FEATUREDΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το πόδι στο γκάζι ανοίγει η νέα σεζόν σε όλη τη χώρα

Εντός του Μαΐου ανοίγουν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς να σημειώνει υψηλές πληρότητες, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επισκέπτες.

Σε Κρήτη και Ρόδο η σεζόν έχει ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου, με πτήσεις από Αγγλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Γαλλία και ΗΠΑ. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές ακόμα και το Πάσχα -που φέτος έπεσε νωρίς- αρκετά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά, όπως για παράδειγμα στη Χαλκιδική.Το Πάσχα ήταν ανοιχτά περίπου το 30% των ξενοδοχείων και σε αυτά οι πληρότητες ξεπέρασαν και το 90% στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα. Πλέον ανοίγουν όλα τα ξενοδοχεία και οι πληρότητες διαμορφώνονται τον Μάιο στο 65%, δείχνοντας τον δρόμο για μια πολύ επιτυχημένη σεζόν, καθώς πέρυσι τον Μάιο οι πληρότητες έφταναν μόλις στο 35%.

Πού θα πιάσουν τον Μάη οι Έλληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών γραφείων, οι κρατήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών για την Πρωτομαγιά έχουν ανακάμψει περίπου στο 80% των προπανδημικών επιπέδων. Τα τουριστικά γραφεία παρατηρούν ότι η ζήτηση περιστρέφεται γύρω από προορισμούς του εσωτερικού που επιλέχθηκαν και το Πάσχα. Αντίστοιχο ποσοστό ανάκαμψης παρατηρείται και στα ταξίδια σε προορισμούς του εξωτερικού.

Ειδικότερα, τα Ιόνια νησιά πρωταγωνιστούν, σε επίπεδο ζήτησης, ενώ δημοφιλείς προορισμοί είναι, μεταξύ άλλων, το Ναύπλιο, η Καστοριά, το Πόρτο Χέλι, η Πάτμος, η Κρήτη, τα Κύθηρα, τα Λουτρά Πόζαρ, η Μονεμβασιά και τα Μετέωρα.

η προκαλεί επίσης το γεγονός ότι μερίδα Ελλήνων ταξιδιωτών, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η φετινή Πρωτομαγιά είναι κοντά στο Πάσχα, αλλά και τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως εργασία που προσφέρουν οι επιχειρήσεις, επέλεξαν προορισμούς εσωτερικού για το Πάσχα στους οποίους θα παραμείνουν και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν

Οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων για τους καλοκαιρινούς μήνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, κυρίως από Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Σκανδιναβία, Ισραήλ, Καναδά και Αυστραλία. Το υπουργείο Τουρισμού κάνει λόγο για μια εξαιρετική φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αναμένοντας επιδόσεις που θα ξεπεράσουν ακόμα και αυτές του προ-πανδημικού 2019.

Όσον αφορά το κρίσιμο σκέλος των εσόδων, o Βασίλης Κικίλιας εκτιμά πως θα είναι 10% πάνω από τα αντίστοιχα του 2022, όταν στα ταμεία μπήκαν 17,6 δισ. ευρώ. Οι προσπάθειες για περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου, ανοίγματα και σε άλλες χώρες, προβολή εναλλακτικών προορισμών και προώθηση του city break, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Ποιος θα εξυπηρετήσει τα εκατομμύρια τουριστών;

Και ενώ η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών, τα ξενοδοχεία ανοίγουν και φέτος με σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων. Με 60.000 λιγότερο προσωπικό λειτούργησαν πέρυσι τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, και φέτος ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 80.000. Οι μεγάλες τουριστικές περιφέρειες αντιμετώπισαν τα σημαντικότερα προβλήματα το 2022, με το Νότιο Αιγαίο να καταγράφει κενές το 24% των θέσεων εργασίας, η Κρήτη το 18%, τα Ιόνια Νησιά το 14% και η Κεντρική Μακεδονία το 10%. Οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας αφορούσαν ανειδίκευτους (καμαριέρες, σερβιτόρους, receptionists, λαντζέρηδες, καθαριστές).