ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας :Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση

Ο κ.  Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική συνέντευξή του και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα της επικαιρότητας, τις προηγούμενες και τις επερχόμενες εκλογές.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με μια εισαγωγική τοποθέτηση.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει το ποιος και πως θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια.

Οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα:

Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής.

Δεν είναι ο δεύτερος γύρος. Είναι μια νέα εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση.

Δεν παραβλέπω ωστόσο ότι αυτές οι εκλογές γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 του Μάη.

Και βεβαίως με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής.

Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο Ελληνικός λαός αποφασίσει και αποφανθεί με τη ψήφο του.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλλήματα που αφορούν την επόμενη ημέρα.

Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα;

Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

«Τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης»

Στις 25 Ιούνη δύο είναι ουσιαστικά τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.
Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως και με τις κρυφές πλευρές του, κρυφές πλευρές που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι νομίζω σαφή.

Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος από την μια ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει;

Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου;

Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια;

Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών;
Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου και προσβάσιμη σε όλους και σε όλες, ή κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, μετατροπή των νοσοκομείων μας σε ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών;

Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που εντέλει ευνοεί ελάχιστους;

Στις εκλογές αυτές όμως εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται, συγκρούονται θα έλεγα, και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές.

«Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό καθεστώς»

Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 του μηνός και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς.
Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό.

Επιδιώκει στην πραγματικότητα μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις.

Για αυτό και βασικός της στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση.

Βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε.

Για αυτό και καλούμε κάθε δημοκρατικό αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία, σημαίνει υγιής δημοκρατία».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Για την αντιπολίτευση

«Το διακύβευμα της επόμενης ημέρας δεν είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και έριξε ευθύνες στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αποτυχία των εκλογών της απλής αναλογικής.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι μπορεί την επόμενη ημέρα των εκλογών να έχουμε στην Ελλάδα ένα καθεστώς τύπου Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Για το ναυάγιο στην Πύλο

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι: «Μπήκα στην πολιτική για να υπηρετώ αξίες. Δεν έχει διαφορά αν ήταν πρόσφυγες ή τουρίστες στο ναυάγιο στην Πύλο. Ήταν άνθρωποι και εγώ έθεσα κρίσιμα ερωτήματα στην ηγεσία του Λιμενικού που έπεσε σε μια σειρά αντιφάσεις.

Δεν κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή μίλησα με τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους οι μαρτυρίες τους ήταν συγκλονιστικές. Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στα παιδιά του Λιμενικού, αν υπάρχουν ευθύνες είναι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην ηγεσία του Λιμενικού και στον υπηρεσιακό υπουργό».

Για τη Ροδόπη

Για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο έγγραφο της ΕΥΠ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα έπρεπε να πάρει το Νόμπελ Ανευθυνότητας».

«Δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως εμπιστευτικά έγγραφα. Αλλά βλέποντας την ανεύθυνη στάση που κρατά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Έχει σκοπό να ψαρέψει ψήφους και από το χώρο της ακροδεξιάς. Εγώ έστελνα για ενημέρωση τον αρχηγό της ΕΥΠ στον κ. Μητσοτάκη και όχι χαρτιά».

Στο ίδιο σημείωμα γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους καθώς στο ίδιο σημείωμα που μου έστειλε ο κύριος Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Αυτή η σαφής αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου», υπογράμμισε.

Για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε σχέση με το θέμα των δηλώσεων που ζητούνται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί «γραμμή Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη».

«Δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους Έλληνες της Θράκης πριν από τον κ. Μητσοτάκη είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος και είχαν υποστεί πρόστιμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κάνουμε δηλώσεις εθνικοφροσύνης επειδή ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει το κρίσιμο εθνικό θέμα της Θράκης προεκλογικό ζήτημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη μπροστά σε πολίτες της μειονότητας ήταν «ωμός εκβιασμός», αλλά όχι μόνο προς τη μειονότητα, αλλά προς όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Για το πρόγραμμα της ΝΔ

«Όλες οι νέες εξαγγελίες στο πρόγραμμα της ΝΔ, δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Νέα Δημοκρατία επικαλέστηκε το ναυάγιο στην Πύλο για να ναυαγήσει και το ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν θέλει να συζητήσει για το πρόγραμμά της.

Για το προσφυγικό

Επί ΣΥΡΙΖΑ όλος ο κόσμος έδινε τα εύσημα στην Ελλάδα, «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς», είπε χαρακτηριστικά, «αυτό ήταν το πραγματικό έπος της χώρας να γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς σε όλο τον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας για τη στάση τους, αναφερόμενος στις ηλικιωμένες γυναίκες που κρατούσαν το μωρό στη Λέσβο, στον φουρνάρη της Κω, σους ανθρώπους του Λιμενικού.

«Αργότερα η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορα και ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, την ευρωτουρκική την οποία αποδεχθήκαμε», τόνισε.

Οι εντολές που είχε τότε το Λιμενικό ήταν να σώζουν τις ανθρώπινες ζωές, όχι να τις αφήνουν να χάνονται, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτές είναι οι αξίες μας και αυτά κάναμε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την Υγεία

«Τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τον σχεδιασμό της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει τον Δεκέμβριο του 2019 ότι θα ανατριχιάσουμε όταν δούμε τον σχεδιασμό για την Υγεία», αυτός ο σχεδιασμός δεν έγινε πράξη λόγω της πανδημίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα μας έχει μετατρέψει τον χώρο της Υγείας σε χώρο κερδοσκοπίας» όπου δρουν τα funds, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι  αυτό οδηγεί στην απαξίωση του ΕΣΥ.

«Το 66,8% των πολιτών δεν έλαβε ιατρική εξέταση για οικονομικούς λόγους σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι στα λόγια και όχι στην πράξη», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το μεταναστευτικό

«Η Ευρώπη ακολουθεί αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι έχει δώσει μάχες για να σπάσει αυτή η πολιτική, όπως η επιλογή να γίνει η Med-7.

«Όσο ψηλούς φράχτες και να φτιάξουμε, η ανθρώπινη απελπισία θα βρει τρόπους να τους υπερπηδήσει», «εκατοντάδες θα χάνουν τη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί το Δουβλίνο 2 και να υπάρχει ένα νέο Σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης.

Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει «κοινή στάση του Ευρωπαϊκού νότου προς την ΕΕ».

Για την αντιπολίτευση και τα κόμματά της

«Υπάρχει κίνδυνος ορμπανοποίησης της πολιτικής ζωής και αυτό θα αλλάξει με την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι δεν θα κάνει διαφορά εάν ένα μικρό κόμμα πάρει από πέντε, έξι τοις εκατό ή από επτά, οκτώ τοις εκατό.

Για την οικονομία

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τη μείωση της έμμεσης φορολογίας και τη φορολογία των υπερκερδών, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επισήμανε ότι στο Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει η ΝΔ προβλέπεται μείωση 730 εκατομμυρίων στις μισθολογικές ανάγκες. «Άρα θα μειωθούν κατά αυτό το ποσό, εκτός αν υπάρξουν απολύσεις», είπε.

«Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιήσει», ενώ θα κάνει πράγματα στα οποία δεν έχει αναφερθεί, συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε και πάλι ότι «πρέπει να γίνουμε Ευρώπη», να σταματήσουμε να αποκλίνουμε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη 15.000 προσλήψεων στο ΕΣΥ, ενώ ο κανόνας 1 προς 1 πρέπει να ανατραπεί προς τα πάνω και οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν αύξηση, «όχι τρομακτική αλλά τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού».

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι «αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση χωρικών υδάτων στη Μεσόγειο, ανατολικά και νότια της Κρήτης, όπως το είχαμε καταθέσει την περίοδο της έντασης με την Τουρκία. Να υπάρξει διαπραγμάτευση με τις όμορες χώρες για ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδα».

Για το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο της κεντροαριστεράς

«Η στάση του κ. Ανδρουλάκη ήταν πράγματι οξύμωρη στις εκλογές της απλής αναλογικής. Όταν σου απλώνει το χέρι το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης και συ το αρνείσαι τότε δίνεις χείρα βοηθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν κάνεις διμέτωπο αγώνα, αλλά μονομέτωπο», απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πολύ λίγοι ενδιαφέρονται αν το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη για να θυμηθώ και τον Ιζνογκούντ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Για «Σκερτσονόμικς» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και, γελώντας, είπε ότι ελπίζει οι μαθητές να μην έγραψαν αυτά στο θέμα που έπεσε στις Πανελλαδικές για το ΦΠΑ.

«Η απελθούσα κυβέρνηση έχει κρύψει έναν φόρο στον πληθωρισμό και αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεσμευόμαστε για ελέγχους στην αγορά ώστε από την μείωση του ΦΠΑ να γίνει πραγματική μείωση των τιμών στο ράφι και στην αντλία βενζίνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, για την προστασία της πρώτης κατοικίας απέναντι στους πλειστηριασμούς και για τον έλεγχο των funds.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η κερδοσκοπία στην Υγεία, στην Παιδεία, στο νερό και στην ενέργεια», αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα μετά από ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και εξήγησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας.

«Τέχνασμα της κ. Κεραμέως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για να μην μπαίνουν φοιτητές στα ΑΕΙ αλλά αυτό οδήγησε σε συρρίκνωση των Πανεπιστημίων τμήματα των οποίων κλείνουν. Εμείς σχεδιάζουμε διπλασιασμό καθηγητών και φοιτητών αλλά όχι αστυνομικών», είπε.

«Σχεδιάζουμε να προσλαμβάνουμε καθηγητές και όχι αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι κόμμα εξουσίας και δεν θα γίνει κόμμα συμπλήρωμα σε σχέδια των πολιτικών του αντιπάλων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι αυτός είναι ο πιο δύσκολος εκλογικός αγώνας που έχει δώσει.

Στη συνέχεια έθεσε και πάλι το δίλημμα ποιος θα κυβερνήσει και ποιος θα διαχειριστεί την ευκαιρία των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης «για το οποίο η ΝΔ δεν δέχτηκε κανένα έλεγχο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 32%».

«Οι πολίτες δεν επιθυμούν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στην κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

«Η Ελλάδα την τριετία 2019-22 είχε μείωση του μέσου ονομαστικού μισθού», «η στρατηγική Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς προτείνουμε αύξηση στα 880 ευρώ για τον κατώτατο μισθό σε αναλογία με τον πληθωρισμό και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους», είπε.

Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας  in.gr