FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Το ζήτημα δεν είναι η επιθετικότητα της Τουρκίας αλλά τι κάνουμε εμείς για να την αποτρέψουμε!

«Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που να ξέρουμε τα όρια και τους διαπραγματευτικούς μας στόχους. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα ριχθούν σκιές  στη μελλοντική διαπραγμάτευση με την Τουρκία».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Notos News και την Απογευματινή Ενημέρωση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Συνταγματικού  Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για την συμφωνία με Αίγυπτο και Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ και τη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Θεωρήσαμε  πως οι στιγμές είναι ιστορικές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και κάθε βουλευτής  έπρεπε να  τοποθετηθεί με αίσθηση ευθύνης. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε και το  αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε ότι αφορά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο . Η στάση μας και η απόφαση να ψηφίσουμε παρών σε αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις οφείλεται στο ότι ναι μεν θεωρούμε πως αν ενταχθεί η συμφωνία, σε  ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για εξουδετέρωση  των δυσμενών συνεπειών του τουρκολιβυκού συμφώνου αλλά υπάρχουν και σκοτεινά σημεία», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Όσο για το αρχικό επιχείρημα  της κυβέρνησης ότι η συμφωνία αυτή ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο ο κ. Κατρούγκας  απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ένα διεθνές δικαστήριο.

Σε ερώτηση σχετικά με τα σκοτεινά σημεία όπως τα αποκάλεσε της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Το μεγαλύτερο μας νησί η Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια και ανάλογα η Κάσος και η Κάρπαθος. Μηδενική επήρεια προκύπτει στο σύμπλεγμα των νησίδων γύρω από το Κουφονήσι. Η μερική οριοθέτηση ήταν αναπόφευκτη. Δεν υπήρχε όμως κανένας λόγος να διχοτομεί στη μέση τη  Ρόδο. Αυτό που μας ανησυχεί  πέραν αυτών που σας ανέφερα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε με την Τουρκία. Μέχρι πρότινος  το δόγμα μας ήταν για απόλυτη επήρεια των νησιών. Τώρα φαίνεται σαφώς και με τη συμφωνία με την Ιταλία όπου τα  διαπόντια νησιά έχουν μειωμένη επήρεια ότι  το δόγμα έχει αλλάξει», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής.

«Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που να ξέρουμε τα όρια και τους διαπραγματευτικούς μας στόχους. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα πέσουν  σκιές  στη μελλοντική διαπραγμάτευση με την Τουρκία», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ερώτηση για του που οδηγούν οι συνεχιζόμενες Navtex από την Τουρκία ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Το  Oruc Reis είναι εδώ και 20 ημέρες στην περιοχή διεξάγει έρευνες και προσβάλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχίζεται. Ενδεχομένως να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και με αποστολή πλοίου νότια της Κρήτης. Το ζήτημα δεν είναι η επιθετικότητα της Τουρκίας .  Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς για να την αποτρέψουμε», είπε.

«Έχουμε ανεχθεί την παρουσία του τουρκικού πλοίου εντός της υφαλοκρηπίδας μας . Πάντα με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμενα. Και σε διπλωματικό επίπεδο δεν έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να έχουμε ζητήσει έντονα νωρίτερα, ισχυρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα πρέπει να ξέρει ότι ο τσαμπουκάς έχει κόστος και κάθε φορά που θα επιτίθεται η ΕΕ θα της επιβάλει κυρώσεις οικονομικές.  Πρέπει να στοχεύουμε να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι  του διαλόγου με όρους διεθνούς δικαίου για τη μοναδική διαφορά που έχουμε μαζί της και είναι η υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Το κενό στρατηγικής όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλός  έχει ως αποτέλεσμα, χώρες όπως η Γερμανία αλλά και κράτη φιλικά διακείμενα όπως η Ιταλία και η Ισπανία να διαφοροποιήσουν τη στάση τους έναντι της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις του κ. Κοτζιά στο θέμα της επέκτασης των 12 μιλίων θέμα που είχε ανοίξει εκείνος το 2018 ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Αυτό ήταν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την οποία είχε γίνει προετοιμασία. Διαφοροποίηση  έγινε μετά την αποχώρηση του κ. Κοτζιά που είχε καταθέσει και το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα  γιατί εκτιμώ ότι όταν έχουμε μεταβολή των ορίων της επικράτειας όπως  η επέκταση των χωρικών υδάτων εφαρμόζεται ο νόμος που υπάρχει. Επίσης θέλαμε το θέμα να πάει στη Βουλή για να τοποθετηθούν  όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Καλά κάνει η κυβέρνηση και προχωρά αλλά να εξηγήσει γιατί μας κατηγόρησε όταν κάναμε το ίδιο».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *