H Αερολέσχη εντόπισε την πυρκαγιά ανάμεσα σε Λίνδο και Πεύκους

Από την Αερολέσχη Ρόδου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

“Εντοπίστηκε εστία πυρκαγιάς  από πλήρωμα της  Αερολέσχης Ρόδου μεταξύ Λίνδου και Πεύκων (προχθές) κατά τη διάρκεια πτήσης  πυρανίχνευσης και εναέριας επιτήρησης δασικών εκτάσεων.
Η Αερολέσχη Ρόδου συμμετέχει και φέτος εθελοντικά, σε πανελλήνια δράση προστασίας του φυσικού μας πλούτου στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για ένα συντονισμένο πρόγραμμα πτήσεων που είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε το 2016 η ΕΛ.Α.Ο. με το ΓΕΑ και στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά όλες οι Ελληνικές Αερολέσχες μέλη της ΕΛ.Α.Ο. με εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη πυρκαγιών τόσο στις νησιωτικές περιοχές όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
Η πρώτη φετινή έκκληση για συμμετοχή προς την Αερολέσχη Ρόδου έγινε την Παρασκευή 12 Ιουλίου όπου η πρόγνωση προέβλεπε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στη Ρόδο και τα νησιά του  νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σε μία απαιτητική πτήση 4 ωρών σε χαμηλά ύψη και με ισχυρό άνεμο, καλύφθηκε μια ευρύτατη νησιώτικη περιοχή από τη Ρόδο έως και την Ικαρία. Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη συνέπεια και υπευθυνότητα από τους εθελοντές πιλότους της Αερολέσχης Ρόδου, Διονύσιο Κάτσα και Ελευθέριο Χατζησταματίου τις μεσημεριανές ώρες.

Κατά την επιστροφή του αεροσκάφους στη βάση του,  εντοπίστηκε η εστία πυρκαγιάς στη Λίνδο και άμεσα ενημερώθηκε, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, μέσω ασύρματου ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας και στη συνέχεια η Πυροσβεστική Υπηρεσία με αποτέλεσμα τη γρήγορη κατάσβεση.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι πτήσεις έχουν και αποτρεπτικό χαρακτήρα προς τους ανεύθυνους συμπολίτες μας που επιμένουν να καίνε ξερόχορτα και κλαδιά σε μέρες που η επικινδυνότητα είναι αυξημένη και ουσιαστικά κάτι τέτοιο απαγορεύεται ενώ και οι ποινές είναι ανάλογες.

Τέλος πρέπει αναφερθεί πως το κόστος πτήσης επιβαρύνει αποκλειστικά τις Αερολέσχες που διαθέτουν τα πτητικά μέσα και τους εθελοντές πιλότους που αφιερώνουν πολύτιμο προσωπικό χρόνο ενώ μετά από κάθε πτήση η Πολεμική Αεροπορία προσφέρει ανταποδοτικά το καύσιμο που καταναλώθηκε για τις πτήσεις αυτές, μειώνοντας το συνολικό κόστος.

Η Αερολέσχη Ρόδου, το μοναδικό μη κερδοσκοπικό Αεραθλητικό σωματείο της Δωδεκανήσου που ιδρύθηκε το 1974 παραμένει αρωγός σε οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια και δράση και απευθύνει πρόσκληση   για παρόμοιες συνεργασίες στην Περειφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και τον Δήμο Ρόδου ώστε σε τοπικό επίπεδο να αυξηθεί η δυνατότητα πρόληψης και έγκαιρης κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
15 στρέμματα έκαψε η χθεσινή πυρκαγιά στη Ρόδο

Ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές Τουλάχιστον 15 στρέμματα έκτασης με καλαμιές και θάμνους έκαψε χθες

Close