ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤΟΠΙΚΑ

Στην 1η έκθεση «Smart Cities» ο δήμος Χάλκης

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος ήταν προσκεκλημένος ως ομιλητής στην 1η ΕΚΘΕΣΗ «SMART CITIES»  με διοργανωτές την

TEAMWORKS και METATEAM η οποία διεξήχθη στις 16 – 17 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η 1η Έκθεση «Smart Cities» πλαισιώθηκε και από το 8ο Ετήσιο Συνέδριο «Smart Cities» και τις συνεδριακές ενότητες 5G Cities και Smart Home, και  αποτυπώθηκε με πιστή 3D απεικόνιση/προσομοίωση του χώρου του Ζαππείου και των Εκθεσιακών Περιπτέρων καθώς  μεταδόθηκε και ψηφιακά.

Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Χάλκης κ. Φραγκάκη Ευάγγελου:

“Μια έξυπνη πόλη, στην δική μας περίπτωση ένα έξυπνο νησί επιδιώκει, πέρα από τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Αυτό επιτυγχάνεται με καλύτερες υπηρεσίες σε πλήθος τομέων της αστικής λειτουργίας, όπως:

 

 •       «πράσινη» Ενέργεια,

 

 •       «πράσινη» μετακίνηση,

 

 •       ύδρευση,

 

 •       φωτισμός,

 

 •       ορθή διαχείριση των απορριμμάτων,

 

 •       ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

Επίσης, μια έξυπνη πόλη στοχεύει σε μια πιο διαδραστική και ευαίσθητη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και στην κάλυψη των αναγκών ενός αρκετά γερασμένου πληθυσμού όπως αυτό ισχύει για το νησί της Χάλκης.

Ο Δήμος Χάλκης έχει αποδειχθεί τολμηρός στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που στόχο έχουν να διευκολύνουν και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του.

Ιδιαίτερα με τη συμβολή των χρηματοδοτικών εργαλείων της τελευταίας τριετίας, αλλά και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης GR Eco Islands, o Δήμος Χάλκης υιοθέτησε λύσεις, οι οποίες βελτίωσαν την ζωή των κατοίκων του.

Αξίζει να αναφερθούμε σε:

 1.     Το project της Χάλκης – GR – Eco island

 

 • Την κατασκευή ενός Φωτοβολταϊκού πάρκου 1ΜW για την κάλυψη των Ενεργειακών αναγκών του νησιού μας – και την δημιουργία της ΕΝΕ.ΚΟΙ.ΧΑ.

 

 •  Την Δωρεά 6 ηλεκτροκινήτων οχημάτων

 

 •  Την εγκατάσταση 5 φορτιστών για την φόρτιση των οχημάτων

 

 •  Την εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού στο παραλιακό μέτωπο καθώς επίσης στο Δημαρχιακό μέγαρο και το ρόλοι.

 

 •  Την Εγκατάσταση Δικτύου 5G.

 

 •  Την εγκατάσταση δικτύου Wi-Fi στους κοινόχρηστους χώρους και το παραλιακό μέτωπο για δωρεάν πρόσβαση των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών στο διαδίκτυο.

 

 1.     Την συνεργασία με την Crowdpolicy – ψηφιακή προσβασιμότητα και συμμέτοχη των πολιτών στην διαβούλευση.

 

 1.     Την πρόταση AT01 – Τηλεμετρία

 

 1.     Την πρόταση ΑΤ12 – προμήθεια 10 ηλεκτρικών αυτοκινήτων με στόχο την επιπλέον μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος.

 

 1.      Την Συμμετοχή της Χάλκης στην Εμβληματική Δράση Πράσινων Νησιών στα πλαίσια της κυκλικής Οικονομίας (ΝΗΣΟΣ).

 

 1.     Την Συμμετοχή της Χάλκης στην πρόταση SMART CITIES

 

 •  Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων.

 

 •  Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του δήμου.

 

 •  Ανάπτυξη ψηφιακού διδύμου (digital twin) πόλης.

 

 1.     Συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά προγράμματα:

 

 •       DATABUILD

– Το Databuild είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίβλεψη της κτιριακής περιουσίας των δημοτικών αρχών. Προσφέρει διαχείριση κτιρίου και παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Δημιουργήθηκε από την DATAGRID σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διαχείρισης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

 •       NESOI

– Το NESOI στοχεύει να διευκολύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα νησιά της ΕΕ και να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά παρέχοντας στα νησιά εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, ευκαιρίες συνεργασίας και ισχυρές ευκαιρίες χρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη μετατροπή των σχεδίων δράσης για την αειφόρο ενέργεια των νησιών.

 

 •       ENPOWER

– Το συνολικό όραμα του ENPOWER είναι να σχεδιάζει, να αναπτύσσει και να επιδεικνύει μεθοδολογίες που βασίζονται σε ένα ασφαλές δικτυακό πρωτόκολλο, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών, καθώς επίσης  τη δημιουργία  εργαλείων και υπηρεσιών για ενεργειακούς πολίτες και ενεργειακά ασφαλείς κοινότητες που βασίζονται σε δεδομένα προς ένα ενεργειακό σύστημα με επίκεντρο τον καταναλωτή. Το ENPOWER συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής Internet of Things (IoT), Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), μεγάλα δεδομένα, DLT/Blockchains με κοινωνική / συμπεριφορική διάσταση και με κοινή χρήση διακυβέρνηση καθώς και επιχειρηματικά μοντέλα οικονομίας και αξίας.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι πλέον υπάρχει εμπειρία από την ωριμότητα των λύσεων και του μοντέλου που εφαρμόζεται στο νησί της Χάλκης. Αναδείχθηκαν κάποιες ιδιαιτερότητες των λύσεων, τα ερωτηματικά στην εφαρμογή τους, αλλά και οι δυνατότητες για την παραγωγή ουσιαστικής προστιθέμενης αξίας, τόσο από οικονομική, όσο και από λειτουργική άποψη. Ταυτόχρονα όμως αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που έχει ένας μικρός Δήμος όπως το νησί της Χάλκης, με το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να υποστηρίξουν καινοτόμες λύσεις.”