Διεθνές σκάνδαλο: Ισραηλινή εταιρεία χειραγωγεί εκλογές σε 30 χώρες – Δρα και στην Ελλάδα

Χρησιμοποιώντας μεθόδους hacking, παραπληροφόρησης, διασποράς ψευδών ειδήσεων στα social media και παραποίησης στοιχείων, μία ομάδα Ισραηλινών εξπέρ του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας κατορθώνει να επηρεάζει τα εκλογικά αποτελέσματα σε πολλές χώρες. Μέχρι τώρα είχε ενεργή ανάμειξη σε 33 εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες – μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, όπου είναι εγκαταστημένη ομάδα συνεργατών της.

Διεθνές σκάνδαλο: Ισραηλινή εταιρεία χειραγωγεί εκλογές σε 30 χώρες - Δρα και στην Ελλάδα

Διεθνές σκάνδαλο: Ισραηλινή εταιρεία χειραγωγεί εκλογές σε 30 χώρες – Δρα και στην Ελλάδα© Παρέχεται από: sofokleousin.gr

Το δημοσίευμα βασίζεται στα πορίσματα πολυετούς έρευνας που διενήργησε διεθνήε ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων η οποία συγκέντρωσε έγγραφα, απόρρητο υλικό και πολλές μαρτυρίες εμπλεκομένων στην υπόθεση. Οι ερευνητές δημοσιογράφοι εργάζονται σε ΜΜΕ όπως η γαλλική εφημερίδα Monde, η ισπανική El Pais και το γερμανικό περιοδικό το Spiegel.

Η έρευνα αποκαλύπτει με σοκαριστικές λεπτομέρειες πως η περιβόητη «Team Jorge» μετατρέπει σε όπλο την παραπληροφόρηση, προσφέροντας υπηρεσίες επηρεασμού των εκλογικών αποτελεσμάτων χωρίς να αφήσει πίσω της το παραμικρό ίχνος. Στο πελατολόγιό της υπάρχουν κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικοί, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ομάδα έχει επικεφαλής τον Ταλ Χάναν, πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται με το ψευδώνυμο «Jorge» και φέρεται να λειτουργεί στο παρασκήνιο, ελέγχοντας τις εκλογικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Guardian.

  Η δράση στα social media

Ο Χάναν αρκέστηκε να αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του είναι διαθέσιμες σε μυστικές υπηρεσίες, καμπάνιες πολιτικών κομμάτων, αλλά και σε εταιρείες που θέλουν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές υπηρεσίες που προσφέρει η ομάδα του Χάναν αφορά το πακέτο λογισμικού Aims, το οποίο ουσιαστικά ελέγχει έναν στρατό από fake προφίλ σε Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram και YouTube. Μερικά προφίλ διαθέτουν επίσης και λογαριασμούς στο Amazon μαζί με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin – ακόμη και Airbnb προφίλ.

Μέσα από υλικό που προέκυψε από πολύωρα κρυφά meeting του Χάναν με δημοσιογράφους που τον προσέγγισαν ως πιθανοί πελάτες, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίον η Team Jorge μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους αντιπάλους, χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για την πρόσβαση στα Gmail και τα Telegram. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Guardian, έδειξαν αρκετή υπερηφάνεια για το ότι μπορούν να «φυτέψουν λογισμικό» ακόμα και σε ιστοσελίδες που ανήκουν σε παγκοσμίου εμβέλειας ΜΜΕ, μέσω του Aims.!

Παρουσιάζοντας τη λειτουργία του Aims στους υποψήφιους πελάτες του, ο Χάναν περιηγήθηκε ανάμεσα σε δεκάδες avatar, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίον τα fake προφίλ μπορούν να δημιουργηθούν σε μερικά δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας ετικέτες για άμεση αντιστοίχιση με το φύλο, την εθνικότητα και τα ονόματα που προτιμούν οι χειριστές του.

Τα bot (αυτοματοποιημένα προφίλ) του λογισμικού Aims έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Αραβικά Εμιράτα.

Μαζί με το Aims, ο Χάναν παρουσίασε επίσης και τη «μηχανή των μπλογκς». Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που δημιουργεί ιστοσελίδες τις οποίες τα προφίλ που ελέγχει η Aims μπορούν να διασπείρουν fake news στο διαδίκτυο. «Όταν δημιουργείς την αίσθηση της εγκυρότητας, τότε τι ακολουθεί; Μπορείς  άνετα να προχωρήσεις στη χειραγώγηση», είπε.

Το αποκαλυπτικό υλικό

Οι κρυφά βιντεοσκοπημένες συνομιλίες του Χάναν με τους δημοσιογράφους έγιναν μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2022.

Συγκεκριμένα, τρία πρόσωπα που εργάζονται στο Radio France, τη Haaretz και το The Marker προσέγγισαν την Team Jorge υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, ζητώντας από τον Χάναν βοήθεια ώστε να αναβληθούν οι εκλογές.

Οι συνομιλίες με τον Χάναν και τους συνεργάτες του έγιναν μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ πραγματοποιήθηκε  και μία συνάντηση στη βάση των επιχειρήσεων της ομάδας σε περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χάναν περιέγραψε την ομάδα του ως «εξπέρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες», με εξαιρετικές επιδόσεις στα οικονομικά, τον χειρισμό των social media, την χάραξη προεκλογικής καμπάνιας αλλά και του «ψυχολογικού πολέμου».

«Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα. Ακολουθούν τις οδηγίες μας. Συνολικά έχουμε ολοκληρώσει 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 εξ αυτών απόλυτα επιτυχημένες». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει εμπλακεί σε δύο μεγάλα πρότζεκτ στις ΗΠΑ, δίχως να επιβεβαιώσει ότι έχει ανακατευθεί άμεσα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Ο Guardian σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν όλοι οι ισχυρισμοί του Χάναν για τη δράση της ομάδας του, καθώς υπάρχει η υποψία ότι ο ίδιος μπορεί να «φούσκωνε» τις διηγήσεις του, ώστε να προσελκύσει τους υποψηφίους πελάτες και να κλείσει νέες συμφωνίες.

 Το “τιμολόγιο”

Η Team Jorge είπε στους ρεπόρτερ ότι δέχεται πληρωμές σε πλήθος κρυπτονομισμάτων, αλλά και σε μετρητά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για παρεμβάσεις στις εκλογές χρεώνουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 6 και 15 εκατομμυρίων ευρώ!

Ωστόσο, μέσω e-mail που διέρρευσαν στον Guardian έδειξαν ότι η κοστολόγηση του Χάναν ήταν αρκετά πιο «μαζεμένη». Ένα εξ αυτών παρουσίασε ότι το 2015 ζήτησε 160.000 ευρώ από την Cambridge Analytica για εμπλοκή δύο μηνών σε καμπάνια που αφορούσε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η συνεργασία του Χάναν με την Cambridge Analytica συνεχίστηκε και το 2017, αυτή τη φορά για την Κένυα. Όμως, το ποσό των 400-600.000 δολαρίων που ζήτησε δεν μπορούσε να καλυφθεί από τις τοπικές αρχές.

Οι παρεμβάσεις σε Gmail και Telegram

Ο Χάναν έδειξε στους δημοσιογράφους που υποδύονταν τους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες της ομάδας του στο χακάρισμα, ιδίως όσον αφορά λογαριασμούς στο Telegram και το Gmail. Αμέσως έφερε στην οθόνη του το Gmail προφίλ ενός κυβερνητικού συμβούλου, που έπαιξε ρόλο στις εκλογές στην Κένυα.

 Στη συνέχεια, σειρά πήρε το χακάρισμα προφίλ στο Telegram.  Ένα από τα προφίλ στα οποία είχε πρόσβαση ανήκε σε πολίτη από την Ινδονησία ο οποίος είχε εμπλοκή στις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια έφτασε μέχρι τον Ουίλιαμ Ρούτο που επικράτησε στις προεδρικές εκλογές.

«Γνωρίζω ότι σε μερικές χώρες πιστεύουν ότι το Telegram είναι ασφαλές. Θα σου δείξω πόσο…επισφαλές είναι», φέρεται να είπε συνεχίζοντας το live χακάρισμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δημοσιογράφων. «Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι να χρησιμοποιούνται οι σωστοί εκβιασμοί για όσους θες να χειραγωγήσεις».

Ο Χάναν έδειξε στη συνέχεια πως μπορεί να σβήσει τα ίχνη του από τη στιγμή που ο παραλήπτης διαβάσει το μήνυμα, τονίζοντας στους ινκόγκνιτο ρεπόρτερς ότι μέσω των υπηρεσιών hacking κατάφερε να βρει τρύπες ασφαλείας στο παγκόσμιο σύστημα τηλεπικοινωνιών SS7.