Πιάστηκαν στο Πακιστάν 10 άτομα ως διακινητές των μεταναστών στο ναυάγιο της Πύλου

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε την πάταξη “των ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων” και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «τιμωρηθούν αυστηρά», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νεαροί Πακιστανοί πραγματοποιούν επικίνδυνο διάπλου με προορισμό την Ευρώπη όπου επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Πακιστανοί μετανάστες επέβαιναν στη μηχανότρατα που ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε μέσα σε δεκαπέντε λεπτά ανοιχτά της Πελοποννήσου το πρωί της Τετάρτης, παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπους και εκατοντάδες αγνοούμενους. Δώδεκα Πακιστανοί είναι μεταξύ των επιζώντων, ανέφερε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών χθες Σάββατο, αν και δεν γνωρίζει πόσοι από τους υπηκόους του επέβαιναν στο πλοίο.

Ωστόσο, ο αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 200, δήλωσε ένας αξιωματούχος μετανάστευσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο εκτιμώμενος αριθμός των επιβατών του μοιραίου πλοίου τοποθετείται μεταξύ 400 και 750, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εννέα άτομα «που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων» συνελήφθησαν στο πακιστανικό Κασμίρ, από όπου και κατάγονταν τα περισσότερα θύματα. Ένας άλλος συνελήφθη στο Γκουτζράτ της Παντζάμπ, μια πόλη που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί γόνιμο έδαφος για όσους θέλουν να μεταναστεύουν.

Όσοι συνελήφθησαν «αυτή τη στιγμή διερευνώνται για τη συμμετοχή τους στη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσοντάρι Σαουκάτ, αξιωματούχος του Κασμίρ. Η πολιτική αναταραχή και μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης απωθούν δεκάδες χιλιάδες Πακιστανούς από τη χώρα, νόμιμα ή παράνομα.

Οι νεαροί άνδρες, κυρίως από το ανατολικό Παντζάμπ και τη βορειοδυτική επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, ταξιδεύουν συχνά από το Ιράν, τη Λιβύη, την Τουρκία και την Ελλάδα για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη.

Συμπληρωματικές καταθέσεις των διασωθέντων στις ελληνικές Αρχές

Νωρίτερα, στο δικαστήριο έφθασαν για συμπληρωματική κατάθεση τέσσερις ακόμα διασωθέντες στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας, ενώ τη Δευτέρα στις 11:00 ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν οι εννέα Αιγύπτιοι που έχουν συλληφθεί για τη διακίνηση των μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 4 διασωθέντες που καταθέτουν σήμερα όσο και οι πέντε που κατέθεσαν χθες δεν σχετίζονται με τη διακίνηση μεταναστών

Ανυποψίαστοι ταξίδευαν προς τον θάνατο

Παρά τις άθλιες συνθήκες του ταξιδιού του οι μετανάστες είχαν ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους. Πάνω στο  σκάφος , δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα. Οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη τους, οι άνθρωποι ρίσκαραν τη ζωή τους εφόσον δεν είχαν άλλη επιλογή.

Η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Χριστίνα Νικολαΐδου, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το μέγεθος του ναυαγίου είναι πρωτόγνωρο για το σημείο που συνέβη, […] από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 27 χιλιάδες άνθρωποι στη Μεσόγειο».

Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου θρηνεί και εκφράζει τη θλίψη της για τις ζωές που χάθηκαν. Παρακολουθεί καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, από κοινού με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, τις επιχειρήσεις διάσωσης και την ανεύρεση των σορών των θυμάτων, ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα και τον αριθμού των Αιγυπτίων θυμάτων.

 

Πηγή Newsbomb.gr