Η αποτίμηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει την Τετάρτη το μεσημέρι στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση της 48ωρης παρουσίας του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών και η ώρα της αποτίμησης για τα αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής με τον πρόεδρο Μπάιντεν και της ιστορικής ομιλίας στο Κογκρέσο έφτασε. Κυβερνητικές πηγές, με την ολοκλήρωση του φάσματος των συναντήσεων, επαφών και ομιλιών στην Ουάσινγκτον, κάνουν λόγο για “μία απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη”, που έρχεται να αποτυπώσει τη δυναμική επιστροφή της χώρας μας στο παγκόσμιο, αλλά και το περιφερειακό γίγνεσθαι.
“Η Ελλάδα επιστρέφει ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μία χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μία χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μία χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι Αθήνα και Ουάσινγκτον, πέρα από ιστορική φιλία, έχουν σήμερα αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές.
“Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιό μας. Οι πολίτες είδαν τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία, για να πάμε ακόμα καλύτερα”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι ίδιες πηγές.
Αυτά που μένουν ως κυρίαρχα ορόσημα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και η χθεσινή 45λεπτη ομιλία του στο Κογκρέσο, με τον κ. Μητσοτάκη να… ξεδιπλώνει κάθε πτυχή των γεωπολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών και κοινωνικών προκλήσεων που ανοίγονται στον παγκόσμιο ορίζοντα. Κυβερνητικά στελέχη, μετά το τέλος της ομιλίας έκαναν λόγο για μία ιστορική παρουσία.
“Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μία βαθιά πολιτική ομιλία. Μια βαθιά αξιακή ομιλία για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία”, έλεγαν, ενώ άκρως θετική ήταν και η ανταπόκριση μέσα στην αίθουσα του Κογκρέσου, αλλά και η υποδοχή των αναφορών του κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 45 λεπτά της ομιλίας του υπήρξαν, τουλάχιστον, δέκα φορές που αυτή διεκόπη από θερμά χειροκροτήματα. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν σε αυτή τη μεγάλη γέφυρα του χρόνου Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ανέδειξε τις κοινές αξίες των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, εξέπεμψε ηχηρά μηνύματα για το Ουκρανικό, το Κυπριακό, αλλά και την παραβατικότητα της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάζει. Εξέπεμψε, επίσης, ηχηρά μηνύματα για μία Ελλάδα που αλλάζει.
Αυτός ήταν, άλλωστε, ένας από τους κυρίαρχους στόχους της 48ωρης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον. Να έρθει στην πρώτη γραμμή μία χώρα που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, αξιοπιστίας και ασφάλειας, που στοχεύει να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, αλλά και προορισμό νέων επενδύσεων.