Εστιάτορες «Τα λουκέτα για την εστίαση είναι μπροστά» – Μέτρα με ορίζοντα εξαμήνου
Κομνηνού Έλλη
Μπορεί η εστίαση από την 1η Μαΐου να ανοίγει για όλους, ελεύθερα, χωρίς να είναι πια υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test, ωστόσο, τόσο η πανδημία όσο και η ενεργειακή κρίση με τις αλυσιδωτές τους επιπτώσεις έχουν αφήσει το βαθύ αποτύπωμά τους στον πολύπαθο κλάδο.
«Οι επιχειρήσεις μας, πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες, πέρασαν από μνημόνια, περικοπές, πανδημία και τώρα πόλεμο. Μετά τη δυστοπική πραγματικότητα της πανδημίας καλούμαστε να διαχειριστούμε, αφημένοι στην τύχη μας, τη δυστοπία του ενεργειακού κόστους, που, όπως και η πανδημία, θα “σκοτώσει” πολλές επιχειρήσεις» υπογραμμίζει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Μιλώντας στο Σin ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής Γιάννης Δαβερώνης εστιάζει στα προβλήματα του κλάδου τα οποία συνοψίζονται:
- στους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας, που σε ποσά είναι τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι σε σχέση με τον παρελθόν
- στις ανατιμήσεις και τις ελλείψεις στις πρώτες ύλες
- στη μείωση της επισκεψιμότητας τουριστών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Όπως επισημαίνει, οι εστιάτορες είναι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να έχουν ρευστότητα για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και όχι να στηρίζονται σε επιδοματική πολιτική.
Ως εκ τούτου ζητούν από την κυβέρνηση σχέδιο έξι μηνών με βασική παρέμβαση στους φορολογικές συντελεστές ώστε να ισοσκελίσουν και να μπορέσουν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις.
Τέλος, επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους της εστίασης η οποία -όπως είπε- δεν μπορεί να είναι είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές. Εκτιμά δε ότι «τα λουκέτα για την εστίαση είναι μπροστά» και ζητάαπό την κυβέρνηση να σκεφτεί σοβαρά το θέμα καθώς σε πολλές επιχειρήσεις θα υπάρξει θέμα βιωσιμότητας και διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Η συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής Γιάννη Δαβερώνη στην Έλλη Κομνηνού
Δύο χρόνια μετά την πανδημία σε ποια κατάσταση βρίσκεται η εστίαση;
Η εστίαση δύο χρόνια μετά την πανδημία κι ενώ τα μέτρα για τον κορονοϊό εξακολουθούν να ισχύουν με διαχωρισμό των πελατών σε εμβολιασμένους και μη, τώρα πλέον έχουμε να κάνουμε και με την αύξηση της ενέργειας, έχουμε να κάνουμε με αύξηση των πρώτων υλών και γενικότερα το πρόβλημα είναι πότε τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργήσουν ομαλά και θα μπούμε σε μία κανονικότητα. Είναι κάτι που μας έχει προβληματίσει και αυτό που θέτουμε και στις συναντήσεις που κάνουμε είναι να κρατηθεί ο κλάδος ζωντανός, δυνατός και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Θέλετε να μας περιγράψετε λίγο το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης στα μαγαζιά της εστίασης;
Συγκεκριμένα για τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας και το φυσικό αέριο φυσικά αλλά κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ένα μαγαζί απέδιδε το μήνα 1.000 ευρώ, αυτήν τη στιγμή καλείται να δώσει 3.000 και 4.000 ευρώ. Εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει. Επίσης τα ίδια συμβαίνουν και για το φυσικό αέριο, και στις μεταφορές με το πετρέλαιο, στις βενζίνες, γενικότερα εδώ υπάρχει μια δυσκολία.
Με τις πρώτες ύλες ποια είναι η εικόνα;
Αυτό μας δημιουργεί νέα ζητήματα. Εμείς σαν κλάδος προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές. Δεν μπορούμε να βάλουμε τoν κλάδο της εστίασης σαν να είναι είδος πολυτελείας. Ο κόσμος έρχεται να διασκεδάσει και να αφήσει κάποια χρήματα αλλά σε λογικά πλαίσια. Γενικά προσπαθούμε να κρατηθούμε.
Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή αυξήσεις στα μαγαζιά;
Εγώ αυτήν τη στιγμή ως γενική εικόνα στο σύνολο των καταστημάτων που ασχολούνται με ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, τα σουβλατζίδικα, τουλάχιστον στον νομό Αττικής είναι ότι οι αυξήσεις είναι μικρές. Ακόμα και για το σουβλάκι δεν νομίζω ότι στην Αττική έχουμε ξεφύγει, η αύξηση είναι σε λογικά επίπεδα. Στα υπόλοιπα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μεγάλες αυξήσεις, γιατί ούτως ή άλλως ένα Σαββατοκύριακο βγαίνει ο κόσμος πια. Δουλεύουμε αυτές τις δυο μέρες. Πόσο μπορεί να αυξήσει μια μερίδα; Εδώ κάνουμε αγώνα για να προσελκύσουμε κόσμο. Είναι δυνατόν να εκτοξεύσουμε τις τιμές εκτός λογικής; Κι εμείς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Ανοίγει τώρα και η τουριστική σεζόν; Ποια είναι η εκτίμησή σας. Θα βοηθήσει τα καταστήματα του κλάδου σας.
Εγώ ήμουν αρκετά αισιόδοξος αρχικά για τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά μας έκατσε ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει δημιουργήσει πρόβλημα με την επισκεψιμότητα πολιτών στον νομό Αττικής. Γιατί καλώς ή κακώς δουλεύαμε και με αυτό το μπλόκ και το κέντρο της Αθήνας και το περιφερειακό όπως είναι το παραλιακό. Θεωρώ ότι το καλοκαίρι θέλει πολύ μεγάλο αγώνα τουλάχιστον να κρατηθούμε και να συντηρηθούμε από τους Έλληνες πελάτες αν μπορούν και αυτοί να δώσουν χρήματα στην εστίαση.
Υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα λόγω του πολέμου, όπως σε ηλιέλαιο;
Υπάρχει ένα θέμα με το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, με τα λάδια τηγανίσματος. Το ότι μπορούμε να βάλουμε κάποιες άλλες μορφές προϊόντων στο κατάστημά μας είναι κι αυτό μέσα στα πλαίσια των επιχειρηματιών της εστίασης. Να αλλάξουμε δηλαδή τον τρόπο του γαρνιρίσματος. Παρόλα, αυτά προϊόντα όπως οι τηγανιτές πατάτες και άλλα που είναι μέσα στα εστιατόρια, δεν μπορούν να αλλάξουν.
Νομίζω ότι τα σούπερ μάρκετ, έτσι όπως φαίνεται έχουν αποθέματα, ίσως όχι σε μεγάλες συσκευασίες. Αυτό έχω δει εγώ.
Τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θεωρείτε ότι επαρκούν για τις επιχειρήσεις εστίασης;
Όχι, αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να βοηθήσουν την εστίαση. Η εστίαση αυτό που ζητάει είναι να υπάρξει μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, να μπορέσουμε δηλαδή να έχουνε χαμηλότερο ΦΠΑ, χαμηλότερη φορολόγηση, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.
Για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε την όλη κατάσταση. Γιατί εδώ καλούμαστε να πληρώσουμε υποχρεώσεις κανονικότατα κι έχουμε και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Άρα, το αίτημα που έχουμε βάλει για να μείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις είναι για ένα τουλάχιστον εξάμηνο να προσεγγίσουμε με έναν άλλο τρόπο την εστίαση όσον αφορά στη φορολόγηση γενικότερα.
Γιατί και ο υπουργός Οικονομικών μας λέει ότι οικονομικά το κράτος μας δεν πάει καλά, προσπαθεί να βρει κι αυτός λεφτά γενικότερα. Επειδή όμως η εστίας είναι ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης,, δηλαδή αποδίδει πολλά χρήματα στο κράτος μέσω της φορολογίας και είναι ένας κλάδος που είναι ο δεύτερος μεγάλος εργοδότης στη χώρα, τα πράγματα εδώ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά.
Στο προηγούμενο lockdown που ήμασταν κλειστά έγινε κάτι, υπήρχε μια βοήθεια όπως η επιστρεπτέα και τα ενοίκια και τις επιδοτήσεις προσωπικού και όλα αυτά. Αυτά απέδωσαν, γι΄αυτό και υπάρχουν αυτές οι επιχειρήσεις αυτήν τη στιγμή. Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν λειτουργούμε με τη μορφή επιδομάτων, εμείς είμαστε επιχειρηματίες, προσπαθούμε να μπούμε σε μια λογική να ρισκάρουμε τα χρήματα που έχουμε. Αυτό που ζητάμε είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε μια κανονικότητα για να έχουμε απόδοση στις επιχειρήσεις που έχουμε. Να έχουμε χρήματα για τις υποχρεώσεις μας τους υπαλλήλους, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια, τις φορολογικές μας υποχρεώσεις.
Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης;
Ασφαλώς υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αλλά δεν θέλουμε να υπάρχουν στη λογική ότι εδώ υπάρχει μια δυσκολία και πάνω σε αυτήν τη δυσκολία δεν κάνουμε τίποτα.Τα λουκέτα αυτήν τη στιγμή για τις επιχειρήσεις εστιάσεως είναι μπροστά μας.Υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αντέξουν να πληρώνουν όλα αυτά συν το ότι πρέπει να έχουν και τα τιμολόγια της ενέργειας σε τόσο υψηλά επίπεδα. Και χωρίς να ξέρουμε που θα οδηγηθεί όλη αυτή η κατάσταση.