FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΥΓΕΙΑ

Πότε έρχεται ο προσωπικός γιατρός, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την επιλογή και την εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Αν και η εγγραφή δεν θα είναι υποχρεωτική, όσοι την κάνουν αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, να έχουν σημαντικά οφέλη. Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος ιατρικών επισκέψεων και έκδοσης παραπεμπτικών από τους γιατρούς, όπως και πως θα γίνεται η πληρωμή τους, θα δοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς έρχονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στόχος της Αριστοτέλους είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους. Πολύ πιθανόν ακόμη και μέσα στο μήνα, κατά τις πληροφορίες, να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής από τους πολίτες, η οποία θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας.

Αρχικά θα εγγραφούν οι ενήλικες και θα ακολουθήσουν τα παιδιά ( μέχρι τότε οι ανάγκες θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους). Η επιλογή θα γίνει ελεύθερα και χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Η παροχή των υπηρεσιών του προσωπικού ιατρού θα είναι δωρεάν για τους εγγεγραμμένους πολίτες, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει περιορισμός των δωρεάν επισκέψεων.

Τι θα κάνει ο προσωπικός γιατρός

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι έχει υπό την ευθύνη του ένα συγκεκριμένο αριθμό πολιτών που θα παρακολουθεί. Εκτός από τις ιατρικές επισκέψεις, θα συνταγογραφεί φάρμακα και θα δίνει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, δηλαδήένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κοκ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

Όσον αφορά την πληρωμή τους, ο υπουργός Υγείας είπε μιλώντας στο συνέδριο για την Υγεία που οργάνωσε το “Πρώτο Θέμα” πως “θα πληρώσουμε τους γιατρούς με 60.000 ευρώ μεσοσταθμικά τον χρόνο. Ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων θα αγοράζουμε ώρες, δεν θα πληρώνουμε μισθό στον γιατρό χωρίς να τον ελέγχουμε”.

Ο προσωπικός γιατρός επίσης αναλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού, όπως και τη δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Μπόνους και αντικίνητρα

Επί Σύριζα υπήρχε το πλάνο για υποχρεωτικό οικογενειακό γιατρό για κάθε πολίτη, το οποίο όμως δεν προχώρησε. Για να μην γίνει το ίδιο, πέραν από τις αμοιβές των γιατρών, θα δοθούν κίνητρα για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Επίσης καθιερώνεται σύστημα αντικινήτρων. Για παράδειγμα, αν ο πολίτης δεν έχει προσωπικό γιατρό θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή