FEATUREDΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουλέμπα: “Λάθος της Γερμανίας να απογορεύσει τα ουκρανικά σύμβολα σε διαδήλωση στο Βερολίνο”

Για “λάθος” εκ μέρους της Γερμανίας έκανε λόγο το Κίεβο αφού νωρίτερα σήμερα η γερμανική αστυνομία διέταξε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Σοβιετικό Μνημείο στο Βερολίνο να μαζέψουν την τεράστια ουκρανική σημαία που είχαν ξεδιπλώσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή.

“Το Βερολίνο έκανε λάθος, απαγορεύοντας τα ουκρανικά σύμβολα. Είναι βαθύτατα εσφαλμένο να τα εξισώνεις με τα ρωσικά σύμβολα” έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. “Είναι μια επίθεση εναντίον όλων εκείνων που υπερασπίζονται σήμερα την Ευρώπη και τη Γερμανία απέναντι στη ρωσική επίθεση”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η γερμανική αστυνομία διέταξε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο μνημείο να μαζέψουν την τεράστια ουκρανική σημαία. Όπως ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter η αστυνομία του Βερολίνου, “προκειμένου να παραμείνει σε πρώτο πλάνο η ειρηνική εκδήλωση” για τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αστυνομικοί ζήτησαν να μαζευτεί η σημαία, μήκους περίπου 25 μέτρων.

Φοβούμενη ταραχές, κυρίως εκ μέρους φιλορώσων ακτιβιστών, η αστυνομία είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή ότι θα απαγορευτούν οι σημαίες ή τα στρατιωτικά σύμβολα στις τοποθεσίες όπου θα οργανώνονταν εκδηλώσεις για τα 77 χρόνια από τη λήξη του Β΄ΠΠ. Η απόφαση προκάλεσε σάλο, ιδίως στην ουκρανική κοινότητα. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, Άντριι Μέλνικ, είπε ότι επρόκειτο για “σκανδαλώδη” απόφαση που συνιστά “χαστούκι στην Ουκρανία”. Ο Ουκρανός διπλωμάτης κατέθεσε σήμερα ένα στεφάνι με λουλούδια στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας (γαλάζιο και κίτρινο) στο σοβιετικό Μνημείο, στην καρδιά του Βερολίνου. Παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, κάποιοι διαδηλωτές φώναζαν “Έξω ο Μέλνικ” ενώ άλλοι απαντούσαν στα ουκρανικά με το σύνθημα “Σλάβα Ουκράινι”, δηλαδή “Δόξα στην Ουκρανία”.

Το μνημείο αυτό, κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 80.000 Σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Μάχη του Βερολίνου, πριν από τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, στις 8 Μαΐου 1945.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ