Αρένα η αγορά εργασίας: Εργοδότες ζητούν από εργαζόμενους τα 534 ευρώ
Κόκκινο χτυπάει η αγωνία των εργαζομένων καθώς η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και η άνοδος της ανασφάλειας διαμορφώνουν εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά εργασίας, με εργαζομένους να καταγγέλλουν εργοδότες ακόμη για το ότι τους ζητούν να επιστρέψουν το επίδομα των 534 ευρώ.
Καθώς η «κουτσή» όσο και πρωτόγνωρη τουριστική σεζόν τελειώνει, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να προσγειωθούν απότομα σε μια καινούργια πραγματικότητα, με την ύφεση και την ανεργία να διαμορφώνουν τους όρους της νέας «καραντίνας». Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον το εργασιακό αναδεικνύεται στο μείζον στοίχημα της επόμενης μέρας.
Δεν είναι τυχαίο πως οι καταγγελίες για κρούσματα αυθαιρεσιών πέφτουν βροχή, ενώ ορισμένοι εργοδότες επιχειρούν συστηματικά να εκμεταλλευτούν τα μέτρα στήριξης που θεσμοθέτησε το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία για μερίδα εποχικών ξενοδόχων που αν και δεν επαναλειτούργησαν φέτος το ξενοδοχείο τους, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ από τους εποχικούς εργαζομένους που υπέβαλλαν μονομερή δήλωση στην «Εργάνη», με την αιτιολογία πως η αιτία που το εισέπραξαν ήταν η δική τους επιχείρηση…
«Υπήρξαν καταγγελίες για εργοδότες που ενώ δεν άνοιξαν καθόλου τα ξενοδοχεία τους φέτος, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τα 534 ευρώ της αναστολής από τους εργαζόμενους, με το πρόσχημα πως τα λεφτά αυτά τα πήραν λόγω της επιχείρησης. Ευτυχώς τα κρούσματα αυτά ήταν περιορισμένα», καταγγέλλει ο πρόεδρος Ξενοδοχουπαλλήλων Ρεθύμνου, Κώστας Νικολιτάκης.
Την ίδια στιγμή, βροχή πέφτουν οι καταγγελίες και στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, καθώς και στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ «Aντι -COVID-19» . Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ενώ έχουν δηλωθεί σε αναστολή και λαμβάνουν τα 534 ευρώ από το κράτος εξαναγκάζονται να δουλεύουν «μαύρα» είτε με τηλεργασία είτε με κανονικά στον χώρο εργασίας τους.
«Κυρίαρχο στοιχείο του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας είναι η μαύρη εργασία ενώ ο μισθωτός είναι σε αναστολή εργασίας. Επίσης η σύγχυση όσον αφορά στον αριθμό των ημερών των κανονικών αδειών, η έλλειψη κρατικής μέριμνας για εποχικούς εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, κυρίως σε εμπορικά καταστήματα, πρακτορεία τουριστικά, αεροδρόμια, σούπερ – μάρκετ κ.α», αποκαλύπτει ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Ο ίδιος μιλά για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων που αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι, για υπέρβαση του ωραρίου απασχόλησης και εργασία χωρίς ρεπό, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού πριν την επιστροφή στην εργασία με επιβάρυνση των εργαζομένων.
Από τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν απευθυνθεί στο ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ και στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ «Aντι -COVID-19» οι περισσότεροι ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της αναστολής. Οι καταγγελίες αφορούσαν επιχειρήσεις που ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους, τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά. Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για νέα μορφή αδήλωτης εργασίας, που εμφανίστηκε στην περίοδο της καραντίνας και απειλεί τώρα τους εργαζόμενους σε τουρισμό, επισιτισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό και άλλων κλάδων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, οι οποίοι μπορούν να τεθούν σε αναστολή έως και τον Οκτώβριο.


