Δεν συμφωνεί η ΠΟΣΔΕΠ με το νέο σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων
Συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης της Ομοσπονδίας κατά της Κ.Υ.Α. των Υπουργών Παιδείας και Επικρατείας (Β99286/Ζ1 ΦΕΚ Β΄ 4211/9.8.2022) που αφορά τη «Διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχετικά με την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου”. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Ομοσπονδίας καθηγητές Ξενοφώντας Κοντιάδης και Γιάννης Τασόπουλος, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας ενώπιον του ΣτΕ, θα καταθέσουν υπόμνημα επί της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μέσα στις προσεχείς ημέρες.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν οι διατάξεις για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων συνεχίζουν να απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ αναφέρονται προβλήματα και κατά τη λειτουργία των Συμβουλίων που ήδη εξελέγησαν και λειτουργούν.
Ειδικότερα, σχετικά με τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης που είναι σε εξέλιξη, σημειώνονται τα κάτωθι: Ενώ στο ΕΚΠΑ ξεπεράστηκε το αδιέξοδο που είχε διαφανεί στην πρώτη συνεδρίαση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και εξελέγησαν τα εξωτερικά μέλη στη δεύτερη συνεδρίαση, στο ΕΜΠ πραγματοποιήθηκαν και οι τρεις προβλεπόμενες εκ του νόμου συνεδριάσεις (η τελευταία στις 13/6) των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου χωρίς να αναδειχθούν τα 5 εξωτερικά μέλη. Συνεπώς αναμένεται να κηρυχθούν άγονες οι εκλογές στο ΕΜΠ και να εκδοθεί νέα προκήρυξη εκλογών.
Παράλληλα, στο ΑΠΘ δεν ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση για την ανάδειξη των 5 εξωτερικών μελών. Μετά από επαναληπτικές εκλογές εκλέχθηκαν μόλις προχθές (14/6) τα 5 εξωτερικά μέλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κλείνοντας μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τις 3/11/2022. Τώρα θα εκδοθεί ΦΕΚ με τα ονόματα του συμβουλίου και τα 11 στο σύνολο μέλη θα εκλέξουν τον πρύτανη από τα έξι εσωτερικά μέλη. Θα προηγηθεί ένα διάστημα επτά ημερών από την έκδοση του ΦΕΚ και τη συνεδρίαση για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για να υπάρξει εξέλιξη.
Το ίδιο συνέβη και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου εκλέχτηκε τελικά πρύτανης την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι επαναληπτικές εκλογές μετά το αδιέξοδο στην εκλογή των εξωτερικών μελών δεν είχαν αποτέλεσμα, και το Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα, προέκυψε μετά από εκλογή των εξωτερικών μελών από τη Σύγκλητο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης και των Πρυτάνεων το 2024 σε έξι ακόμη Πανεπιστήμια της χώρας. O τρόπος συγκρότησης του νέου συστήματος διοίκησης που είναι υπερσυγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό, έχει φέρει σε πολλά πανεπιστήμια συνθήκες πόλωσης, αβεβαιότητας και αναμονής, με τις διαδικασίες ανάδειξης της διοίκησης να καρκινοβατούν επί μήνες. Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι απαιτείται αλλαγή του 2 / 2 υφιστάμενου πλαισίου διοίκησης ώστε να επανέλθουν τα Πανεπιστήμια σε τροχιά εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας και πλήρους αυτοδιοίκηση