Πώς κινήθηκαν αεροπορικές και οδικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν 741 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 1,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 48,9% ή κατά 489 χιλ. αφίξεις. Είναι στοιχεία που περιλαμβάνονται στο στατιστικό δελτίο του Απριλίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η σύγκριση γίνεται με τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν οι αφίξεις από το εξωτερικό συνολικά ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια και τα έσοδα τα 18 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 178 χιλ. αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 52,6% ή κατά 198 χιλ., τον Φεβρουάριο 223 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 37,8% ή κατά 136 χιλ., ενώ τον Μάρτιο καταγράφηκαν 340 χιλ. παρουσιάζοντας μείωση κατά 31,4% ή κατά 155 χιλ. αφίξεις. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 498 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 381 χιλ. ή κατά -43,4%.

Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 211 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 111 χιλ. ή κατά 34,5%. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι αεροπορικές αφίξεις ήταν μικρότερες από 10 χιλιάδες. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σημειώθηκε μείωση κατά 9 χιλ. ή κατά 49,8%, ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 9 χιλιάδες. Στο αεροδρόμιο των Χανίων καταγράφηκαν 8 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3 χιλ. ή κατά 59,0%, ενώ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας καταγράφηκαν 4 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3 χιλ. ή κατά 676%. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 4 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Όσον αφορά τις οδικές αφίξεις, στο τρίμηνο καταγράφηκαν 583 χιλ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 1,4 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Μαρτίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 57,4% ή κατά 785 χιλ. οδικές αφίξεις. Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των οδικών αφίξεων στον σταθμό της Κρυσταλλοπηγής όπου την αναφερόμενη περίοδο ανέρχονται σε 107 χιλ. έναντι 116 χιλ. αφίξεων το πρώτο τρίμηνο του 2019 καταγράφοντας μείωση μόλις 7,6%. Αντίθετα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφεται στον σταθμό της Νυμφαίας όπου η μείωση ανέρχεται σε 92,8%μ ενώ καταγράφονται το πρώτο τρίμηνο του 2022 μόλις 17 χιλ. αφίξεις έναντι 243 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Κρίσιμο το σκέλος των εσόδων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το δίμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 36,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 273 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 15,8% και διαμορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 31,6% και διαμορφώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πτώση κατά 28,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 29 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 50,2% και διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία κατά 56,9%, στα 5 εκατ. ευρώ.

Θα μειωθεί κι άλλο η ψαλίδα

Η περίοδος του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς πήγε καλά από πλευράς κίνησης, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού, και η ψαλίδα τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα αναμένεται να κλείσει κι άλλο όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι. Με βάση τη ζήτηση, μάλιστα, δεν αποκλείεται οι αφίξεις και οι εισπράξεις να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (https://www.capital.gr/oikonomia/3633836/b-kikilias-epimikunoume-tin-touristiki-periodo-anabathmizoume-to-touristiko-proion), τόνισε ότι το Πάσχα και την Πρωτομαγιά φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας για επέκταση της τουριστικής περιόδου και ο στόχος είναι ανάλογη εικόνα να έχουμε και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο. “Πράγματι έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος τόσο στις πτήσεις όσο και στην κρουαζιέρα. Από τις 7 Μαρτίου έχουμε στην Αθήνα απευθείας πτήσεις από την Αμερική και αυξάνονται οι πτήσεις και το capacity από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις σκανδιναβικές χώρες”, είπε ο κ. Κικίλιας.

Όπως ανέφερε, η TUI φέτος διπλασιάζει τις αεροπορικές θέσεις της για την Ελλάδα, η γερμανική Der Touristik, η οποία εκπροσωπεί και σκανδιναβικές χώρες, καταγράφει σημαντική αύξηση, η Condor πραγματοποιεί πτήσεις με προορισμό την Αθήνα μετά από 25 χρόνια, ενώ η αγορά της Γαλλίας ήδη ζητάει από τη χώρα μας ταξιδιωτικά πακέτα για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.