Σύμβολο αντοχής και κουράγιου το μνημείο αφιέρωμα στους Έλληνες και Ροδίτες ναυτικούς κοντά στο Ενυδρείο
Παρουσία του Ισπανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Enrique Viguera πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Ενυδρείο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που αποτελεί δωρεά της Ισπανικής πρεσβείας και του Ινστιτούτου Θερβάντες και είναι αφιερωμένο στους Έλληνες ναυτικούς που συμμετείχαν στον πρώτο περίπλου της Γης.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου είναι μέρος των εκδηλώσεων με τις οποίες ο Δήμος Ρόδου γιορτάζει την ημέρα αλληλεγγύης του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Να σημειωθεί πως αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Ισπανίας με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Enrique Viguera και στην οποία συμμετείχαν η πρόξενος κ. Μαίρη Χαρίση Σουλούνια ο κ. Ίβο Πασκουάλ Ερέρα και ο γλύπτης κ. Juan Ramon Martin Munoz . επισκέφθηκε το δημαρχείο Ρόδου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον αντιδήμαρχο κ Κώστα Ταρασλιά και εν συνεχεία δόθηκε συνέντευξή τύπου.
«Το μνημείο θα κοσμεί την πλατεία του Ενυδρείου θυμίζοντας σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως σε μας ότι έχουμε μια μεγάλη ιστορία η οποία μας αναγκάζει να περάσουμε τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε τώρα όσο το δυνατό πιο γρήγορα και να προχωρήσουμε σε ένα πιο σίγουρο και βέβαιο μέλλον. Ευχαριστώ προσωπικά και την Ισπανία τον κ. Πρέσβη και τη πρόξενο κ. Μαίρη Χαρίση Σουλούνια. Εύχομαι το όραμα να γίνει πραγματικότητα. Αυτό που απαιτείται σήμερα για την εντός κορονοιού εποχή είναι να προχωρήσουμε γρήγορα εκεί που θέλουμε να φθάσουμε σε ένα καλύτερο ασφαλή κόσμο», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Λαμβάνοντας το λόγο ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα κ. Enrique Viguera δήλωσε:
«Ευχαριστώ προσωπικά τόσο το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη όσο και τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Ταρασλιά για την βοήθεια που είχαμε να φέρουμε σε πέρας το έργο μας. Όταν ανέλαβα τη θέση του πρέσβη στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια είχα την αποστολή να προγραμματίσω εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από τον πρώτο γύρο του κόσμου. Είχαν την ευκαιρία να καταλάβω την συνεισφορά των Ελλήνων στην μεγάλη αποστολή της εποχής. Η μεγαλύτερη μου έκπληξη εντρυφώντας στο ιστορικό γεγονός ότι και οι Έλληνες δεν είχαν επίγνωση των γεγονότων. Από τη πρώτη επίσκεψη στη Ρόδο είχα τη ευκαιρία να βάλω τις βάσεις για το έργο και να γνωρίσω προσωπικά τον δήμαρχο κ Αντώνη Καμπουράκης που από τότε ήταν σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Η έκπληξη μας ήταν μεγάλη όταν ανακαλύψαμε ότι πέντε από τους επιζήσαντες από την αποστολή εκείνη ήταν Έλληνες . Οι τέσσερις από αυτούς είχαν καταγωγή από τη Ρόδο. Για αυτό θελήσαμε να κάνουμε όσες ενέργειες χρειαστούν για να γίνει γνωστό το γεγονός στους Έλληνες και να είναι περήφανοι από αυτή τη λαμπρή σελίδα της δικής μας και της δικής τους ιστορίας. Τότε ο κ. Καμπουράκης δεν είχε τη πολιτική εξουσία που έχει τώρα αλλά ήταν υπέρμαχος της προσπάθειας και μου υποσχέθηκε πως θα έκανε τα καλύτερα για να υλοποιηθεί το σχέδιο. Για μένα είναι μεγάλη ευχαρίστηση να έρθω στη Ρόδο με ολοκληρωμένη τη ν πρωτοβουλία με ένα μνημείο που έγινε πραγματικότητα και θα μείνει για τις επόμενες γενεές ως τεκμήριο της ελληνικής ναυτοσύνης σε εκείνην πρώτη υποστολή καθώς και σε άλλες. Ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για όλη τη υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια και πρωτοβουλία που μας ενώνει ακόμη περισσότερο και θα είναι ένα σημείο εκκίνησης για μελλοντικές πράξεις στην ίδια κατεύθυνση».
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόξενος της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ, Ιβο Πασκουάλ Ερρέρα .
« Είναι και για μένα μεγάλη τιμή να είμαστε εδώ για να δούμε να γίνεται πραγματικότητα ένα σχέδιο για το οποίο δουλέψαμε πολύ. Έχει ως κεντρικό άξονα την αποκάλυψη του μνημείου με το οποίο θέλουμε να τονίσουμε τη συνεισφορά των Ελλήνων και να την κάνουμε γνωστή στους Έλληνες. Στις δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει είναι μια στρογγυλή τράπεζα διαλόγου και μια έκθεση που θα εγκαινιαστεί αύριο. Ήταν χαρά να δουλεύω μαζί με τους Ελληνες και συντελεστές στην πρωτοβουλία . Μαζί με το Ινστιτούτο Θερβάντες εντοπίσαμε από την πρώτη στιγμή ένα κοινό στόχο τον οποίο ακολουθήσαμε από την πρώτη στιγμή», τόνισε.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα κ. Χριστίνα Κόντε.
« Ευχαριστώ το δήμο Ρόδου και προσωπικά το δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και τα στελέχη του Δήμου που στήριξαν την προσπάθεια μας να κάνουμε γνωστή την συμμετοχή των Ελλήνων ναυτικών σε αυτή την αποστολή του πρώτου περίπλου της γης και γενικά της ναυτοσύνης της Ισπανίας εκείνης της εποχής. Ευχαριστώ επίσης την Πρεσβεία καθώς ήταν πολύ σημαντική η συνεργασία για την υλοποίηση του έργου. Έπρεπε βάση αυτής να εντοπίσουμε τα κοινά στοιχεία της ιστορίας μας. Είναι σημαντικό που έχουμε ένα τόσο προνομιακό σκηνικό όπως η πόλη της Ρόδου που έχει ιστορικές σχέσεις με την Ισπανία από τον 14ο αιώνα. Επίσης θα θέλαμε αυτό το μνημείο να μην είναι μόνο σημείο αναφοράς του κατορθώματος εκείνων των ναυτικών της εποχής αλλά να γίνει σημείο έμπνευσης για να έχουμε την ίδια αντοχή και κουράγιο στις προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση» , τόνισε.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο γλύπτης του μνημείου κ. Χουάν Ραμόν Μαρτίν Μουνιόφ.
«Εκφράζω τη χαρά μου που είμαι στη Ρόδο για τα εγκαίνια του έργου μου που είναι αφιερωμένο στον άθλο των Ισπανών ναυτικών και όχι μόνο. Ο περίπλους τελικά είχε πολλές διαστάσεις που σήμερα μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα. Όσοι είμαστε εδώ ξέρουμε πως η τέχνη παράγει πολιτισμό. Είναι τιμή λοιπόν να υπάρχει εδώ ένα σημείο εκκίνησης για σκέψη και συγκίνηση», τόνισε.
Εν συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Πολάγια που συνέδραμε στη συνέντευξή με την μετάφραση.
«Αύριο το απόγευμα θα παρουσιάσουμε όσα ξέρουμε και όσα μπορέσαμε να βρούμε για την ελληνική συμμετοχή σε εκείνον τον περίπλου . Η ανάλυση θα μας δώσει την ευκαιρία να καταλάβουμε τη συμβολή την Ελλήνων στην ιστορία της Ισπανίας. Είναι σημαντικό που τέσσερις θαλασσοπόροι είχαν καταγωγή από τη Ρόδο. Ο ένας έφερε πίσω το πλοίο της αποστολής. Ο δεύτερος εντάχθηκε στην δύναμη της μυστικής βασιλικής χαρτογραφίας ως υπεύθυνος στη ναυτική εκπαίδευση και την ετοιμασία των επόμενων αποστολών», τόνισε.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν το απόγευμα . Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης τόνισε τα ακόλουθα:
Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη της Ισπανίας,EnriqueViguera,
Θέλω να σας καλωσορίσω στη Ρόδο, και ερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των συμπολιτών μου, να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, για την τιμητική παρουσία σας, και τησυνεργασία μας, στον εορτασμό της επετείου των 500 χρόνων, από τον πρώτο περίπλου της γης, από τον Μαγγελάνο.Στο πλήρωμα του οποίου συμπεριλαμβάνονταν άξιοι Ροδίτες, ικανοί θαλασσοπόροι, εκείνης της εποχής.
Τιμούμε έναν σπουδαίο θαλασσοπόρο, τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, ο οποίος έδωσε τη ζωή του, και άνοιξε τους ανθρώπινους ορίζοντες, μέσα από τον περίπλου της γης. Αισθανόμαστε δε, αληθινή περηφάνια, που άξιοι προγονοί μας, είχαν μια μεγάλη συμβολή, στην επιτυχία του εγχειρήματος, επιβεβαιώνοντας τις αρετές της ναυτοσύνης, που χαρακτηρίζουν τους Ροδίτες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
“Ημείς, δέκα Ρόδιοι, δέκα νήες”έλεγαν πάνταμε υπερηφάνεια, οι Ροδίτες και είναι μια παράδοση, που φτάνει μέχρι και τις μέρες μας.Καθώς παραμένει πάντα, ακατάλυτη η σχέση μας, με τη θάλασσα. Γι’ αυτό και το αναμνηστικό μνημείο, που θα κοσμεί πλέον την πλατεία Ενυδρείου, και είναι έργο του Χουάν Ραμόν Μαρτίν, θα θυμίζει για πάντα, μια από τις πλέον κορυφαίες στιγμές, αυτής της ναυτικής παράδοσης, και μ’ αυτή τη συνεισφορά της Ρόδου, στον πρώτο περίπλου της γης.
Κυρίες & Κύριοι,
«Όμορφη πόλη, ή δεύτερη σε ομορφιά, όσο η Ρόδος,ΔΕΝ υπάρχει στον κόσμο», έλεγε ο Στράβων, ο γεωγράφος. Και αυτή, η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, έβρισκε διαχρονικά την αντανάκλασή της, στο μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων της.
Πάντα πρωτοπόροι. Πάντα, με ζωντανό το πνεύμα της ανακάλυψης, της γνώσης, της ανθρώπινης προόδου. Εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχουν πολλά νησιά στον κόσμο, που να περηφανεύονται, πως έχει δοθεί το όνομα προγόνου τους, σε έναν κρατήρα της Σελήνης, σ’ έναν άλλο στον Άρη, και σ’ έναν αστεροειδή!Αναφέρομαι στον Ίππαρχο, τον Ρόδιο, τον μεγαλύτερο αστρονομικό παρατηρητή, της αρχαιότητας.
Κάθε σπιθαμή του νησιού μας, έχει μια ιστορία να αφηγηθεί.Από εδώ πέρασε ο Απόστολος Παύλος, και το λιμανάκι πήρε το όνομά του.Εδώ οι ιππότες δημιούργησαν τη μεσαιωνική πόλη, από τις ωραιότερες σωζόμενες, και κατοικημένες του κόσμου.Μνημείο της UNESCO, και με πρώτο μέλημά μας πλέον, την ανάδειξή της.
Σε αυτό το σταυροδρόμι της Μεσογείου, συναντήθηκαν όλοι οι πολιτισμοί, και άφησαν το αποτύπωμά τους.Εδώ, που ο Κικέρων και ο Ιούλιος Καίσαρας, σπούδασαν ρητορική, εδώ, που τη δεκαετία του 60, αναδείχθηκε η Ρόδος σε παγκόσμιο προορισμό πολυτελείας, για το διεθνές τζετ σετ.
Χαιρόμαστε λοιπόν, γιατί με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, τιμής και μνήμης, άξιων προγόνων μας, αναδεικνύουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση.Και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Ρόδου. Στοιχεία στα οποία επενδύουμε, με όραμα, εμπνεόμενοι από το ίδιο πνεύμα της ανακάλυψης, και της προόδου.
Η Ρόδος πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουρισμό, παρά τις μεγάλες προκλήσεις, και τις δυσκολίες, μπροστά στις οποίες, μας έφερε η πανδημία.
Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, και με κοινή προσπάθεια, είμαστε αισιόδοξοι, πως θα τα καταφέρουμε. Έχοντας ως βασικό στόχο, την ενίσχυση των υποδομών μας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής, και η βιωσιμότητα του τόπου μας.Για κατοίκους και επισκέπτες.
Επιπλέον, με το ίδιο πνεύμα και την ίδια δύναμη ψυχής, θέλουμε η Ρόδος, να είναι μέρος των ανακαλύψεων του ψηφιακού κόσμου: καθώς εκεί πλέον, έχουν μεταφερθεί τα μεγάλα ταξίδια ανακαλύψεων, και εκεί είναι οι κυβερνοναύτες, που διευρύνουν τους ορίζοντες, της ανθρώπινης επικοινωνίας, και συνεργασίας.
Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν, για εμάς, και η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία. Μέρος αυτής της επανάστασης, είναι ότι, εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να βρίσκονται, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, και να δουλεύουν από απόσταση, οπουδήποτε. Οι Ψηφιακοί Νομάδες, όπως αποκαλούνται πλέον, ως υπολογίσιμος παγκόσμιος πληθυσμός, εργάζονται από τους φορητούς υπολογιστές τους, χωρίς συγκεκριμένη τοποθεσία.Αρκεί απλά, να έχουν ασφαλείς και γρήγορες, ψηφιακές συνδέσεις.
Εμείς τους προσκαλούμε να κάνουν βάση τους τη Ρόδο! Εδώ που ζει το πνεύμα της τόλμης, της πρωτοπορίας, της ανακάλυψης νέων οριζόντων, για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Και επιπλέον, γιατί κάποιος που έχει αυτή την επαγγελματική δυνατότητα, να εγκλωβίζεται σε ένα στρεσογόνο αστικό περιβάλλον, όταν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, στον ήλιο και στη θάλασσα;
Όπου λάμπει η ομορφιά, λάμπουν και οι ιδέες.
Φίλες & Φίλοι,
Τιμάμε τους προγόνους μας, τιμάμε την κοινή ευρωπαϊκή ιστορίαμας,σε μια χρονική στιγμή, που χαρακτηρίζεται, από την προσπάθεια επανεκκίνησης της ευρωπαϊκήςοικονομίας, και την αντιμετώπιση, των συνεπειών της πανδημίας.
Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από το αν η στόχευση αφορά το παρελθόν, ή το μέλλον. Είναι σύνηθες, σε φάσεις κρίσης και αβεβαιότητας,οι άνθρωποι να στρέφονται στο γνώριμο, στο οικείο και το συνηθισμένο. Όμως η επιστροφή στο παρελθόν, είναι ένας δρόμος, που δεν οδηγεί μακριά.
Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε διαφορετικά τον κόσμο.Το “έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ’ αφήνουμε”, σημαίνει περιθωριοποίηση, μέσα σ’ έναν κόσμο, που αλλάζει αδιάκοπα.
Το μέλλον ΔΕΝ μας περιμένει στη γωνία.Ούτε θα πέσει, από τον ουρανό. Πρέπει, εμείς οι ίδιοι, να το οραματιστούμε, να το σχεδιάσουμε και να κάνουμε τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός, με τόλμη και με αυτοπεποίθηση.
Αυτό είναι το μάθημα που έχουμε πάρει, από τους άξιους θαλασσοπόρους μας, και σε αυτή τη ρότα, πρέπει να κρατήσουμε, σταθερά το τιμόνι.Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.
Στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κώστας Ταρασλιάς τόνισε:
Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, τον τόπο που γέννησε και φιλοξένησε σπουδαία ονόματα της αρχαιότητας στα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες, τον τόπο που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα διαπολιτισμικά και εμπορικά κέντρα στη Μεσόγειο.
Κύριε Πρέσβη,
θα ήθελα στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω τον ισπανικό λαό γιατί μας δώσατε τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε για τη σπουδαιότητα της Ρόδου ως ναυτική δύναμη και για τις σχέσεις μας με την Ισπανία.
Οι Ροδίτες στα 3.500 χρόνια ιστορίας τους αποδείχτηκαν σπουδαίοι ναυτικοί. Από το βασιλιά Τληπόλεμο που συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο μέχρι τη σημερινή εποχή. Ο μύθος μας λέει ότι κατά την επιστροφή τους από τον Τρωικό πόλεμο οι Ροδίτες βρέθηκαν σε κάποια νησιά, όπου συνάντησαν μεγάλη αντίσταση από τους ντόπιους κατοίκους, τους Σφεντονίτες.Έτσι λοιπόν, οι Ροδίτες δώσαν το όνομα Βαλεαρίδες στα νησιά από το αρχαίο ρήμα «Βάλλω» (χτυπώ).
Όμως οι σχέσεις με την Ισπανία συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας, αφού οι Ροδίτες αποικώντας τη Μεσόγειο, ιδρύουν πόλεις και στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπως η Ρόδη (Roses) της Ισπανίας, διδυμοποιημένη πόλη σήμερα με το Δήμο της Ρόδου.
Την περίοδο του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, ιππότες από την Αραγωνία και την Καστίλη αποτελούν τμήμα της ιπποτικής δύναμης στη Ρόδο.
Η ισπανική Γλώσσα τον 16ο αιώνα συναντάται στην εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου, αφού Σεφαραδίτες Εβραίοι μεταναστεύουνστην πόλη και δημιουργούν την περίφημη εβραϊκή συνοικία στην Μεσαιωνική Πόλη (Juderia).
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα η Ρόδος έχει πολύ στενές σχέσεις και με άλλες πόλεις της Ισπανίας που είναι μέλη του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάςκαι της ΟΥΝΕΣΚΟ και έχουμε στενή συνεργασία, όπως η Κόρδοβα, το Τολέδο και η Αβίλα. Ειδικότερα με την Αβίλα, πόλη με σπουδαίο Μεσαιωνικό Κάστρο όπως το δικό μας, είμαστε διδυμοποιημένοι στα πλαίσια του Οργανισμού.
Επιθυμούμε λοιπόν αυτή η στενή σχέση να συνεχιστεί με ανταλλαγή πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων και στο μέλλον.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω την Ισπανική Κυβέρνηση, το Ίδρυμα Θερβάντες και τον γλύπτη Χουάν Ραμόν Μαρτέν για τη δωρεά του γλυπτού που τιμά τη συμμετοχή 4 Ροδίων ναυτικών στον πρώτο περίπλου της γης υπό τον Μαγγελάνο.
Τους καθηγητές PedroOlalla, Νίκο Νικολάου και Σπύρο Συρόπουλο, οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν αύριο Πέμπτη κατά τη διάρκειασυζήτησης σε στρογγυλό τραπέζι στο κατάλυμα της Ισπανίας, στο μαγευτικό ταξίδι της ναυτοσύνης.
Επίσης να ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμπαράσταση και προσφορά τους:
- το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
- τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και τον Αντιδήμαρχο Στέφανο Δράκο
- το ΔΟΠΑΡ και τον Πρόεδρό του κύριο Κολιάδη Αλέξανδρο
- τη Διεύθυνση Πρασίνου και τον εντεταλμένο Σύμβουλο Παναγιώτη Σταμάτη
- τη Διεύθυνση Καθαριότητας και την Αντιδήμαρχο Τσαμπίκα Κιαχαγιά
- τη ΔΕΡΜΑΕ και τον Πρόεδρό της Γιάννη Ιατρίδη
- την τοπική Κοινότητα Λινδίων
- το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρόδου
- τον Αναπτυξιακό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κρεμαστής «η Πρόοδος».