FEATUREDΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Γ. Χατζημάρκος: Ψήφος εμπιστοσύνης οι αφίξεις που έχουμε στην πιο δύσκολη τουριστική χρονιά της ιστορίας μας

Συνέντευξή τύπου παραχώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργος ΧατζημάρκοςΑναφέρθηκε στον τουρισμό και τις ενέργειες που γίνονται για τη διαχείριση της κατάστασης με τις αγορές με αφορμή και το πρόβλημα που είχε προκύψει με την αγορά του Ισραήλ και αντιμετωπίστηκε με παρέμβαση του στον υπουργό Τουρισμού,   στην επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελαροπούλου στο  Καστελόριζο .

Όσο για το πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά το άνοιγμα της Ρωσικής τουριστικής αγοράς ο Περιφερειάρχης τόνισε πως και αυτό θα αντιμετωπιστεί με τη σειρά του.

Σε ότι αφορά την τουριστική αγορά του Ισραήλ στην οποία δεν είχε πρόσβαση η Ρόδος γιατί η είσοδος  των τουριστών γίνονταν από άλλα αεροδρόμια της χώρας ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Η Ρόδος ήταν εκτός από την τουριστική αγορά του Ισραήλ. Από χθες που πήρα το ΦΕΚ έγινε η παρέμβαση είναι εντός.  Προγραμματίζονται οι πτήσεις. Είμαστε σε επικοινωνία με κάποιους ανθρώπους. Κάτι θα γίνει τουριστικά από τη συγκεκριμένη αγορά τον Σεπτέμβριο. Και με τη Ρωσία το παρακολουθούμε το  θέμα. Δύσκολο εγχείρημα και αυτό. Η συμφωνία της Ελλάδας για τις αφίξεις από τη Ρωσία είναι να εισέρχονται στη χώρα   500 άτομα. Και για αυτό το  θέμα  έχω μιλήσει και με την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Ό Περιφερειάρχης θέλησε να στηλιτεύσει σχόλια που προφανώς έγιναν για την παρέμβαση του στον υπουργό Τουρισμό δήλωσε τα εξής:

«Στο ερώτημα ανόητων ανθρώπων γιατί ο υπουργός πήρε τον περιφερειάρχη τηλέφωνο υπάρχει απάντηση. Μήπως η κλήση δεν ήταν εισερχόμενη αλλά εξερχόμενη; Μήπως το τηλέφωνο έγινε ανάποδα δηλαδή κάλεσα εγώ τον υπουργό και όχι εκείνος εμένα;», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα  της Telegraph  στο οποίο γίνεται αναφορά ότι στην Ελλάδα κρύβονται τα κρούσματα του κορονοϊού ο κ. Χατζημάρκος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ότι αφορά την αφορμή που δόθηκε για να γραφεί το κείμενο και μπορεί να έχει επιπτώσεις στις αφίξεις.

«Πρέπει να απαντήσουμε αλλά δεν είναι εύκολο αυτό το θέμα. Αν κάνουμε παρέμβαση στο διευθυντή του μέσου και δώσουμε  μια απάντηση  για αυτά που γράφουν τότε ίσως υπάρξουν  επιπτώσεις. Θα μας απαντούσαν ενδεχομένως ότι εκείνοι  βασίστηκαν για να γράψουν το κείμενο στα…λεγόμενα στην περιοχή μας.  Αυτό όμως σημαίνει μειωμένες πωλήσεις από την Αγγλία.  Έχει κάποιος να φέρει στοιχεία ότι ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση κρύβουν στοιχεία;», τόνισε.

Όσο για την κριτική δήλωσε:

«Ελάτε εσείς οι  υστερικοί να μας πείτε τώρα για αυτό και πως θα καλύψουμε την ανοησία με διαφήμιση. Αυτό που έγινε  είναι υπονόμευση όχι από τους Άγγλους αλλά από το  εσωτερικό μας. Την επόμενη εβδομάδα θα δείτε πόσο δουλέψαμε αυτό το διάστημα. Αυτά για όσους καταλαβαίνουν. Για μας είναι ώρα δουλειάς»

Για τον τουρισμό  με αφορμή τα στοιχεία για τις κρατήσεις στο Νότιο Αιγαίο υπογράμμισε ότι :

«Είχαμε (κι έχουμε) ένα επιπλέον εγχείρημα, να προσπαθήσουμε να κάνουμε ‘Τουρισμό’ σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας. Θα θυμίσω σε όλους, ότι φέτος τον Ιούνιο δεν είχαμε ιδέα τι θα γινόταν. Δεν γνωρίζαμε τίποτε. Ανοίξαμε διστακτικά, όχι οριζόντια τα πάντα, με περιορισμούς, με πολλούς κανόνες. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία καθημερινά κάνουμε μίνι-απολογισμό αλλά και μια συνεχή διόρθωση. Στο Νότιο Αιγαίο, μέχρι τώρα κάναμε ρεκόρ στον Τουρισμό μας, τα τελευταία χρόνια αλλά φέτος, προφανώς και δεν περιμέναμε κανένα ρεκόρ. Ανοίξαμε 118 λιμάνια στο Ν.Αιγαίο και 18 αεροδρόμια –εκ των οποίων τα 5 είναι διεθνή. Επιπλέον, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ήταν χιλιάδες, ενώ μόνον από τις πτήσεις εξωτερικού διακινήθηκαν 665.000 επιβάτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο –με τον τελευταίο μήνα να κάνει ένα (σχεδόν) διπλασιασμό σε σχέση με τον προηγούμενο. Εμείς είχαμε πει ότι για εμάς, η περίοδος αυτή είναι να επιβεβαιώσουμε τον τίτλο της περιοχής που ηγείται του Τουρισμού. Τελικά, δεν ηγείται μόνον σε αριθμούς. Οι αριθμοί δεν ήταν ποτέ ο στόχος ή το στοίχημα. Η ηγεσία είναι αυτή που έγκειται στο να ανοίγει δρόμους και προοπτικές. Εκπαιδεύσαμε περίπου 40.000 επαγγελματίες & εργαζόμενους δωρεάν στο Ν.Αιγαίο, ενισχύσαμε τις δομές Υγείας με εξοπλισμό και με προσωπικό –και προχωράμε. Αυτοί οι 665.000 επισκέπτες που ήρθαν μόνον με πτήσεις εξωτερικού είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης –μια παρακαταθήκη στην πιο δύσκολη τουριστική χρονιά της ιστορίας μας»

Σε ερώτηση σχετικά με την παρέμβαση που ετοιμάζεται να κάνει μαζί με το δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Αντώνη Καμπουράκη ώστε τα νησιά να αντλήσουν τους περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Το δημόσιο διάλογο θα τον ανοίξουμε μαζί με το δήμαρχο είναι πολύ μεγάλες οι παρεμβάσεις που πρέπει να περιγραφούν. Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον σε επίπεδο υποδομών για τη Ροδο και άλλα νησιά της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Νομίζω πως έχουμε ένα περίγραμμα κοινά συμφωνημένο με τα επιχειρήματα του ο καθένας,.  Για τη Ρόδο ο σχεδιασμός είναι πολύ μεγάλος .  Σε ένα μήνα θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση  και θα κτίσουμε προτάσεις που θα αφορούν έργα με  ορίζοντα δεκαετιών . Πάντως η  πίεση από τον πρωθυπουργό μας κάνει και πιο παραγωγικούς. Ζούμε κάτι ιδιαίτερα αφόρητα δύσκολο και σκληρό αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Για τη γέφυρα στο Χαράκι

Ο  Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο έργο που αφορά τη γέφυρα στο Χαράκι και τόνισε:

 «Είμαστε σε καλό δρόμο και λίγο πιο μπροστά. Είναι πολύ καλός ο ρυθμός, η παρακαμπτήριος φτιάχτηκε και αυτό είναι ευχάριστο. Η Ν.Ρόδος, συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στις αφίξεις και συνεπώς, μας ενδιαφέρει να γίνει μια ασφαλής γέφυρα. Επιπλέον, ξεκινήσαμε μια έρευνα για όλα τα γεφύρια της νήσου Ρόδου ενώ προχωράμε και στα έργα του οδικού δικτύου –συν τον φωτισμό».

Για  το χωροταξικό

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό που έρχεται στην Βουλή,  τόνισε  ότι η  Περιφέρεια είναι έτοιμη  να καταθέσει τις δικές της προτάσεις

«Εμείς έχουμε πλέον τον ΦΟΔΣΑ Ν.Αιγαίου και καταθέσαμε ήδη τις προτάσεις μας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι κι έχουμε δικό μας σχέδιο –δεν θέλουμε να μας στέλνετε εσείς τις δικές σας προτάσεις».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας:

«Στις 13 Σεπτεμβρίου έχω  την εξαιρετική τιμή να υποδεχθώ στο Καστελόριζο σε μια μεγάλη ημέρα για τη χώρα  την Πρόεδρο της
Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελαροπούλου .   Έρχεται σε μια περίοδο σωστά επιλεγμένη»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *