ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΣΤΙΣ 6-7 ΜΑΪΟΥ 2023

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ»ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο στην Τήνο στις 6-7 Μαΐου 2023

 

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς»του Δήμου Τήνου

Εκπαίδευση επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Β’ Κύκλος

 

 

 

 

Ένα εξειδικευμένο Σεμινάριο /Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο στις 6 και 7 Μαΐου 2023 με τίτλο: «Καινοτομία και νέες Τεχνολογίες με σκοπό την Ανάδειξη και Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

 

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς»του Δήμου Τήνου διοργανώνει, με δωρεάν συμμετοχή, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ,ένα στοχευμένο Σεμινάριο/Εργαστήριο, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.

 

 

 

 

Ποιους αφορά

 

Στo Σεμινάριo/Εργαστήριo,που αποτελεί συνέχεια και άλλων εξειδικευμένων Σεμιναρίων που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην Τήνο ,αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

 

Στο Σεμινάριο/Εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν: Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, Βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγοι, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικοί, Χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.

 

Η δωρεάν εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα) , λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων (αίθουσα Καθολικής Εκκλησίας Αγίου Αντωνίου στη Χώρα Τήνου) , οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο Link https://forms.gle/b3F8cWYnWrbBTP3g7, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Κατάρτιση υψηλού επιπέδου στις Μη καταστροφικές τεχνικές

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σεμινάρια , διεθνή Forums για τον Πολιτισμό, διεθνή Συνέδρια, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

περιγραφή τη

Υπεύθυνος εκπαίδευσης είναι ο Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης της Σχολής Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγήςτου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρος Γκανέτσος, ο οποίος μαζί με την εκπαιδευτική του ομάδα θα αναπτύξει τις παρακάτω Θεματικές Ενότητες: :

ü Τρισδιάστατη απεικόνιση

ü Τρισδιάστατη εκτύπωση

ü Μετατροπή αρχείων

ü Εκτύπωση γυάλινων αντιγράφων

ü Εκτύπωση – συμπλήρωση αντικειμένων (reconstruction)

ü Χρήση των τεχνικών και εργαστήριο για τους εκπαιδευόμενους

ü Πολυφασματική κάμερα

ü Επίδειξη τεχνικής και εφαρμογές

ü Χρήση της σε έργα τέχνης και ανάδειξη των αποτελεσμάτων

που θα περιλαμβάνει έξι ώρες διδασκαλίας και έξι ώρες εργαστήρια,

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς», Πύργος,09:00-14:00 & 17:00-19:00

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Αίθουσα Καθολικής Εκκλησίας Αγίου Αντωνίου, Χώρα Τήνου,09:00-14:00

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτο και τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Αποστολικό Τοποτηρητή Επισκοπής Χίου Μητροπολίτη Παντός Αιγαίου Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αρμόδιος κ. Κώστας Σκριάπας, Tηλέφ. 6974-881944 και e-mail: skriapask@gmail.com .

 

 

 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERA

ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ