Θα τρώμε μπιφτέκι ακρίδας και σουτζουκάκια γρύλου – Εγκρίνονται τα έντομα ως τρόφιμα στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει σταδιακά το δρόμο στην κατανάλωση…εντόμων, σε μία απόφαση που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων σε ευρωσκεπτικιστές και όχι μόνο.
Η Κομισιόν ενέκρινε ως «νέα τρόφιμα» τρεις τύπους εντόμων, τον οικιακό γρύλο (house cricket), το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και την αποδημητική ακρίδα (migratory locus) ενώ έχει ήδη εγκρίνει τη διάθεση ενός τέταρτου εντόμου ως τροφή, το μικρότερο αλευροσκουλήκι ή σκαθαράκι (Alphitobius diaperionus), αλλά και τη μερική διάθεση του, οικιακού γρύλου (acheta domesticus) μόνο σε μορφή σκόνης. Την ίδια στιγμή εξετάζονται ακόμη 8 αιτήσεις, όπως έχει γίνει γνωστό.
Τα πρόσφατα εγκεκριμένα συστατικά πρέπει να αναφέρονται τόσο με την επιστημονική όσο και με την καθημερινή τους ονομασία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις επισήμανσης στα δημόσια διαθέσιμα έγγραφα εξουσιοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι οι ετικέτες σε τρόφιμα που περιέχουν προϊόντα εντόμων πρέπει να φέρουν μια προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
Απαραίτητη προϋπόθεση οτι τα συστατικά έχουν κριθεί ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση μέσω επιστημονικής ανάλυσης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Από το 2021, η ΕΕ έχει εγκρίνει την πώληση προϊόντων που προέρχονται από το σπιτικό γρύλο, τη μεταναστευτική ακρίδα, τις κίτρινες προνύμφες αλευροσκούληκων και τις προνύμφες μικρότερων αλευροσκούληκων, όλα με τις ίδιες απαιτήσεις επισήμανσης και υγειονομικούς ελέγχους.
«Τσουνάμι» αντιδράσεων
Παρά τα περιβαλλοντικά οφέλη, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την έγκριση της νέας οδηγίας της ΕΕ για τα έντομα. Στη Γαλλία, ο δεξιός πολιτικός Λοράν Ντιπλόμπ επέκρινε την απόφαση λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Γάλλους να τρώνε έντομα εν αγνοία τους».
Αντίθετοι όμως ειναι και οι καταναλωτές που αδυνατούν να σκεφτούν τα…έντομα ως ρεαλιστική επιλογή στο πιάτο τους. Σύμφωνα άλλωστε με μια παλαιότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτή μόνο το 10% των Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν το κρέας με έντομα. Η Γαλλία φαίνεται να είναι η χώρα που είναι η πιο δεκτική στην ιδέα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το YouGov το 2021.