιοχές που συμβαίνει αυτό έχουμε αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού. Ο κόσμος προσβάλλεται τότε από διάφορες  λοιμώξεις του αναπνευστικού και από τον κορονοϊό. Ήταν αναμενόμενο όλο αυτό. Το ρυθμό που εξελίσσεται δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα λαμβάνουν μέτρα που μπορεί να φαίνονται αυστηρά αλλά είναι αναγκαία. Η αποτελεσματικότητα τους, θα κριθεί σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες. Στόχος είναι να ελέγξουμε την έξαρση των κρουσμάτων. Να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων . Αφού γίνει αυτό να ξεκινήσει η πτωτική φάση».

Εμείς στα νησιά δεν θα φθάσουμε εύκολα στο Lockdown

Όσο για το αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πιο αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου με αφορμή και την δήλωση στην οποία προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί Lockdown ο κ Τσέρκης τόνισε πως το γενικό κλείσιμο είναι το πιο αυστηρό μέτρο που μπορεί να εφαρμοσθεί.

«Εκτιμώ πως  το πραγματικό κόστος ενός γενικού Lockdown  δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα. Ακόμη και το κλείσιμο των σχολείων προκαλεί βλάβες στην εθνική οικονομία. Με αυτά  τα δεδομένα το γενικό κλείσιμο είναι το μεγαλύτερο μέτρο που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διάδοση της νόσου. Ωστόσο εκτιμώ πως δεν θα φθάσουμε εύκολα εκεί. Ειδικά εμείς στα νησιά.  Και αυτό γιατί  μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ευλαβικά τηρεί τα  μέτρα. Πρέπει να επιστήσω την προσοχή στις ηλικιακές ομάδες των ανθρώπων από 18 έως 45 ετών που δεν έχουν εύκολα συμπτώματα και μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τη νόσο. Πρέπει να είναι προσεκτικοί », τόνισε ο κ. Τσέρκης.

Δεν θα βοηθήσει η απαγόρευση των  μετακινήσεων από νομό σε νομό

Σε ερώτηση για την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό ο  πρόεδρος του ΙΣΡ τόνισε πως και αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομία.

«Θα έχει επιπτώσεις και αυτό στην οικονομία. Να μην ξεχνάμε πως έχουμε την μεταφορά των προιόντων.Είναι πιο θετικό να μπαίνουν σε καραντίνα, οι πάσχοντες με ήπια συμπτώματα  παρά να γίνει περιορισμός των μετακινήσεων. Δοκιμαστήκαμε και στον τομέα του τουρισμού  όπου με τη συνεργασία όλων είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ψυχραιμία.  Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Ας είναι σε επαφή οι πολίτες με τους οικογενειακούς γιατρούς τους», τόνισε ο κ. Τσέρκης΄

Όσο για τον αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα τόνισε:

«Δεν έχουμε συγκεκριμένο αριθμό από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα. Γνωρίζω πως έχουν γίνει πάνω από 15.000 από τον αναλυτή του νοσοκομείου. Από  εκεί και ύστερα τα θετικά είναι λιγότερα από 100. Δεν  πρέπει να απασχολεί την κοινωνία ο ακριβής αριθμός των  κρουσμάτων. Σίγουρα δείχνει την εξάπλωση στην κοινωνία. Πιο ακριβή στοιχεία είναι ο αριθμός  των πασχόντων στα νοσοκομεία και ο  αριθμός των διασωληνωμένων και οι θάνατοι.  Θα ανησυχούσα αν έβλεπα τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή μας και διψήφιο νοσηλευομένων ή διακομιδών. Αυτά εκτιμούμε  από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο. Επενδύουμε στην πρόληψη με σχολαστικότητα».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *