Λέρος: 17 χρόνος αλλοδαπός ο ένας από τους διακινητές που οδήγησαν στον θάνατο πέντε ανήλικους
Τη σύλληψη δύο διακινητών για το ναυάγιο με τους πέντε ανήλικους νεκρούς στη Λέρο ανακοίνωσε το Λιμενικό.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση ο ένας από τους δουλεμπόρους ήταν ηλικίας 17 ετών και ο δεύτερος 30 ετών χωρίς να έχει γίνει γνωστή ακόμα η εθνικότητά τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο με τους μετανάστες στη Λέρο ήταν να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά ηλικίας 1,5 έως 3 ετών και μια ανήλικη γυναίκα.
Κατά δήλωσή των διασωθέντων, η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή της Λέρου.
Στο νοσοκομείο του ακριτικού νησιού είχαν μεταφερθεί συνολικά επτά παιδιά με τους παιδίατρους Νικήτα Ταχλιαμπούρη και Ευαγγελία Βουγιουκλάκη να διασώζουν τέσσερα εξ αυτών με ΚΑΡΠΑ.
«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο στη ζωή μου και εύχομαι να μην το ξαναζήσω ποτέ» δήλωσαν οι δύο παιδίατροι, Ταχλιαμπούρης και Βουγιουκλάκη, συγκλονισμένοι και με δάκρυα στα μάτια για αυτή την περιπέτεια.
Σημειώνεται πως όλοι όσοι επέβαιναν στο σκάφος ήταν όλοι αφρικανικής καταγωγής. Κατά τις έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών ήταν βρέφη, μωρά, γυναίκες και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τις συλλήψεις των διακινητών στη Λέρο
Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή Παντελίου νοτιοανατολικά ν. Λέρου, που ξεκίνησε υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. την 05.02.2023, από την προανακριτική διαδικασία που διενεργήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Λέρου, προέκυψε η εμπλοκή ενός 17χρονου αλλοδαπού, καθώς και ενός 30χρονου αλλοδαπού, που επέβαιναν στη λέμβο που τους μετέφεραν.
Οι ανωτέρω αλλοδαποί συνελήφθησαν για παραβάσεις των άρθρων, 29 Ν.4251/14 (διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών χωρίς να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο), 30 Ν.4251/14 (υποχρεώσεις μεταφορέων-κυρώσεις), 83 Ν. 3386/05 (παράνομη είσοδος), 277 Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου), 306 Π.Κ. (έκθεση ζωής σε κίνδυνο ) και 302 Π.Κ. (ανθρωποκτονία από αμέλεια).