FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

ΕΚΡ: Ανεξέλεγκτες καταστάσεις θα δημιουργήσει στην αγορά εργασίας η διάταξη του υπ Εργασίας

Κάθετα αντίθετη είναι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου στην διάταξη  που θα κατατεθεί στη Βουλή  με την οποία θα αναπληρώνεται η περίοδος αναγκαστικής καραντίνας που ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος, έως και τρεις (3) ώρες επιπλέον απασχόληση την ημέρα κατά την επιστροφή του στην εργασία.

“Εμείς θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε  αυτό που πάει να συμβεί γιατί θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην αγορά εργασίας”, δήλωσε στο Notos News και την “Απογευματινή Ενημέρωση” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ.Παναγιώτης Εγγλέζος.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ο Υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του σε Μ.Μ.Ε, ανακοίνωσε διάταξη σε σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο θα αναπληρώνεται η περίοδος αναγκαστικής καραντίνας που ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος, έως και τρεις (3) ώρες επιπλέον απασχόληση την ημέρα κατά την επιστροφή του στην εργασία.

Αναλυτικά προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για επτά (7) ή δεκατέσσερις (14) ημέρες, όπως απαιτεί ο Ε.Ο.Δ.Υ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού,  θα λαμβάνει κανονικά το μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων (4) μηνών και έως το τέλος του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και τρεις (3) ώρες ημερησίως πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού. Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία παρόλο που θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά το χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ δηλώνει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό διότι μεταξύ των άλλων, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη άδειας ειδικού σκοπού με αποδοχές και απαγόρευση του συμψηφισμού ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες λόγω καραντίνας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας από την εργασία τους, στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ ή του εργοδότη τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τον τρόπο αυτό εκδηλώνεται μία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους εργαζόμενους για κάτι που δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Πέραν αυτού τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι εργοδότες θέτουν σε υποχρεωτική καραντίνα και άνευ αποδοχών τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από την κανονική τους άδεια.

Ο αστικός κώδικας προβλέπει με σαφήνεια πως αυτή την επιβάρυνση την αναλαμβάνει ο εργοδότης.

Η διάταξη στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή είναι μία διάταξη που θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά εργασίας αφού θα παγιώσει καταστάσεις αφαιρώντας δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες τα προηγούμενα χρόνια! Δικαιώματα που η διοίκηση του Ε.Κ.Ρ καλείται να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *