Σάλος με το ρεπορτάζ του Νίκου Ευαγγελάτου για τους τουρίστες που εγκαταλείπουν Μύκονο και Σαντορίνη

Μπορεί η Μύκονος και η Σαντορίνη να είναι τα νησιά που αποτελούν «σύμβολα» της Ελλάδας και δύο λόγοι που έρχονται τουρίστες στην χώρας μας από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η κατάσταση πάει να αλλάξει προς το χειρότερο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η επισκεψιμότητα στους δύο κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς δείχνει να πέφτει αισθητά λόγω της ακρίβειας αλλά της τάσης που κυριαρχεί οι τουρίστες να ψάχνουν το λεγόμενο «value for money», δηλαδή μέρη που αξίζει να βρεθείς αλλά να μην χρειάζεται να αδειάσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Σύμφωνα με το Live News, τοπικά μέσα του νησιού αναφέρουν πως παρατηρήθηκε πτώση 22% στην κίνηση των πτήσεων στη Σαντορίνη σε σχέση με το 2019 ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Μύκονο στο οποίο το ποσοστό ανέρχεται στο 20%.

Τι ψάχνουν οι επισκέπτες

Οι τουρίστες που αποθέωναν τα δύο νησιά «ναυαρχίδες» του τουρισμού τα θεωρούν πλέον υπερεκτιμημένα καθώς οι τιμές σε φαγητό, διαμονή και διασκέδαση είναι κάτι παραπάνω από εξωφρενικές.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσαν πρώην επισκέπτες των νησιών για τις τάσεις που κυριαρχούν πλέον στον τουρισμό.

«Είναι όμορφο, ναι, αλλά για την τιμή που πληρώνεις δεν μπορώ να πω πως αξίζει. Για έναν ολόκληρο μήνα πήγαμε στην Τουρκία, Ισπανία, Μαρόκο και Ελλάδα. Για εμένα και τη σύζυγό μου κόστισε 6.500 δολάρια συνολικά. Ένας φίλος μου πήγε στη Σαντορίνη τον Ιούλιο με τη φίλη του και οι διακοπές κόστισαν για 10 ημέρες 7.000 δολάρια το άτομο».

Τα απογοητευτικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Απρίλιο του 2023 οι διεθνείς αφίξεις κυμάνθηκαν στο +14,6% για το σύνολο της χώρας.

Ωστόσο, η Μύκονος σημείωσε πτώση -29% και η Σαντορίνη -6.4%. Συνολικά τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τζίρος έπεσε από -15 έως -20%.

Την ίδια στιγμή, στα «πάνω» τους είναι η Ρόδος με τις αφίξεις να «εκτοξεύονται» στο +31,2% και η Θεσσαλονίκη στο +26,8%.

Δείτε το ρεπορτάζ: