Να συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο ζητά η Τουρκία

Σε νέα πρόκληση-βόμβα προχωρά η Τουρκία, απευθύνοντας δια στόματος του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ για πρώτη φορά αίτημα προς την Ελλάδα συζητήσεως επί της  κυριαρχίας

ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

«Δεν έχει μεταβιβαστεί… »

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», αμφισβήτησε ακόμη και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, χωρίς – προς το παρόν – να τα κατονομάσει.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εγείρεται από επίσημα κυβερνητικά τουρκικά χείλη αίτημα προς την Ελλάδα για συζήτηση επί της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ δυστυχώς, οι έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτήν την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας πρέπει να αναγνωριστούν», αξίωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας.

Ο Ακάρ βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Κατεχόμενα μαζί με τους αρχηγούς των τριών όπλων προκειμένου να παρακολουθήσει την άσκηση «Μεσογειακή Θύελλα – 2020», που πραγματοποιείται στο ψευδοκράτος από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και τις δυνάμεις των Κατεχομένων.

«Το Καστελόριζο το… ακουμπάμε»

Ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε παράλληλα στη συνέντευξή του την «ενόχλησή» του από την επίσκεψη της ελληνίδας Προέδρου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

«Να, πόσο κοντά είναι σε εμάς τα νησιά. Αν απλώσουμε το χέρι μας, το Καστελόριζο – που λέει ο λόγος – το ακουμπάμε. Σαν να μην υπάρχει άλλο νησί για να γιορτάσουν, έρχονται συνέχεια στο Καστελόριζο και φυσικά η τουρκική κοινή γνώμη ενοχλείται και όλα αυτά τα βλέπουμε ως προκλητικά.

»Υπάρχουν πολλά νησιά που ανήκουν στους Έλληνες γείτονές μας. Ολο εδώ έρχονται, για να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Αυτά, φυσικά, μας ενοχλούν, την τουρκική κοινή γνώμη μας. Τα βλέπουμε ως προκλητικά και θρασεία. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται αυτά, δεν επιθυμούμε να γίνονται αυτά τα πράγματα», δήλωσε.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα με προκλητικές επισκέψεις και ασκήσεις βλάπτει τη γαλήνη και τη σταθερότητα. Θέλουμε τα προβλήματά μας εδώ να επιλυθούν ειρηνικά. Αν κι εμείς το λέμε, δυστυχώς η ελληνική πλευρά συνεχίζει να φέρνει στρατιώτες από και προς τα νησιά».

Για τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελόριζου, ο τούρκος υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί το συγκεκριμένο νησί να αποκτήσει ΑΟΖ 40 χιλιάδων χλμ. «Καλούμε όλους να σκέφτονται λογικά», συνέστησε.

Αποστρατικοποίηση και διάλογος

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέφερε και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης 18 – αυτήν τη φορά (πριν ήταν 16 από 23) – νησιών του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει ακολουθεί τις συνθήκες και τα νομικά δεδικασμένα και να μην επιφέρει τετελεσμένα.

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών 18 νησιά. Η Ελλάδα με αυτά τα βήματα κλιμακώνει την ένταση και καταστρέφει τον αμοιβαίο διάλογο. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει στην άκρη τις εντάσεις και τις προκλητικές συμπεριφορές.

»Πρέπει να ανοίξουμε το κανάλι του διαλόγου ‘προτού αρχίσει να χιονίζει στα βουνά’. Ολοι πρέπει να δουν ότι αυτός είναι ένας πολύ πιο υγιής και λογικός τρόπος», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι «κατ’ εμάς η ένταση δεν βοηθά κανέναν», και απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο με την Ελλάδα: «Τα προβλήματα πρέπει να συζητηθούν με ειλικρίνεια και χωρίς όρους».

Για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «είμαστε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στα προβλήματά μας μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες».

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας επέμεινε επίσης στην πραγματοποίηση νέας, τέταρτης, απευθείας συνάντησης μεταξύ ελλήνων και τούρκων στρατιωτικών, τονίζοντας ωστόσο το δίκιο της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τέταρτη συνάντηση. Θέλουμε οι έλληνες γείτονές μας να έρχονται και να μιλάμε, όποτε θέλουν, και να τα βάζουμε όλα κάτω. Δεν διστάζουμε μπροστά στον διάλογο γιατί έχουμε δίκιο», είπε.

«Προγραμματισμένη… απόσυρση»

Τις εντυπώσεις για την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς το λιμάνι της Αττάλειας προσπάθησε να διασκεδάσει ο τούρκος υπουργός Αμυνας, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επιστροφή του ερευνητικού πλοίου.

«Το θέμα (με το Ορούτς Ρέις) έχει ως εξής θα μπορούσαμε να πούμε: Εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών των αρμόδιων υπουργείων, βρίσκεται σε μία προγραμματισμένη δραστηριότητα. Και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, θα γίνονται μπρος πίσω κινήσεις.

»Επ’ ουδενί δεν τίθεται θέμα παραίτησης από τα δικαιώματά μας και του δίκιου μας εκεί. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη δραστηριότητα», εξήγησε, και αμέσως μετά αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Αγκυρα τις τελευταίες 15 ημέρες.

 

Πηγή: sigmalive.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.