FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΥΓΕΙΑ

Αυξάνονται οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ – Αναλυτικά παραδείγματα

Στις νέες αυξήσεις των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ που θα λάβουν από το νέο έτος, 1/1/2024, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας στην ερώτηση της Αμαλίας Κάτζου για το Newsbomb.gr: «Γιατί αποφασίσατε να αυξήσετε τους μισθούς για τους διοικητές των νοσοκομείων. Σας κατηγορούν ότι δίνετε χρήματα στα golden boys την ώρα που δεν ενισχύετε το υγειονομικό προσωπικό. Ποια είναι η απάντησή σας;».

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως δεν πρόκειται για golden boys και διερωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί το να ενισχυθούν οι μισθοί των διοικητών των νοσοκομείων απαγορεύει να ενισχύονται και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους μισθούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού».

Όπως κατέστησε σαφές, η κυβέρνηση θέλει να κάνει και τα δύο, αναφέρομενος στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, είπε πως πλέον οι διοικητές -όχι μόνο των νοσοκομείων, αλλά συνολικά των ΝΠΔΔ, των οργανισμών του δημοσίου- θα επιλέγονται από μια αξιοκρατική διαδικασία με αυστηρά κριτήρια, αυστηρές προϋποθέσεις με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ.

Μάλιστα, επισήμανε ότι αρχίζει και εφαρμόζεται η διαδικασία αυτή από τα νοσοκομεία και προσδιόρισε ως στόχο την ανάγκη προσέλκυσης ανθρώπων από την αγορά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικοί οι μισθοί. Και έχουμε δει ότι σε άλλες περιπτώσεις που έχει γίνει αυτό, έχει αποδώσει με πολύ σημαντικά αποτελέσματα για το κράτος, για τους Έλληνες φορολογούμενους. Αύξηση, δηλαδή, της αξίας κάποιων άλλων περιπτώσεων που έγινε κάτι αντίστοιχο. Άρα, ναι, αυτό είναι μια συνειδητή κίνηση, για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα βιογραφικά, ανθρώπους που είτε έχουν μείνει όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στη χώρα, είτε έφυγαν στο εξωτερικό, για να διοικήσουν και τα νοσοκομεία μας και, γενικά, τους οργανισμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς ειδικότερα στους μισθούς στον χώρο της υγείας, σημείωσε ότι μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης έπεσαν πολύ οι μισθοί των ανθρώπων του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών και προσέθεσε: «Έχουμε προβεί σε μια σειρά από κινήσεις, ούτως ώστε να επανέλθουν σταδιακά οι μισθοί των ανθρώπων αυτών και όσων μπαίνουν με τους αρκετούς διορισμούς που θα γίνουν αυτά τα χρόνια στο ΕΣΥ, στα λογικά επίπεδα, σε μεγαλύτερα επίπεδα».

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση της αύξησης των αποδοχών και των ιατρών και των νοσηλευτών. «Έχουν δοθεί επιδόματα, ειδικά επιδόματα για τις ΜΕΘ. Κι ακολουθείται μια τέτοια πολιτική, γιατί πολύ απλά βλέπουμε ότι χρειάζονται αυτές οι αυξήσεις, γιατί τις αξίζουν οι γιατροί, τις αξίζουν οι νοσηλευτές. Είναι οι πρωταγωνίστριες και οι πρωταγωνιστές του αγώνα που δόθηκε για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ στην πανδημία. Είναι αναγκαίο, και ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες, να είναι και πιο έντονες αυτές οι παρεμβάσεις για να προσελκύουμε κόσμο στο ΕΣΥ, αλλά, ταυτόχρονα, θέλουμε να προσελκύσουμε και δυνατά βιογραφικά για τις διοικήσεις των νοσοκομείων» επεξήγησε.

Αναλυτικά παραδείγματα αύξησης μισθών

Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε παραδείγμα αύξησης μισθών επικεφαλής κλάδων του ΕΣΥ.

«Ένας συντονιστής διευθυντής κλάδου ΕΣΥ, εκτός ΜΕΘ, γιατί όσοι είναι σε κλάδους εντός ΜΕΘ είναι πολύ μεγαλύτερες οι διαφορές, που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος Ιατρικής υπηρεσίας, με δύο τέκνα, έπαιρνε με το προηγούμενο μισθολόγιο 2.954 ευρώ. Τώρα που μιλάμε παίρνει 3.228 ευρώ και από 01/01/2024, λόγω των αυξήσεων συνολικά, θα παίρνει, χωρίς εφημερίες, 3.387 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει αύξηση σε σχέση με πριν, με τις δύο ενέργειες που κάναμε, 15%. Και με εφημερίες οι απολαβές του θα φτάσουν τα 4.355 ευρώ» ανέφερε.

Ένας επιμελητής Α ΕΣΥ σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ένα παιδί έπαιρνε 2.359 ευρώ, επισήμανε πως έως σήμερα παίρνει 2.983 ευρώ, και από 01/01/2024 θα παίρνει χωρίς εφημερίες 3.073 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, συνολική αύξηση περίπου 30%. Και με εφημερίες, προφανώς, αυτό θα φτάσει στις 4.097 ευρώ.

Αυξάνονται οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ – Αναλυτικά παραδείγματα (msn.com)