Τα όρια της αγοράς

Του Απόστολου Μάνθου

Έντονα σημάδια  πτωτικής  υπερθέρμανσης  αρχίζει και δείχνει πλέον ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου χτυπώντας  με δύναμη την πόρτα της ζώνης στήριξης των 850 με 840 μονάδων. Η δε άρνηση του δείκτη στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, στις 10 και 11 Μαΐου, να περάσει και πάλι πάνω από τη διαγραμματική περιοχή στην οποία βρίσκονται τόσο το πρώην σημείο στήριξης των 880 μονάδων όσο ο Fibonacci απλός κινητός μέσος των 21 ημερών στις 885 μονάδες, έχει επιτείνει περαιτέρω την πτωτική εικόνα, αποτυπώνοντας στα candlesticks επικίνδυνους σχηματισμούς Doji με μεγάλες πάνω σκιές  αναχαίτισης των αγοραστών. Για τη συνέχεια τώρα το πρώτο ζητούμενο για την ύπαρξη μιας βραχυχρόνιας αγοραστικής βάσης είναι αρχικά η μη καταγραφή ενός ημερήσιου κλεισίματος κάτω από το όριο των 840 μονάδων και κατά δεύτερον η προσπάθεια καταγραφής τιμών πάνω από τις 866,75 μονάδες όπου ήταν και το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Γενικός Δείκτης πάει για ένα ανοδικό retracement προς το επίπεδο των 885 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση  που ο δείκτης δεν αντέξει την πίεση των ρευστοποιήσεων και φύγει με δύναμη κάτω από τις 840 μονάδες τότε  η σαθρή στήριξη στις 825 μονάδες δύσκολα θα σταθεί εμπόδιο στην επέλαση των πωλητών προς το τελευταίο διαγραμματικό προπύργιο των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου στις 800 με 790 μονάδες ή ένα -6,5% ακόμα.

πιν

 

Η αγορά πάντως από τα υψηλά που είχε σημειώσει στα μέσα του Φλεβάρη έχει απωλέσει ήδη ένα -13,25%   ενώ για να θεωρηθεί ότι εισέρχεται σε “bear market” θα πρέπει να μείνει για αρκετές μέρες κάτω από το -20% που είναι οι 778 μονάδες. Ένα γεγονός, που για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει οι τραπεζικές μετοχές να χάσουν άλλο ένα -13% με -15% από τα χθεσινά επίπεδα τιμών, όπου  όμως ήδη “σέρνουν” απώλειες άνω του -20% και οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ να παραδώσουν περισσότερο  κατηφορικό έδαφος, κάτι που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να λάβει χώρα στο ταμπλό.

Μάλιστα η δεύτερη σε βαρύτητα με ένα 7,28% Coca Cola HBC, εμφανίζεται μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2022 να έχει διάθεση να δοκιμάσει τα 20 ευρώ ενώ τόσο καιρό, στυλώνοντας  τα πόδια της στην περιοχή των 19 με 18 ευρώ, “μάζεψε” όποιον πωλητή δεν μπορούσε να κοστολογήσει τις επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου. Τα επίσης πολύ καλά οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου των ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίου αυξάνουν το παράτολμο μιας τέτοιας περαιτέρω πτώσης, ενώ ο ΟΠΑΠ έχει μπροστά του τη μερισματική απόδοση-γίγας του 10,64% (μέρισμα 0,50 και επιστροφή 0,90 ευρώ) οπότε και εκεί κάποιος δεν θα πάταγε εύκολα την εντολή της πώλησης.

Προχωρώντας τώρα στη μακροπρόθεσμη ανάλυση του Γενικού Δείκτη μέσω του μηνιαίου chart τιμών, αυτό που διακρίνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από την ανθεκτικότητα της ανοδικής τάσης παρά το γεγονός της συνεχιζόμενης και κουραστικής αδυναμίας διαπερατότητας των 950 μονάδων. Για να προκληθεί μάλιστα μια άμεση καταστρατήγηση της εν λόγω τάσης θα πρέπει στο τέλος του μήνα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει κάτω από τις 767 μονάδες. Τότε μόνο θα έχει περάσει καθοδικά τα Keltner Channel και τον ανοδικό στροφέα εξαετίας  “Q”.

πιν

 

Όσο λοιπόν δεν αποτυπώνεται ένα τέτοιο καθοριστικό κλείσιμο ο δείκτης θα παραμένει σε ένα αργό ανοδικό momentum με αρχικό στόχο τις 1.015 μονάδες. Σοβαρές αρνητικές ενδείξεις δεν λαμβάνουμε ούτε και από τον τεχνικό ταλαντωτή Commodity Channel Index (CCI) 34 μηνών, καθώς παραμένει θετικός και πάνω από τις 30 μονάδες δείκτη.   Το μόνο ίσως αρνητικό στοιχείο για την ανοδική κυρίως μακροπρόθεσμη δυναμικότητα του Γενικού Δείκτη και παράλληλα και της  αγοράς είναι ο σχεδόν καχεκτικός όγκος συναλλαγών που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν του 2017 και του 2013 -2014, όπου το χρηματιστήριο έκανε αλματώδεις ανοδικές κινήσεις.

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής