FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Μ. Χριστοδουλάκης :Με την πανδημία εδώ και την οικονομία σε κρίση μόνο τυχοδιώκτες θα μπορούσαν να πάνε τη χώρα σε εκλογές!

Την άποψη  ότι η Ελλάδα δεν  θα πρέπει να πανηγυρίζει επειδή υπαναχώρησε η Τουρκία στην παρούσα φάση εξέφρασε μιλώντας στο Notos News και την  «Απογευματινή Ενημέρωση» με αφορμή τις εξελίξεις  ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής κ.  Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Αναφερόμενος όμως και στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικά στα σενάρια για εκλογές που έρχονται συχνά πυκνά στο προσκήνιο υπογράμμισε πως όταν  οι προβλέψεις για ύφεση στη χώρα μας μπορεί να αγγίζουν ακόμη και το 10% , η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η πανδημία είναι ακόμη ανοικτή απειλή, μόνο τυχοδιώκτες θα μπορούσαν να πάνε τη χώρα σε εκλογές!

Για την πρόσφατη εξέλιξη και ειδικά την υπαναχώρηση της Τουρκίας τόνισε:

«Δεν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε. Μπορεί να είναι θετικό που η Τουρκία αποφάσισε να αποσυρθεί από τις έρευνες με το Oruc Reis . Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια στρατηγική που στόχο να ανοίγει σιγά σιγά όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της Ελλάδος. Το είδαμε στον Έβρο όπου εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ενώ το ίδιο κάνει και στο Αιγαίο. Το είδαμε και στο Καστελόριζο με τη navtex ακόμη και με την Αγία Σοφία»,  δήλωσε.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας.

«Ενδεχομένως γίνεται προσπάθεια ώστε η Τουρκία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το Ισλάμ», τόνισε

Σε ερώτηση αν οι κινήσεις της γειτονικής χώρας ακόμη και η πρόσφατη υπαναχώρηση έχουν κάποιο στόχο  ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε :

«Το άνοιγμα όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας στοχεύει ώστε πιθανόν και μετά από ένα θερμό επεισόδιο να συρθούμε σε μια διαπραγμάτευση υπό τους δικούς της όρους», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ωστόσο η κυβέρνηση σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να κάνει τη σωστή ανάγνωση της κατάστασης,  να μην εφησυχάζει, να ξέρει ποιον έχει απέναντι της και το σημαντικότερο να συνεννοείται  με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

«Το αναφέρω αυτό γιατί από τον περασμένο Νοέμβριο η κ Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Αυτό δεν έγινε. Άλλο η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και άλλο η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.  Πρέπει στις νέες συγκυρίες  να προσδιορίσουμε ποια η εθνική μας στρατηγική. Είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα και προς τα  μέσα πως είμαστε ενωμένοι σε όλα αυτά και προς τα έξω ότι όπως δεν διεκδικούμε τίποτε από  κανένα γείτονα μας  έτσι και με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι και το τελευταίο χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας. Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή να διαχειρίζεται μόνος του τα εθνικά ζητήματα», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει ισχυρή υποστήριξη από τους συμμάχους της ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε:

« Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι  μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα τους είναι σύνορα της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν όταν  τίθενται υπό αμφισβήτηση από την Τουρκία να μην υπάρχει οργανωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.  Φθάνει πια με τις καταδίκες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει και η ΕΕ να αντιληφθεί πως πρέπει να έχει ενιαία απάντηση που θα αφορά κυρώσεις προς την Τουρκία. Διαφορετικά πρέπει να αποδεχθούμε ότι   η ΕΕ απλά  κάνει τον παρατηρητή και η όποια λογική αποτρεπτικής ισχύος αφορά μόνο τη χώρα μας. Επίσης  πρέπει να δούμε με ποιες χώρες μπορούμε να έρθουμε σε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όσο για τον καθορισμό ΑΟΖ με τις χώρες που είναι πιο κοντά στην Ελλάδα ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε  στη συμφωνία με την Ιταλία αλλά και την έναρξη διαλόγου με την Αίγυπτο που όμως παρουσιάζει δυσκολίες εξαιτίας των ζητημάτων που αφορούν την επήρεια του Καστελορίζου που σχετίζονται άμεσα με τις αντιπαραθέσεις με την Τουρκία.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές  ότι ακόμη και μέσω των Διεθνών Δικαστηρίων είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία . Το βασικό όπλο της χώρας μας ήταν και παραμένει η υπεράσπιση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και ότι απορρέει από αυτούς. Αυτό πρέπει να είναι πάγιο και μόνιμο», δήλωσε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε πως στα εθνικά θέματα η φωνή της κυβέρνησης πρέπει να είναι ενιαία.

Ο κ. Χριστοδουλάκης όμως αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει στον τουρισμό και την οικονομία η πανδημία.

«Πριν τρεις εβδομάδες επισκεφθήκαμε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά τη Ρόδο. Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων για την κατάσταση που υπάρχει. Η εικόνα που μας περιέγραψαν ήταν πραγματικά τραγική σε πολλούς τομείς με πρώτο  τον τουρισμό. Πρέπει να πούμε πως η συμφωνία που έχει γίνει αφορά περισσότερο δάνεια που επιβαρύνουν το συνολικό χρέος της χώρας και ένα λιγότερο μεταβιβάσεις. Τα χρήματα όμως θα αργήσουν να έρθουν στη χώρα. Ειδικά για τον τουρισμό όμως η κυβέρνηση είναι …φάουλ. Ουσιαστικά η μόνη λύση ή μείωση του ΦΠΑ για τον καφέ και την πορτοκαλάδα και όχι στο εύρος που εμείς προτείναμε. Επίσης έπρεπε να υπάρχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση του εσωτερικού τουρισμού. Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Δεν έχουμε δει ακόμη σοβαρές διακρατικές συμφωνίες. Ακόμη δεν έχουμε συντηρήσει το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός. Δεν υπήρξε προσπάθεια ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας ειδικά στα νησιά μας», τόνισε.

Ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους τόνισε πως είναι εγκαταλελειμμένοι.

«Είχαμε κάνει συναντήσεις  με το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου. Κάναμε και προσπάθειες να τους στηρίξουμε αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα νησί που ένα πληθυσμό που στο μεγαλύτερο μέρος του ασχολείται με τον τουρισμό. Πολύ φοβάμαι πως ο χειμώνας θα είναι ότι χειρότερο έχουμε δει μέχρι τώρα. Εμείς προσπαθούμε να ασκήσουμε πιέσεις στην κυβέρνηση που όμως δεν έχει επιληφθεί των σοβαρών ζητημάτων», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε επίσης και στην ανασύνταξη των κομματικών οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής αλλά και στο ενδεχόμενο εκλογών.

« Όταν οι προβλέψεις για ύφεση στη χώρα μας μπορεί να αγγίζουν ακόμη και το 10% όταν η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η πανδημία είναι ακόμη ανοικτή απειλή μόνο τυχοδιώκτες θα μπορούσαν να πάνε τη χώρα σε εκλογές», τόνισε.

Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο. Σε συνεδριάσεις που κάναμε μπήκε το ζήτημα της ανασύνθεσης των νομαρχιακών  μας επιτροπών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *