Στο φουλ οι μηχανές για να λειτουργήσουν ξανά τα Δημοτικά Λουτρά στη Μεσαιωνική Πόλη
Την επαναλειτουργία των Δημοτικών Λουτρών επιδιώκει η δημοτική αρχή Ρόδου.Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο προσωπικό προφίλ του δημάρχου κ Αντώνη Καμπουράκη προχωρούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μελέτης που αφορά στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δημοσίων λουτρών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με την καθοδήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου.
Αυτή τη φορά όμως τα Δημοτικά Λουτρά θα είναι ενεργειακά αναβαθμισμένα. Στόχος να είναι λειτουργικά και τα χαίρονται τόσο οι Ροδίτες όσο και οι επισκέπτες της Ρόδου.
Προσπάθεια να λειτουργήσουν τα Δημοτικά Λουτρά είχε γίνει το 2018. Η τότε δημοτική αρχή είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση τους σε ιδιώτη για 12 χρόνια . Ωστόσο απέβη άγονος. Παρέμβαση σχετικά μεγάλη για την αναβάθμιση των δημοτικών λουτρών είχε γίνει όταν αντιδήμαρχος αρμόδιος για το θέμα αυτό ήταν ο κ. Μανώλης Σαββής.
Τότε είχε εκδοθεί και ένα μοναδικό έντυπο μικρού μεγέθους που είχε ως εξώφυλλο το σχήμα των λουτρών και μέσα περιγράφονταν όμορφα η ιστορία τους.
Το φωτογραφικό υλικό στο προφίλ του δημάρχου κ. Καμπουράκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους χώρους .
Η ανάρτηση του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη
Η ανάρτηση στο προφίλ του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη για το θέμα είναι η ακόλουθη:
Προχωράμε άμεσα στην ολοκλήρωση της μελέτης που αφορά στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δημοσίων λουτρών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με την καθοδήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου.
Η μελέτη – που τελεί υπό σύνταξη – αφορά στη μετατροπή τους, με σεβασμό στα μνημειακά τους χαρακτηριστικά, σε «έξυπνα» λουτρά, ενεργειακά αναβαθμισμένα, με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με στόχο την πλήρη αξιοποίησή τους από τους πολίτες της Ρόδου και των επισκεπτών του νησιού μας.
Η ιστορία των Δημοτικών Λουτρών
Το κτίριο των δημοτικών λουτρών (Χαμάμ) της Μεσαιωνικής Πόλης βρίσκεται στη νότια πλευρά της πλατείας Αρίωνος. Ουσιαστικά πρόκειται για «δίδυμο» λουτρό που περιλαμβάνει ανδρικό και γυναικείο τμήμα.
Είναι γνωστό με τις ονομασίες YENI HAMAM (Νέα Λουτρά), Λουτρά Σουλεϊμαν και ως Λουτρά Μουσταφά γιατί γειτνιάζουν με το τέμενος Σουλτάν Μουσταφά ΙΙ.
Είναι το μοναδικό κτίριο αυτού του είδους στη Ρόδο που όχι μόνο διασώζεται, αλλά βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε λειτουργία με τον παραδοσιακό τρόπο.
Το κτίριο χρονολογείται γύρω στο 1558 και θεωρείται λόγω του μεγέθους του απόν τα πιο σημαντικά επαρχιακά λουτρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Έχει κηρυχτεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με απόφαση περί ιστορικών διατηρητέων μνημείων Πόλεως Ρόδου που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Γενικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου του Βασιλείου της Ελλάδος (Φύλλο 10/23-11-1948).
Κτίστηκε σε δύο φάσεις (πρώτα ολοκληρώθηκε το ανδρικό τμήμα και αργότερα το γυναικείο) και καλύπτει επιφάνεια 1.070 τμ, ενώ οι χώροι του είναι παρατεταγμένοι στον άξονα Βορρά- Νότο σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες των οθωμανικών λουτρών από το ψυχρό των αποδυτηρίων στο χλιαρό της προσαρμογής και στον πολύ ζεστό του κυρίως λουτρού.