FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γ. Τάσιος : Φοβάμαι μήπως ο Covid μας βγει μπροστά αντί να τον αφήνουμε πίσω

Τον  μεγάλο προβληματισμό του για την από εδώ και πέρα εξέλιξη της σεζόν εξέφρασε μιλώντας στο Notosnews και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως τόνισε το τοπίο παραμένει θολό αφού απαντήσεις στα καίρια ζητήματα που έχουν θέσει οι ξενοδόχοι δεν δίνονται , ρευστότητα δεν εξασφαλίζεται και επιθυμία για ταξίδια από τους επισκέπτες δεν υπάρχει.

«Φοβάμαι μήπως μας προλάβουν οι εξελίξεις και ο covid μας βγει μπροστά αντί  να τον αφήνουμε πίσω», τόνισε

Όσο για τη διαφοροποίηση της εικόνας αυτή θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση τόνισε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολλά ανενεργά ξενοδοχεία.

Αναλυτικότερα ο κ. Τάσιος τόνισε πως  η κρίση  έχει πολεμικό χαρακτήρα .

«Είμαι προβληματισμένος  με την από εδώ και στο εξής εξέλιξη της σεζόν για το σχέδιο δράσης για τα κρούσματα αλλά και το πότε θα ανοίξουν πραγματικά τα ξενοδοχεία. ΄Όταν έχουμε Κοινές  Υπουργικές Αποφάσεις και 20 ερωτήματα από συναδέλφους για να διαχειριστούμε  το άνοιγμα των επιχειρήσεων μας όταν στα πλαίσια των πρωτοκόλλων ζητούμε γιατρούς αναφοράς και δεν υπάρχουν  ή  και να υπάρχουν ζητούν υπέρογκα ποσά όταν ζητούμε κεφάλαια κίνησης και το ΕΤΑΝ δεν έχει  δώσει έγκριση πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ανοίξουμε;», δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχουν ξενοδοχεία Covid γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους  γιατί τα χρήματα που προσφέρει η κυβέρνηση είναι λίγα.

Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος τόνισε πως ανεξάρτητα από το κάλεσμα της Ελλάδας δεν υπάρχει διάθεση από τους επισκέπτες να κάνουν ταξίδια.  Αυτό φαίνεται από τις πληρότητες στις αεροπορικές εταιρείες.

Επιτέλους ο διάλογος να έχει ουσία!

«Δεν υπάρχει διάθεση όμως από την ίδια την αγορά να κάνει διακοπές.  Αυτό δεν έχει να κάνει με το κάλεσμα της χώρας μας αλλά με την αγορά. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις πτήσεις . Πάμε για δεύτερο δεκαπενθήμερο του  Ιούλιου . Ξαναδίνουμε το στίγμα της χρονιάς. Χρειάζεται το plan b και να αρχίσουμε να έχουμε ρεαλιστικές προσεγγίσεις σε όλα. Κα όχι όπως θέλει κάποιος να τα φτιάξει. Είμαστε σε διάλογο με  όλους. Όμως απαιτούμε ο διάλογος να έχει ουσία», τόνισε ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων .

Σε ερώτηση σχετικά με τη στασιμότητα που παρουσιάζουν οι  περισσότερες αγορές  με εξαίρεση τη  Γερμανική αλλά και για τα ερωτήματα για τα ξενοδοχεία Covid και τους χώρους απομόνωσης που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες  ο κ. Τάσσιος τόνισε:

«Φοβάμαι μήπως ο Covid μας βγει μπροστά αντί να τον αφήνουμε πίσω.  Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. Το επιχειρείν θέλει καθαρές λύσεις μπροστά του για να κάνει τις επιλογές.  Σκεφθείτε τι μπορεί να γίνει με τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης  περισσότερο με ουσιαστική δράση».

Απαιτούμε να μας ακούν

Για τη στασιμότητα στις περισσότερες τουριστικές αγορές ο κ. Τάσιος είπε πως το φαινόμενο ανθεί εδώ και πολύ καιρό.

«Σας φέρνω ως παράδειγμα τον οδικό τουρισμό. Ενώ τα σύνορα άνοιξαν κανονικά από τον προμαχώνα και έρχονται τουρίστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία χθες αποφασίστηκε οι Σέρβοι να αρχίσουν 1η Ιουλίου. Τελικά τα πούλμαν φθάνουν στη μέση και γυρίζουν πίσω. Κάνω έκκληση απαιτούμε να μας ακούνε . Αλλιώς θα έχουμε σημαντικά προβλήματα μπροστά μας», είπε .

Κρατική μέριμνα για τους εργαζόμενους …στα λόγια

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό ο κ. Τάσιος υπογράμμισε πως το κράτος κάνει λόγο συνεχώς για μέριμνα αλλά υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.

«Για την εποχικότητα  υπάρχει συνεχής μέριμνα από το κράτος. Εμείς έχουμε ερωτήματα και δεν μας δίνουν απαντήσεις . Το κράτος μίλησε για επαναπροσλήψεις. Δεν υπάρχει όμως καθαρή εικόνα για το πότε θα γίνονται. Αν δεν έχουμε πληρότητες πότε θα  κάνουμε τις επαναπροσλήψεις. Και που να δώσουμε προτεραιότητα στο παλαιό προσωπικό ή το νέο; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα Τι σημαίνει μέσος όρος οι εργαζόμενοι του 2018 και 2019. Δηλαδή μέσος όρος είναι και οι μουσικοί που δούλεψαν αυτό το διάστημα από δύο ώρες την εβδομάδα;», τόνισε.

Για τον κοινωνικό τουρισμό σημείωσε:

«Μιλάμε  για κοινωνικό τουρισμό και  έχουμε από πέρσι χρεωστούμενα από τον ΟΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μπορεί να εμπιστευθεί κάποιος τη νέα προκήρυξη. Θα μας περάσουν οι εξελίξεις», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.

Εμείς ως ΠΟΞ είμαστε δίπλα σας  μέλη μας. Θα δούμε και θα πράξουμε ανάλογα.  Πάντα μεθοδικά προτείνουμε λύσεις», είπε.

Η ζήτηση είναι αυτή που θα αλλάξει την εικόνα

Σε ερώτηση για το  πόσα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν ο κ. Τάσιος απάντησε  τώρα δεν λειτουργούν  πάνω από 1000 ξενοδοχεία στα 10.000 σε όλη τη χώρα.

Όσο για τη διαφοροποίηση της εικόνας αυτή θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση τόνισε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολλά ανενεργά ξενοδοχεία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *