FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑ

Tην άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείο Ρόδου ζητά το ΜέΡΑ 25

Στη Βουλή θα φέρει το σοβαρό πρόβλημα της  υποστελέχωσης του νοσοκομείου Ρόδου το MέΡΑ 25. Και επειδή η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο θα γίνει και προσφυγή στη  δικαιοσύνη  όπως δήλωσε στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Μερα 25 κ. Θανάσης Μπαράκας .

Επισημαίνεται πως η παρούσα ερώτηση θα μετατραπεί σε επίκαιρη γεγονός που σημαίνει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποχρεούται εντός ολίγων ημέρων να δώσει απαντήσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα :

Ως ΜέΡΑ25 από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της υγείας,μετά από συναντήσεις που είχαμε πραγματοποιήσει καταθέσαμε στης 16 Οκτωβρίου του 2019 σχετική ερώτηση δια της βουλευτή Σοφία Σακοράφα όπου επισημαίναμε τις τραγικές ελλείψεις που έχει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Σε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση παρόλες τις αναφορές στην Βουλή και τις εκκλήσεις του συλλόγου των νοσοκομειακών ιατρών δεν προχώρησε σε καμία μόνιμη πρόσληψη ιατρών στο νοσοκομείο μας.

Η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα κατηγοριοποίησε το έργο της στα νησιά κατατάσσοντας το νοσοκομείο της Ρόδου στην β’ κατηγορία.

Μετά την επίσκεψη του γραμματέα μας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν διότι στα τέλη του 2020 θα συνταξιοδοτηθούν αρκετοί ιατροί.

Για τους παραπάνω λόγους καταθέσαμε εκ νέου σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό δια της βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα.

Αναλυτικά η  σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό:

Σύμφωνα με υπόμνημα της Ενώσεως Γιατρών του Γ.Ν Ρόδου που μας δόθηκε σε επίσκεψη στο Νοσοκομείο την προηγούμενη εβδομάδα, το Γ.Ν Ρόδου ταλανίζεται από τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης που ταλαιπωρούν καθημερινά ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό καθώς και κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νησιού.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα:

«ΜΕΘ: Υπηρετούν 4 γιατροί και λειτουργούν μόλις τα 6 από τα 8 κρεβάτια. Απαιτούνται 3 Ιατροί με σχετική εξειδίκευση.

Αναισθησιολογικό: Από τις 10 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόλις 3 αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα από τις 5 χειρουργικές αίθουσες να λειτουργεί μόνο η μία. Κρίνονται απαραίτητοι τουλάχιστον 2 ιατροί.

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: Αδύνατη η μηνιαία κάλυψη των εφημεριών. Ήδη 2 ιατροί του Τμήματος έχουν αιτηθεί μετακίνηση για κάλυψη αναγκών άλλων νησιών μετά από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της 2ης Υ.ΠΕ.  Κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη 4 Ιατρών Γενικής  Ιατρικής.

Παθολογικές Κλινικές. Κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη 2 παθολόγων προκειμένου να λειτουργήσουν οι κλινικές και να καλύπτονται τα προγράμματα εφημέρευσης.

Γυναικολογικό – Μαιευτικό: Από το Σεπτέμβρη θα υπηρετούν μόνο 2 ιατροί, καθώς ο Διευθυντής ο οποίος είναι ήδη σε άδεια ευπαθούς ομάδας συνταξιοδοτείται ενώ έτερος Ιατρός θα κάνει χρήση γονικής  άδειας.

Καρδιολογικό: Με τη συνταξιοδότηση του Διευθυντή το επόμενο έτος θα κλείσει το Αιμοδυναμικό Τμήμα, η λειτουργία του οποίου δια νόμου προϋποθέτει την παρουσία τουλάχιστον 2 επεμβατικών καρδιολόγων. Κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη 2 καρδιολόγων.

Νευρολογικό: Υπηρετεί ένας ειδικευμένος νευρολόγος, καθώς η διευθύντρια του Τμήματος έχει λάβει αναρρωτική άδεια. Απαιτείται τουλάχιστον ένας ειδικευμένος Νευρολόγος.

Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας: Τον 12/2020 συνταξιοδοτείται η μοναδική ιατρός του Τμήματος. Άκρως απαραίτητη η πρόσληψη αιματολόγου.

Νευροχειρουργική: Από τους υπηρετούντες 4 ιατρούς, ένας συνάδελφος (επικουρικός) είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης. Κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη 1 ιατρού.»

Από όλα αυτά γίνεται κατανοητό πως είναι απαραίτητο να στελεχωθεί άμεσα το Γ.Ν Ρόδου καθώς πέραν των άλλων εφημερεύει καθημερινά για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού αλλά και της Δωδεκανήσου γενικότερα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ώστε να στελεχωθεί άμεσα με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου;
  2. Προτίθεται να δώσει το Υπουργείο επιπλέον κίνητρα προκειμένου να ενδιαφερθούν ιατροί να υπηρετήσουν στο ακριτικό αυτό νοσοκομείο, δεδομένου ότι παρά την προκήρυξη θέσεων δεν εκδηλώνεται σχετικό ενδιαφέρον;
  3. Υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα στο νοσοκομείο, και σε άλλα που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, να προχωρήσουν σε απευθείας προκήρυξη θέσεων;
  4. Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο απευθείας υπαγωγής των Νοσοκομείων των νησιών στο Υπουργείο με δεδομένο πως η 2η Υ.ΠΕ είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη καλούμενη να διαχειριστεί και όλα τα νησιά;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *