FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Ρόδου τιμά την ίδρυση του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Mε εκδηλώσεις και τα αποκαλυπτήρια  του μνημείου στη μνήμη των 4 Ροδίων ναυτικών που συμμετείχαν στον πρώτο περίπλου της γης πριν από 500 χρόνια τιμά ο Δήμος την ίδρυση  του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αναμένεται αύριο στη Ρόδο ο πρέσβης της Ισπανίας που θα έχει το  πρωί συνάντηση με το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης αλληλεγγύης του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς κ. Κώστας Ταρασλιάς.

Ο Οργανισμός Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς δημιουργήθηκε το 1991 με την πρώτη συνάντηση των πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς που έλαβε χώρα στην πόλη Κεμπέκ (Καναδά) και ιδρύθηκε επισήμως στις 8 Σεπτεμβρίου στο Fez (Μαρόκο). Η οργάνωση αντιπροσωπεύει τη συλλογική γνώση για όλα τα θέματα που αφορούν την αστική διαχείριση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και διατηρεί επαφή με περισσότερες από 300 πόλεις οι οποίες κατέχουν ένα μνημείο καταχωρημένο στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Όλες αυτές οι πόλεις έχουν συνολικό πληθυσμό πάνω από 164 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύονται στον οργανισμό από τον δήμαρχο τους με την ενεργή συμμετοχή εκλεγμένων δημοτικών αντιπροσώπων και διαχειριστές κληρονομιάς.

Με τη συνεργασία των κυβερνήσεων του Κεμπέκ και του Καναδά και υπό την επίβλεψη της ουνεσκο, η πόλη του Κεμπέκ φιλοξένησε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο των Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την 30η Ιουλίου έως την 4η Ιουλίου 1991. Με τη λήξη αυτής της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των 41 συμμετεχόντων πόλεων υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Κεμπέκ, στην οποία διατυπώθηκε η επιθυμία δημιουργίας ενός δικτύου Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Ρόδος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Φώτη Κωστόπουλο και την αρχιτέκτονα Κατερίνα Μανούσου Ντέλλα, η οποία προέβη στην παρουσίαση της Ρόδου κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.

Έπειτα από συζητήσεις κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εκπρόσωποι από 56 συμμετέχουσες πόλεις συναντιούνται την 8η Σεπτεμβρίου 1993 στην Ιδρυτική Γενική Συνέλευση και αποφασίζουν την ίδρυση του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (OWHC). Το καταστατικό περιγράφει την αποστολή, τους στόχους και τις δυνάμεις αυτής της Διεθνούς μη κερδοσκοπικής και μη κυβερνητικής Οργάνωσης. Η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση αποδέχεται την πρόταση του Δημάρχου του Κεμπέκ και Προέδρου της Προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής, κύριο Jean-PaulL’Allier, να καθοριστεί η έδρα του Οργανισμού στην Πόλη Κεμπέκ. Επίσης εξελέγησαν τα πρώτα 8 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας. Η Γενική Γραμματεία βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην Πόλη Κεμπέκ, στον Καναδά.

Η Πόλη της Ρόδου είχε την τιμή το 2003 να φιλοξενήσειτη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Σε αυτό το Συμπόσιο Διεθνούς κύρους στη Ρόδοπραγματοποιηθήκανε πολύ σημαντικές συζητήσεις επιστημονικού κύρους με τη συμμετοχή 922 αντιπροσώπων. Τότε η Ρόδος είχε τη τιμή να προεδρεύει του Οργανισμού με την εκλογή του Δημάρχου Γιώργου Γιαννόπουλου, ο οποίος επανεξελέγη και το 2005 στο Cusco (Peru).

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς ότι η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού είναι σήμερα η Λη Μηναΐδη, η οποία ασχολείται με τον Οργανισμό τα τελευταία 20 χρόνια.

Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, κάθε Πόλη μέλος του Οργανισμού τιμά την ίδρυσή του με εκδηλώσεις οι οποίες φέρουν το όνομα «Ημέρα Αλληλεγγύης για τις Πόλεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς» (SolidarityDayofWorldHeritageCities), οι οποίες είθισται να είναι θεματικές.

Σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2020, ο Δήμος Ρόδου, συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό, δηλώνει δημόσια την αμέριστη προσήλωσή του στις αρχές και τους σκοπούς του Οργανισμού και επιλέγει ως θέμα να αφιερώσει την ημέρα στη «ναυτοσύνη των Ροδίων». Πηγή έμπνευσης για την επιλογή του θέματος αποτέλεσε η δωρεά της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ιδρύματος Θερβάντες μνημείου αφιερωμένο σε 4 Ροδίτες ναυτικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στον πρώτο περίπλου της γης πριν από 500 χρόνια υπό τον Μαγγελάνο.Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι σχέσεις της Ρόδου είναι πολύ στενές με την Ισπανία, αφού οι πόλεις Κόρδοβα, Τολέδο και Αβίλα είναι πόλεις μέλη του Οργανισμού και επιπλέον η πόλη Ρόζας της Ισπανίας είναι δίδυμη πόλη με τη Ρόδο.

Για  δύο  ημέρες στη Ρόδο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σχετικά με αυτό το γεγονός που θα περιλαμβάνουν στις 9 Σεπτεμβρίου 18:00 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην περιοχή του Ενυδρείου και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και έκθεση φωτογραφίας στο κατάλυμα της Ισπανίας. Λόγω του covid-19 η συμμετοχή κοινού θα είναι με προσκλήσεις, όμως οι συμπολίτες μας μπορούν να το παρακολουθήσουν σε ζωντανή σύνδεση, μέσω της σελίδας του Δήμου Ρόδου στο Facebook.

Στο πάνελ της συζήτησης  συμμετέχουν ο Ισπανός καθηγητής PedroOlallaκαι οι συμπατριώτες μας Νίκος Νικολάου (συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  Ρόδου, πρώην πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών) και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σπύρος Συρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα συζητηθεί διεξοδικά η συμβολή των Ροδίων στο ναυτικό, αλλά και η δημιουργία του ναυτικού δικαίου από τους Ροδίτες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020

09:15 Άφιξη του Πρέσβη της Ισπανίας

11:30 Συνάντηση με το Δήμαρχο στο Δημαρχείο

12:30          Συνέντευξη Τύπου με ισπανική αντιπροσωπεία

18:00 Αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμή των Ελλήνων ναυτικών που συμμετείχαν στον πρώτο περίπλου της γης υπό τον Μαγγελάνο

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

Πρωινή ξενάγηση της ισπανικής αντιπροσωπείας σε αξιοθέατα της Ρόδου

19:00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο κατάλυμα της Ισπανίας

20:30 Εγκαίνια της έκθεσης «Το μακρύτερο ταξίδι» (TheLongestJourney)

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *