FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαύρο στη ΝΔ……Τι ψηφίζουν οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη

Η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου για δημοσκόπους και κόμματα δεν είναι άλλη από το πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη μετά το μπλόκο που έβαλε με συντριπτική πλειοψηφία ο Άρειος Πάγος στους “Έλληνες”, κρίνοντας ότι αποτελούν τη συνέχεια μίας εγκληματικής οργάνωσης, με καθοδηγητή τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού.

Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί με ακρίβεια, καθώς έχει περάσει μόλις μία ημέρα από την ανακήρυξη των κομμάτων και συνδυασμών που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στα οποία το κόμμα “Έλληνες” δεν συμπεριλαμβάνονται. Ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος πάντως, όπως άλλωστε κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν έδωσε το… δαχτυλίδι στο κόμμα ΕΑΝ και τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε για λίγες ημέρες και επικεφαλής των “Ελλήνων”.

“Ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται να στηρίξω ένα κόμμα, που κατεβάζει υποψήφιους τους πρώην υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης Σαμαρά, Παπανδρέου, Παπαδήμου”, είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης. ” Όσοι έγιναν δεκανίκια της Νεας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με Αδωνi, Βορίδη και Βελόπουλο για να περάσουν το πρώτο μνημόνιο ειναι σίγουρο ότι θα ξαναγίνουν δεκανίκια και σήμερα”, κατέληξε ο Ηλίας Κασιδιάρης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι παρά το φρένο του Αρείου Πάγου, ο ίδιος θα καταφέρνει να λάβει μέρος στις εκλογές της 2ας Ιουλίου.

Τον τρόπο, δεν τον αποκάλυψε, για να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από το “καθεστώς” όπως είπε, το οποίο μπορεί να του θέσει εμπόδια ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τώρα που η Βουλή είναι κλειστή. Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους του κόμματος, να προσέλθουν στα γραφεία των “Ελλήνων” και να προχωρήσουν σε ομαδικές αγωγές γιατί δεν τους άφησαν να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα της προτίμησης τους. Επόμενος σταθμός το Εκλογοδικείο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στα… άκρα οι ψηφοφόροι των Ελλήνων

Αν και ο έγκλειστος “αρχηγός”…έριξε πόρτα στο ΕΑΝ αλλά και στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτά τα κόμματα δεν θα έχουν εκλογικά κέρδη μετά το “όχι” στους “Έλληνες”, καθώς οι ψηφοφόροι – διόλου αμελητέος αριθμός εάν ληφθεί υπόψιν ότι σε ενδεχόμενη κάθοδο θα αποσπούσαν ένα ποσοστό κοντά στο 3,5 %- θα πρέπει να βρουν μία στέγη.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι πολλοί θα επιλέξουν τον δρόμο της αποχής μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ ένα άλλο ποσοστό θα κατευθυνθεί προς μικρά αντισυστημικά κόμματα, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα στην Ελληνική Λύση, με κοντινές ιδέες στα εθνικά, είτε σε άκρα αριστερά κόμματα, με τη μορφή διαμαρτυρίας. Ο Δ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι είχε γίνει μία προσπάθεια μέτρησης, στην περίπτωση που το κόμμα δεν θα ήταν διαθέσιμο.

“Εκεί φαινόταν λοιπόν” είπε ο κ. Μαύρος, ότι “οι περισσότεροι εξ’αυτών δεν είχαν πού να πάνε, ένα ποσοστό 60%. Το 20% μας δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα και υπήρχε και μία διασπορά ποσοστών σε μεγαλύτερα κόμματα”. Η κατεύθυνση προς τη ΝΔ πάντως ήταν πολύ αδύναμη, αφού ήταν η κυβέρνηση που πρωτοστάτησε για να κοπούν οι “Έλληνες” από τις εκλογές. Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον Κυριάκο Βελόπουλο, και ένα άλλο μέρος στον ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα που το τοπίο είναι πλέον καθαρό, οι μετρήσεις που θα γίνουν εφεξής, θα έρθουν πιο κοντά στην πραγματικότητα, ενώ καταλυτικό ρόλο θα παίξει η “εντολή” του Ηλία Κασιδιάρη, φανερά ή υπογείως, για το πού θα πρέπει να κατευθυνθεί η χαμένη ψήφος της 21ης Μαΐου.

Γιατί για τις δεύτερες εκλογές, υπάρχουν σχέδια που ακόμη δεν αποκαλύπτονται.

Πηγή: TheTOC