Δημοσκοπήσεις: Ένα «χειρότερο» 2025 αναμένουν οι πολίτες χωρίς να αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες
Απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας οι Έλληνες στην αυγή του 2025. Η ακρίβεια παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα με τη δυσαρέσκεια και την ανασφάλεια να κυριαρχούν σε δύο νέες δημοσκοπήσεις.
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας δεν πείθουν τους πολίτες αν λάβουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις. Η ακρίβεια παραμένει το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα ενώ οι προσδοκίες για το 2025 είναι «χειρότερες».
Η κυβερνητική παράταξη παραμένει εγκλωβισμένη στη μέγγενη της ακρίβειας παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις για να μειωθούν οι τιμές την ίδια ώρα που οι πολίτες θέλουν αλλαγές στους μηχανισμούς «που ελέγχουν την αγορά για την ακρίβεια» και δηλώνουν «απαισιόδοξοι» και «μάλλον απαισιόδοξοι» για την πορεία της χώρας την νέα χρονιά.
Η συνεχιζόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια που δείχνουν όλοι οι ποιοτικοί δείκτες των δημοσκοπήσεων έχουν «τραυματίσει» την εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής παράταξης
Δύο δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας οδηγούν σε παρεμφερή συμπεράσματα σε ότι έχει να κάνει με το οικονομικό αποτύπωμα.
Απαισιόδοξοι και μάλλον απαισιόδοξοι
Ο βαθμός για το Μαξίμου παραμένει χαμηλός με τους συμμετέχοντες στις έρευνες κοινής γνώμης να αναδεικνύουν την οικονομία (ακρίβεια, μισθοί κ.λ.π) ως το πρώτο που θέλουν να αλλάξει μέσα στο 2025 στο Κράτος.
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24: Tο 57% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι και μάλλον απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας την νέα χρονιά, ενώ το 41% αισιόδοξοι. Σημειώνεται πάντως, ότι αν και κυριαρχεί η απαισιοδοξία, έχει ανέβει το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι, που κατά την διάρκεια του 2024 δεν είχαν ξεπεράσει το 35%-36%.
Τα θέματα που προβληματίζουν προσωπικά περισσότερο την νέα χρονιά είναι: Η οικονομική κατάσταση (προσωπική και της οικογένειας) 32.3%, η κατάσταση της υγείας 15.7%, η ένταση στην περιοχή και οι κίνδυνοι για την χώρα 12.6%, η έντονη παραβατικότητα 11.3%, η σταθερότητα στην χώρα 9.9%, η μορφωτική και επαγγελματική πρόοδος των παιδιών 9.4%, ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών 3.5%.
Στα προβλήματα που θεωρούνται πιο σοβαρά για την χώρα, που απασχολούν περισσότερο προηγούνται σταθερά η ακρίβεια με 42.8% και οικονομία με 29.2% , αν και παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των ποσοστών (50.7% και 48.9% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν η κατάσταση στο ΕΣΥ 23.7%, εγκληματικότητα/ παραβατικότητα 20.8%, εθνικά θέματα / ελληνοτουρκικά 20.2%, ύψος μισθών και συντάξεων 16.5%, κόστος ενέργειας 11.9%, κατάσταση Παιδείας 8%, Μεταναστευτικό/ προσφυγικό 7.7%, Διεθνής ένταση ( Συρία κ.λ.π) 7.1%.
Χειρότερο το 2025
Στη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ANT1, σε ότι αφορά τις προσδοκίες για την Ελλάδα, η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι το 2025 θα είναι χειρότερο. Σε ότι αφορά τις προσωπικές προσδοκίες για το 2025, η πλειοψηφία των πολιτών, αναμένει ότι θα είναι καλύτερο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των ερωτηθέντων για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα. Στους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς για την ακρίβεια εντοπίζει το 54,4% ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να αυξηθεί η αποτελέσματικότητά τους. Το 43,2% ζητά αλλαγές στην λειτουργίας της Δικαιοσύνης, το 34% στις ελεγκτικές επιτροπές Υγείας, το 31,3% στην Αστυνομία και το 24,2% στις Πολεοδομίες, ενώ ακολουθούν η Επιθεώρηση Εργασίας, οι Δήμοι, οι Εφορίες και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς γενικότερα, η άποψη της κοινής γνώμης είναι αρνητική – το 33,2% λέει ότι προσπαθούν, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, το 30,3% ότι δεν κάνουν καθόλου καλά τη δουλειά τους και το 28,2% ότι δεν κάνουν όσα πρέπει.
Κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία
Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, η «ψαλίδα» ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνει. Το κυβερνών κόμμα κερδίζει σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και φτάνει στο 28,6% με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί δεύτερο με 15,4% χάνοντας σχεδόν 1%. Τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,3% ελαφρώς ενισχυμένος από την προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθούν ΚΚΕ (7%), Ελληνική Λύση (6%), Κίνημα Δημοκρατίας (4,4%) Πλεύση Ελευθερίας (4,2%), Φωνή Λογικής (4,1%), Νίκη (2,5%), ΜέΡΑ25 (2,5%) και Νέα Αριστερά (1,1%).
Το κυβερνών κόμμα καταγράφηκε στο 31,4% στην εκτίμηση ψήφου με το ΠΑΣΟΚ στο 18%. Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%.Το ΚΚΕ «έγραψε» 8,2% και το κόμμα Βελόπουλου είναι στην πέμπτη θέση, με 7,1%. Από τα μικρότερα κόμματα, το Κίνημα Δημοκρατίας είναι στο 5,1%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 5%, η Φωνή Λογικής στο 4,8%, ενώ το ΜέΡΑ25 και η Νίκη εμφανίζονται να μπαίνουν οριακά στη Βουλή με 3%, πράγμα που σημαίνει Βουλή με 10 κόμματα.
Χαμένο δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24 η Ν.Δ αυξάνει την δημοσκοπική επίδοσή της φτάνοντας στην εκτίμηση ψήφου στο 30.8% (29.8% τον Νοέμβριο, 30.2% τον Δεκέμβριο), διευρύνοντας την απόστασή της από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στις 13.4 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σταθερά δεύτερο στο 17.4% , παρουσιάζοντας μείωση των δυνάμεών του κατά 3% από τον Νοέμβριο που εμφάνισε την μεγαλύτερη δημοσκοπική επίδοσή του (20.4% τον Νοέμβριο, 18.6% τον Δεκέμβριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει κατά 1% τις δυνάμεις του, φτάνοντας το 7.5% (6.6% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο όπου φάνηκε να ανακόπτεται η πτωτική πορεία του) και παραμένοντας πάντως πέμπτος στην σειρά μετά το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.
Οκτώ κόμματα εμφανίζονται να μπαίνουν στην Βουλή, με άλλα δύο πάντως Νίκη και ΜέΡΑ 25), να βρίσκονται στο 2.9%.
Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: ΚΚΕ και Ελληνική Λύση 8.6%, Φωνή Λογικής 6.1%, Πλεύση Ελευθερίας 5.9%, Κίνημα Δημοκρατίας 4.2%, Νέα Αριστερά 2.1%.
Στην απλή πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι: ΝΔ 25.1%, ΠΑΣΟΚ 14.2%, Κ.Κ.Ε και Ελληνική Λύση 7%, ΣΥΡΙΖΑ 6.1%, Φωνή Λογικής 5%, Πλεύση Ελευθερίας 4.8%, Κίνημα Δημοκρατίας 3.4%, Νίκη και ΜέΡΑ25 2.4%, Νέα Αριστερά 1.7%.
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού (ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη) για το πρόσωπο που θα προτείνει στη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στην έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν αν «πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ή να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα της θέσης της αντιπολίτευσης».
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται πως δεν έχει ενδοιασμούς και σε ποσοστό 76% θεωρεί ότι κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση. Μόνο το 14% επιλέγει να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ενώ ένα 10% απαντά δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (ευρωεκλογές 2024). Στο ίδιο ερώτημα, για την εκλογή ΠτΔ, οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι επιλέγουν σε ποσοστό 75,7% «συναίνεση» έναντι 18,2% που θέλουν υποψήφιο που να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη.
Σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό «συναίνεσης» είναι ακόμα υψηλότερο με 95,7% και 87,6%, αντίστοιχα. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ σε ποσοστό 77,8% απαντούν «πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ή να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα της θέσης της αντιπολίτευσης».
Υπέρ της «συναίνεσης» με μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης (69,8%), της Πλεύσης Ελευθερίας (59,3%) και της Νίκης (56,7%).
https://www.in.gr