Κίνημα Αλλαγής: Τα μυστικά της τριπλής, πράσινης κάλπης
Ποια είναι τα νέα δεδομένα της κυριακάτικης εκλογικής διαδικασίας που θεωρείται το πρώτο βήμα για τη νέα εποχή της παράταξης.
Η κάλπη που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας είναι αυτή του ονόματος, όμως η «πράσινη» διαδικασία της Κυριακής έχει κι άλλες κάλπες: κάλπες για τις τοπικές και τις νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και κάλπες εκλογής συνέδρων, οι οποίοι θα είναι εκείνοι που θα εκπροσωπήσουν τη βάση στο συνέδριο, το τριήμερο 20-22 Μαΐου.
Οι εκλογές της Κυριακής θεωρούνται το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής για την παράταξη, η οποία θα επισφραγιστεί στο τέλος του μήνα με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα αποτυπώνει και τα νέα δεδομένα μέσα στο κόμμα.
Δύο είναι τα νέα δεδομένα της εκλογικής διαδικασίας για το ΚΙΝΑΛ:
1. Το πρώτο αφορά το σύστημα σταυροδοσίας που, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, επιτρέπει την εκπροσώπηση της βάσης στο σύνολό της και εμποδίζει τις γνωστές λίστες που εμφανίζονται σ’ αυτές τις διαδικασίες από όλες τις πλευρές και αναπαράγουν τα ίδια πρόσωπα.
2. Το δεύτερο αφορά το μητρώο και τη διαχείρισή του, που δείχνει μια πιο «ανοιχτή» διάθεση, η οποία μπορεί να φέρει και αυξημένη συμμετοχή. Δικαίωμα ψήφου σ’ αυτές τις εκλογές θα έχουν φυσικά τα μέλη του κόμματος και όσοι εμφανιστούν ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και θα γραφτούν κι εκείνοι μέλη. Αυτό σημαίνει πως όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου ως φίλοι μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν για την εκπροσώπησή τους στο συνέδριο και για το νέο όνομα της παράταξης, δηλώνοντας πως πια αποτελούν μέλη του κόμματος.
Οι εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες δεν είναι πάντα ενδιαφέρουσες για εκείνους που δεν ασχολούνται συστηματικά με τα κομματικά, γι’ αυτό στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η κάλπη του ονόματος, όπου η βάση θα αποφασίσει για όλη τη «βιτρίνα» (για το σύμβολο, δηλαδή, και την επαναφορά της λέξης ΠΑΣΟΚ και επίσημα), θα ενισχύσει τη συμμετοχή, άρα και τον αριθμό των ενήμερων μελών που θα έρθουν γι’ αυτόν τον σκοπό.
Οι σύνεδροι
Η κατανομή των συνέδρων έχει ήδη γίνει, με την κατάλληλη επεξεργασία από τα αρμόδια όργανα, και περιλαμβάνει και στελέχη από το εξωτερικό που θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κοινότητα της Γερμανίας, που θα εκπροσωπηθεί από 45 συνέδρους (από Βερολίνο, Βούπερταλ, Κολωνία, Μόναχο, Ντύσελντορφ, Νυρεμβέργη, Οφενμπαχ, Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη), και αυτή της Σουηδίας, που θα εκπροσωπηθεί από 7 συνέδρους από τη Στοκχόλμη.
Συνολικά, οι σύνεδροι με δικαίωμα ψήφου που θα εκλεγούν αυτή την εβδομάδα θα είναι 4.602 (με τους 1.314 να εκλέγονται στην Αττική), ενώ αναμένεται να εκπροσωπηθούν συνδικαλιστές και επιστήμονες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – στο συνέδριο, βέβαια, και ειδικά για την ομιλία του προέδρου, ενδεχομένως ο αριθμός των παρισταμένων να ξεπερνάει τις 5.000.
Ασφαλιστική δικλίδα
Για τις κάλπες που θα στηθούν αυτή την Κυριακή στην Αττική, αλλά και στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τόσο για τους συνέδρους όσο και για τις οργανώσεις και το όνομα, θα προβλέπεται και ηλεκτρονική διασύνδεση, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα διπλοψηφίας.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιο μέλος ψήφισε σε περισσότερα από ένα εκλογικά τμήματα, λέει η σχετική εγκύκλιος, αυτό θα παραπεμφθεί στην ΕΔΕΚΑΠ, την αρμόδια επιτροπή που ανέλαβε να διεξαγάγει και τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου, με πρόταση διαγραφής.