FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα assets του Ηνωμένου Βασιλείου υποφέρουν μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της BOE για την ύφεση

Τα δοκιμαζόμενα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι θα υποστούν περισσότερο “πόνο” μετά την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας για ύφεση, στην πιο δυσοίωνη πρόβλεψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η στερλίνα διολίσθησε στην πιο αδύναμη τιμή της από τον Ιούνιο του 2020 και οι έμποροι συναλλάγματος στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο σε περαιτέρω απώλειες. Οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας αναμένουν ότι οι μετοχές που επικεντρώνονται στην εγχώρια οικονομία θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν, ενώ ένα μέτρο του εταιρικού κινδύνου χρέους αυξάνεται κατακόρυφα.

Η άποψη της αγοράς έχει γίνει πιο αρνητική, αφού η BOE δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 10% φέτος, οδηγώντας σε απώλειες θέσεων εργασίας και στασιμότητα. Πρόκειται για μια προοπτική τόσο κακή που οι επενδυτές στρέφονται στα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου ως καταφύγιο, καθώς στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα καταλήξουν σε μείωση των επιτοκίων για να στηρίξουν την οικονομία.

“Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι πολύ πιο αδύναμο από το πρώτο εξάμηνο”, δήλωσε ο Steven Major, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στην HSBC Holdings Plc, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. Είπε ότι ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι ήταν “αναζωογονητικά ειλικρινής” σχετικά με τους κινδύνους ύφεσης και ότι το παράθυρο για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να μην είναι ανοιχτό για πολύ.

Οι επενδυτές θα εξετάσουν τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη προκειμένου να δουν αν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω αδυναμίας. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προειδοποιούν ότι η μέτρηση για τον Μάρτιο είναι πιθανό να αναδείξει μια απώλεια δυναμικής που θα μπορούσε να δει την οικονομία να συρρικνώνεται το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η “πλοήγηση” σε αυτή τη συγκυρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Θα πρέπει να εξισορροπήσουν το βάρος των λόγων τους στις αγορές -ιδιαίτερα στη λίρα, καθώς απειλεί να τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο πληθωρισμό με την αποδυνάμωσή της- ενώ προετοιμάζουν τους επενδυτές για τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους. Ακολουθούν τέσσερα διαγράμματα που δείχνουν τι σκέφτονται σήμερα οι traders για την υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επενδυτές θα εξετάσουν τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προειδοποιούν ότι η μέτρηση για τον Μάρτιο είναι πιθανό να αναδείξει μια απώλεια δυναμικής που θα μπορούσε να δει την οικονομία να συρρικνώνεται το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η πλοήγηση σε αυτή τη συγκυρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Θα πρέπει να εξισορροπήσουν το βάρος των λόγων τους στις αγορές -ιδιαίτερα στη λίρα, καθώς απειλεί να τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο πληθωρισμό με την αποδυνάμωσή της- καθώς προετοιμάζουν τους επενδυτές για τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους. Ακολουθούν τέσσερα διαγράμματα που δείχνουν τι σκέφτονται σήμερα οι έμποροι για την υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η λίρα έπεσε κάτω από τα 1,23 δολάρια την Παρασκευή σε επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της πανδημικής αναταραχής της αγοράς το 2020. Μια δοκιμή του 1,21 δολαρίου φαίνεται ξαφνικά εφικτή, σύμφωνα με τον Joe Tuckey, αναλυτή νομισμάτων της Argentex.

Οι Options traders στοιχηματίζουν ήδη σε μια πτώση τους επόμενους μήνες. Ένας δείκτης της δυναμικής, που ονομάζεται δείκτης “φόβου-greed”, υποδηλώνει ότι οι πωλητές δεν έχουν ελέγξει τις τιμές τόσο πολύ από τις πρώτες ημέρες του πανδημικού σοκ.

“Το συναίσθημα παραμένει αδύναμο και δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά στον ορίζοντα για να αντιστραφεί το καράβι”, δήλωσε ο Tuckey.

Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησαν αρχικά μετά την εκ νέου αύξηση των επιτοκίων από την BOE στο 1% την Πέμπτη, αν και έκτοτε το χρέος βραχείας διάρκειας έχει σημειώσει ράλι στην προοπτική ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα περιοριστούν σε περαιτέρω αυξήσεις.

Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να βλέπουν το τραπεζικό επιτόκιο να αυξάνεται σε επίπεδα άνω του 2%, αν και έχουν μειώσει τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις μετά τη συνεδρίαση της BOE. Και στη συνέχεια, μέχρι το 2024, οι διαπραγματευτές βλέπουν ότι η BOE θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία.

“Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μετατραπεί σε απρόθυμη πεζοπόρο, καθώς ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις προοπτικές ανάπτυξης”, δήλωσε ο Peder Beck-Friis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pacific Investment Management Co.

Αυτό θα πρέπει να καταστήσει τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου ανθεκτικά σε μια ευρύτερη πώληση στην αγορά, σε σύγκριση με το χρέος της ευρωζώνης, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με τη Citigroup Inc. Στοχεύει το premium της απόδοσης των 10ετών gilts έναντι των γερμανικών ομολόγων να μειωθεί στις 60 μονάδες βάσης, από περίπου 85 μονάδες βάσης τώρα.

Εταιρικές δυσκολίες

Ο δείκτης FTSE 100 εμφανίζεται επίσης όλο και περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο, ιδίως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250. Ο βαρύς σε εξαγωγείς δείκτης βοηθιέται εν μέρει από την αντίστροφη σχέση του με τη στερλίνα, ενώ η έκθεση σε ποσοστό 75% σε υπερπόντια έσοδα τον προστατεύει από την κρίση κόστους ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι στρατηγικοί αναλυτές των Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley και Barclays Plc είναι ομόφωνοι ότι προτιμούν τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου με διεθνή έκθεση από τις εγχώριες. Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές της χώρας, ο υψηλός πληθωρισμός, τα φθίνοντα κυβερνητικά κίνητρα και οι αυξήσεις των επιτοκίων της BOE συγκαταλέγονται στα αρνητικά για τις τοπικές μετοχές.

Η αγορά εταιρικού χρέους στέλνει επίσης ένα μήνυμα αυξανόμενης επιφυλακτικότητας για τις εγχώριες εταιρείες. Ένα μέτρο του κινδύνου στον τομέα των ομολόγων στερλίνας junk bond, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως τοπικούς δανειολήπτες, αυξήθηκε πάνω από 500 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020.

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα προστεθεί στη γκάμα των προκλήσεων που επιβαρύνουν τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Μια πρόσθετη ανησυχία είναι το σχέδιο της BOE να ξεκινήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου εταιρικών ομολόγων ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών (24,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τον Σεπτέμβριο.