FEATURED

Υποψίες για παραγωγή ρωσικών βλημάτων στην Ελλάδα με κονδύλια της Ε.Ε.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ προχωρούν με ανακοίνωσή τους σε σοβαρές καταγγελίες για την απώλεια δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία σε βάθος 20ετίας τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα – εν γνώσει του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας – για την παραγωγή βλημάτων με ευρωπαϊκά κονδύλια που ενδεχομένως καταλήγουν στην Ρωσία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε σοβαρές καταγγελίες για τις δραστηριότητες που δρομολογούνται από ορισμένους κύκλους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) προχωρούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Με ανοιχτή επιστολή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ετήσια απώλεια εσόδων για την εταιρεία – συνεπώς το ελληνικό δημόσιο που είναι ο κύριος μέτοχος – ύψους 140 εκατ. ευρώ ετησίως, φθάνοντας τα 4,5 δισ. σε βάθος 30ετίας.

«Καταθέτουμε μια απλή συλλογιστική. Αν η εταιρεία από το 2022 είχε αποφασίσει να παράγει μεταλλικά μέρη μεγάλων διαμετρημάτων και ειδικά πυρομαχικό 155 mm που έχει τεράστια διεθνή ζήτηση, θα μπορούσε με ένα κόστος το πολύ 5 εκατ. € να ενεργοποιήσει τη γραμμή παραγωγής. Με μια παραγωγή με συνετούς υπολογισμούς, 70.000 τεμάχια ανά χρόνο και τιμή πώλησης 2.000 € ανά βλήμα (τιμή προ πολέμου Ουκρανίας), η εταιρεία θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα 140.000.000 €! Αντ’ αυτού σήμερα η εταιρεία «δεμένη» στο άρμα των Σλοβάκων θα εισπράξει μέχρι το τέλος του 2025 13,5 εκατ. €!» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, ένα προσύμφωνο το οποίο προωθείται από ορισμένους κύκλους εδώ και μήνες να μετατραπεί σε Συμβόλαιο μεταξύ μίας κοινοπραξίας εταιρειών Σλοβακίας και Τσεχίας, με ενδιάμεσο μία εταιρεία από την Κύπρο, «μια «Κοινοπραξία Βαβέλ» με νεφελώδη σύσταση και σύνθεση, συνδεόμενη με παλιούς γνώριμους ενδιάμεσους/μεταπράτες και εν ενεργεία «συνεργάτες» των Ε.Α.Σ.» όπως επισημαίνουν, η οποία έχει ως «διακύβευμα τον παραγωγικό ακρωτηριασμό των Ε.Α.Σ., την υποκοστολόγηση των υπηρεσιών τους και τη δέσμευση των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών για δύο και πλέον δεκαετίες. Κι όλα αυτά με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων (160 εκατ. € την τελευταία τετραετία) και κονδύλια της Ε.Ε.».

Οι καταγγελίες των εργαζόμενων βρίσκονται εδώ και μήνες εν γνώσει του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που φέρεται να ενθαρρύνει την διεξαγωγή έρευνας – η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη – σχετικά με την προωθούμενη συμφωνία και τις «δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος».

Από τον περασμένο Δεκέμβριο τρέχει η έρευνα – κάτω από το ραντάρ – εν γνώσει του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με επίκεντρο εταιρεία που φέρεται ως μεσάζουσα για την παραγωγή μέρους βλημάτων πυροβολικού στην Ελλάδα με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το προσύμφωνο, τους όρους και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα και κυρίως προς ποιους.

Οι υποψίες, που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, φέρουν μία εταιρεία με έδρα την Σλοβακία να συνεργάζεται με άλλη εταιρεία από την Κύπρο, οι οποίες εμφανίζονται ως μεσάζοντες για την υπογραφή συμφωνίας παραγωγής μέρους μεγάλου αριθμού βλημάτων. Για την παραγωγή των βλημάτων εκταμιεύονται ευρωπαϊκά κονδύλια, που προβλέπονται για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Μόνο που οι εταιρείες που εμφανίζονται ως οι μεγάλοι παίχτες φέρονται να έχουν αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα και χρησιμοποιούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ως δούρειο ίππο για το ξεκλείδωμα των χρημάτων της Ε.Ε.

Επιπλέον, για να μπορέσουν να καλύψουν το κενό που παρουσιάζεται στο στάδιο της παραγωγής, φέρονται να ενοικιάζουν υπεργολάβους από Σερβία και Ρωσία, οι οποίοι ολοκληρώνουν την «δουλειά», χωρίς κανείς να γνωρίζει τελικά που καταλήγουν τα βλήματα. Στα πηγαδάκια των εργαζομένων γίνεται κουβέντα για υποψίες περί κατάληξης των βλημάτων στην Ρωσία, μέσα από μία δαιδαλώδη διαδρομή.

«Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που χωρίς τα Ε.Α.Σ. θα ήταν ανέφικτη για τους «εταίρους» Τσέχους/Σλοβάκους/Αντιπροσώπους και λοιπούς εμπλεκόμενους, εμφανίζεται ως «άλλοθι»  για να προκύψει η «Κοινοπραξία» ως τετελεσμένο» λένε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχωρούν και στη δημοσίευση σημαντικών λεπτομερειών.

«Το «Συμφωνητικό Συνεργασίας» που καλείται να επικυρώσει η Γενική Συνέλευση Μετόχων των Ε.Α.Σ. προβλέπει ως διάρκεια της αποικιοκρατικού τύπου συνεργασίας τη γόμωση 2.500.000 βλημάτων 155 mm και 1.000.000 όλμων, δηλαδή στην πράξη κατ΄ ελάχιστον 20 – 30 χρόνια» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, που υπολογιστικά συνεπάγεται μία δυνητική απώλεια κρατικών εσόδων από 3 έως 4,5 δισ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η απόσταση που έχει πάρει εδώ και μήνες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την εμπλοκή στην διάσωση των ΕΑΣ, με τον ίδιο τον Νίκο Δένδια να καταγγέλλει από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο ότι «κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία από παραγγελία πυρομαχικών, η οποία είχε δοθεί το 2006 και είχε δοθεί σωρεία παρατάσεων, ενώ του ζητήθηκε και άλλη παράταση».

Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε αυτή την απόφαση, ήδη είχε γίνει γνωστό το κυοφορούμενο σχέδιο περί κοινοπραξίας στην οποία όμως η ελληνική εταιρεία θα ορίζει 2 από τα 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η σλοβακική τα 3 αν και θα κατέχει το 49% των μετοχών έναντι 51% του ελληνικού δημοσίου.

Τα οικονομικά των εταιρειών

Η έρευνα στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών αυτών δείχνει περίεργη δραστηριότητα, που παραπέμπει σε επικίνδυνους ατραπούς. Για παράδειγμα, εταιρεία που το 2020 κατέγραφε έσοδα μόλις 5,1 εκατ. δολ. έφτασε το 2023 να έχει 239,8 εκατ. δολ.

Παράλληλα, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, από μόλις 259.000 δολ. το 2020 έφτασαν το 2023 τα 231,65 εκατ. δολ.

Τα παράδοξα στην οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας είναι πολλά. Εκ πρώτης τα συμπεράσματα είναι:

  • Διαθέτει ελάχιστο κεφάλαιο 20.000 δολ.
  • Εμφανίζει υπερβολική ανάπτυξη το 2023 το οποίο από τις συναλλαγές μεταξύ των συνδεδεμένων (υψηλές ενδο-ομιλικές συναλλαγές ειδικά το 2023) πιθανά να είναι μεταφορά τζίρου από θυγατρική εταιρεία για βελτίωση της εικόνας σε συνδυασμό με το μικρό επενδυμένο κεφάλαιο.
  • Παρουσιάζει μεγάλο άνοιγμα σε προμηθευτές το οποίο για να καλυφθεί θα πρέπει να ακολουθήσει ο τζίρος του 2024 τα αντίστοιχα του 2023
  • Έχει ελάχιστα Πάγια
  • Ο δείκτης Net Cash είναι σημαντικά αρνητικός

Τον περασμένο Δεκέμβριο «χτύπησε καμπανάκι» στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου υπάγονται τα ΕΑΣ, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν μεταχρονολογημένες παραγγελίες, που δεσμεύουν την γραμμή παραγωγής, συνεπώς και την προσπάθεια διαπραγμάτευσης κάθε σχεδίου εξυγίανσης, για τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια. Κάτι το οποίο δεν είναι  επιζήμιο μόνο για τα κρατικά ταμεία αλλά και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που χρειαστεί να προχωρήσουν στην παραγωγή βλημάτων οποιουδήποτε διαμετρήματος, αυτό δεν θα είναι δυνατόν. Αυτό καθιστά αυτόματα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαρτώμενες από τις διεθνείς αγορές – τρίτες χώρες, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν χρήματα για εμπροσθοβαρείς αποπληρωμές και κυρίως χώρος στα εργοστάσια του εξωτερικού για έγκαιρη παραγωγή και προμήθεια των βλημάτων που θα παραστεί ανάγκη.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρει ότι «Η απώλεια της τελευταίας ευκαιρίας για αναγέννηση και ανάταξη των Ε.Α.Σ. ώστε να υπερβούν τα τραγικά διαχρονικά λάθη Κυβερνήσεων και διορισμένων Διοικήσεων φαντάζει ως «έγκλημα εκ προμελέτης» σε βάρος της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και της Πατρίδας μας».

Όπως αναφέρουν, τα Ε.Α.Σ. εγκαταλείπουν τη δυνατότητα παραγωγής των μεταλλικών μερών των βλημάτων όπου διατηρούν τεχνογνωσία και μετατρέπονται σε ένα φθηνό υποκατασκευαστή βλημάτων 155 mm αφού στρέφονται αποκλειστικά στις εργασίες γόμωσης, με προσυμφωνημένη, έως το 2025 και για 130.000 βλήματα, χαμηλή τιμή περίπου 90€/βλήμα όταν η τιμή πώλησης του βλήματος υπολογίζεται μεσοσταθμικά περίπου στις 2.500€.

«Οι εμπορικοί σχεδιασμοί Τσέχων/Σλοβάκων/Αντιπροσώπων και κάθε λογής εμπλεκομένων ισχυροποιούνται, με τα Ε.Α.Σ. να θυσιάζουν έναντι «πινακίου φακής» κάθε ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Υπερκέρδη για το ένα μέρος της «Κοινοπραξίας» και τους ενδιάμεσους, «ψίχουλα» και μηδενική προοπτική για τα Ε.Α.Σ.» λένε χαρακτηριστικά.

Παραθέτουν μάλιστα και συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία με βάση την παραγωγή και τα έσοδα που θα λαμβάνει η εταιρεία εν σχέσει με τα υπερκέρδη που θα έχει η ξένη εταιρεία: Με ετήσια αυτοτελή παραγωγική δυνατότητα 70 χιλιάδων βλημάτων 155 mm (τιμή 2 – 2.500€) τα ετήσια έσοδα θα ήταν 175 εκατ.€, η επιλογή του αυτοπεριορισμού στη γόμωση (90€) με ετήσια έσοδα μόλις 6,3 εκατ.€ «μόνο ΟΛΕΘΡΙΑ μπορεί να χαρακτηριστεί. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνονται για τη χώρα μας και δημιουργούνται κάπου αλλού».