“Άπιαστο όνειρο” για τη ΝΔ πλέον η αυτοδυναμία
από Βίκυ Σαμαρά
Ο στόχος της αυτοδυναμίας έστω στις δεύτερες εκλογές φαντάζει όλο και πιο δύσκολος για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς κινδυνεύει στις πρώτες κάλπες να μη συγκεντρώσει ένα ποσοστό ικανό να της δώσει την αναγκαία ώθηση.
Στις τέσσερις δημοσκοπήσεις των εταιρειών MRB, ProRata, Metron Analysis, Pulse που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα φθορά της κυβέρνησης, ήρθε να προστεθεί και νέα έρευνα της Alco, με αντίστοιχα ευρήματα.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο προσπαθούν να παρηγορηθούν στη σκέψη πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να εκτοξεύεται, καθώς και ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιρρίπτει ευθύνες διαχρονικά σε όλα τα κόμματα εξουσίας.
Το πιο ανησυχητικό όμως για τη ΝΔ είναι ότι τα δικά της ποσοστά σε όλες τις μετρήσεις κυμαίνεται κοντά στο 28%. Και αυτό καθώς προκειμένου να αποτελέσουν οι πρώτες εκλογές “σκαλί” για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες, ο πήχης για τη ΝΔ είναι στην πραγματικότητα το 33% ώστε σε κλίμα απόλυτης πόλωσης στις δεύτερες κάλπες να μπορέσει να ξεπεράσει το 36% και να προσεγγίσει την αυτοδυναμία.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκλογικός νόμος Θεοδωρικάκου του 2020 που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές (καθώς οι επόμενες θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ) αποτελεί ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, αλλά με μικρότερη ενίσχυση για το πρώτο κόμμα από ό,τι ο προηγούμενος νόμος Παυλόπουλου.
Το λεγόμενο κατώφλι της αυτοδυναμίας σε όλα τα εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής συναρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδο τους στη Βουλή και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός.
Με απλά λόγια, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ενώ με λιγότερα κόμματα στη Βουλή, το κατώφλι αυτοδυναμίας μειώνεται.
Στο Μαξίμου, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρούν ότι το σενάριο το κατώφλι αυτοδυναμίας να διαμορφωθεί στις δεύτερες εκλογές στο 36,5% είναι πιθανό. Προϋπόθεση για αυτό το σενάριο είναι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής να φτάσει το 13%.
Εάν όμως το “κοντέρ” των πρώτων εκλογών δεν γράψει μπροστά τον αριθμό τρία για τη ΝΔ, το κυβερνών κόμμα θα πορευθεί σε δεύτερες κάλπες σε ακόμη πιο βαρύ κλίμα, ειδικά αν η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ ειναι σχετικά μικρή.
Ο πρωθυπουργός είναι επομένως αντιμέτωπος με ένα δύσκολο δίλημμα: Κατά πόσον να επισπεύσει ή να καθυστερήσει περισσότερο τις εκλογές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά χθες το βράδυ (Mega) δεν προσδιόρισε βέβαια το χρόνο των εκλογών, αφήνοντας απλώς αόριστα να εννοηθεί ότι κοντά στο Πάσχα ο πρωθυπουργός θα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Καλού κακού εν τω μεταξύ από την κυβέρνηση βάζουν δειλά δειλά ξανά στο τραπέζι και το σενάριο κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ ερωτηθείς σχετικά χθες στο briefing ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν θα έχουν την υποχρέωση να αναλώνονται σε ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις ή να κάνουν διαρκείς συμβιβασμούς”, αλλά πρόσθεσε: “Παρ’ όλα αυτά, κυρίαρχος είναι και έχει τον τελικό λόγο ο ελληνικός λαός. Οι πολίτες με την ψήφο τους, όταν γίνουν οι εκλογές, θα δείξουν τον δρόμο.”
Ακολουθήστε το News 24/7