Βιολογική γεωργία: Υπερκάλυψη έως 545% στις επιδοτήσεις – Τα σχέδια του ΥΠΑΑΤ

Σε αύξηση του προϋπολογισμού των δράσεων βιολογικής γεωργίας στα 550-600 εκατομμύρια ευρώ – κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις – προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μετά την υπερκάλυψη κατά 226% του αρχικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) των 490 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 250 εκατ. ευρώ για ήδη βιοκαλλιεργητές και τα υπόλοιπα για τους νεοεισερχόμενους.

Η πέραν κάθε προσδοκίας συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων στα σχετικά υπομέτρα 11.1 και 11.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με την υπερκάλυψη έως το 545% για τους νεοεισερχόμενους στα αροτραία και το 537% σε αιγοπρόβατα-βοειδή προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη που μετουσιώνεται πλέον σε διπλή πρόκληση:

– από τη μια να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή βιολογικών προϊόντων που κατά κοινή εκτίμηση έχουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές, ειδικά στην αγορά της ΕΕ, με την εφαρμογή της νέας πράσινης συμφωνίας και το στόχο για αύξηση των βιολογικών στο 25% των συνολικών καλλιεργειών

– και από την άλλη να επιδοτηθούν μόνο όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη βιολογική γεωργία κι όχι όσοι ενδεχομένως έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αποσκοπώντας στη λήψη της υψηλής επιδότησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται, υπό τις οδηγίες του υπουργού κ. Γιώργου Γεωργαντά, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.

Η ακτινογραφία των 63.768 αιτήσεων

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, στα δύο υπομέτρα υποβλήθηκαν 63.768 (οριστικές) αιτήσεις από παλιούς βιοκαλλιεργητές και νέους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία με αιτούμενο προϋπολογισμό 1.105.957.455 ευρώ, ήτοι 615.957.455 ευρώ περισσότερα από τον προϋπολογισμό.