FEATUREDΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα ξεκίνησε την χορήγηση αδειών παραμονής σε Κουβανούς

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα ξεκίνησε τη χορήγηση ενός περιορισμένου αριθμού αδειών παραμονής σε Κουβανούς, υλοποιώντας  υπόσχεση για την επανέναρξη της διαδικασίας παροχής βίζας μετά από μία διακοπή τεσσάρων ετών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ περιόρισε δραστικά το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ το 2017 μετά από μία σειρά «περίεργων περιστατικών υγείας», τα οποία έγιναν γνωστά ως «το σύνδρομο της Αβάνας».

Οι Κουβανοί που ήθελαν να μεταναστεύσουν έπρεπε να αιτηθούν προσωπικά την έκδοση αδειών παραμονής στις πρεσβείες των ΗΠΑ, πρώτα στην Κολομβία και αργότερα στην Γουιάνα, ενώ επιβαρύνονταν με το οικονομικό κόστος των ταξιδιών, το οποίο δεν μπορούσαν να καλύψουν.

Την Τρίτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα επεξεργάστηκε τις πρώτες αιτήσεις παρά το γεγονός ότι όπως ανακοίνωσε θα περιορίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους γονείς Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι αποτελούν ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού όσων επιδιώκουν να μετακινηθούν στις ΗΠΑ.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που η περιορισμένη επανεκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας στην Αβάνα άρχισε καλά», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρεσβεία των ΗΠΑ. «Προσβλέπουμε στο μέλλον στην διεκπεραίωση αρκετά περισσότερων αδειών παραμονής και στη συνέχιση της επέκτασης της προσφοράς των προξενικών υπηρεσιών μας στην Αβάνα».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επεξεργασία αιτήσεων έκδοσης αδειών παραμονής για τους Κουβανούς στην αμερικανική πρεσβεία της Γουιάνας, προκειμένου να μειωθεί ο συσσωρευμένος αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν από τη μείωση του προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας.

 

Έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα η 23χρονη Κουβανή Μαρία Ισαμπέλ Φάιφερ, δήλωσε ότι άκουσε για την επαναλειτουργία της πρεσβείας και ήρθε να ρωτήσει σχετικά με την πορεία της αίτησης της πεθεράς της, προκειμένου να ταξιδέψει για να τη δει στις ΗΠΑ.

«Φέρνοντας κοντά τους γονείς και τα παιδιά που είναι Αμερικανοί πολίτες, είναι μία πρόοδος», είπε η ίδια. «Αλλά χρειάζεται να γίνει για όλους», πρόσθεσε η Φάιφερ.

Η επανέναρξη της λειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας γίνεται καθώς, δεκάδες χιλιάδες Κουβανών έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, κατά τους τελευταίους μήνες για τις ΗΠΑ, με δεδομένη τη σοβαρή οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει μεγάλες ουρές για την προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων, αλλά και άλλων βασικών αγαθών.

Αρκετοί πέταξαν στη Νικαράγουα, που προχώρησε το Νοέμβριο σε άρση της έκδοσης άδειας παραμονής για τους Κουβανούς, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τα βόρεια, στα σύνορα του Μεξικού, σε ένα ταξίδι μεγάλου οικονομικού κόστους, το οποίο ήταν συχνά και επικίνδυνο.

Η Κούβα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ προκαλούν τη μετανάστευση και την κοινωνική αναταραχή στο νησί, ενισχύοντας τους περιορισμούς που εφαρμόζονταν στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να επιδεινωθούν οι οικονομικές δυσκολίες στην Κούβα, ενώ δεν τηρούνται προηγούμενες αμερικανικές δεσμεύσεις για την ετήσια έκδοση 2.000 αδειών παραμονής σε Κουβανούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η επανέναρξη λειτουργίας της πρεσβείας τους και η έκδοση αδειών παραμονής από την Αβάνα, είναι ένα βήμα μπροστά, για μια πιο ασφαλή και ελεγχόμενη μεταναστευτική ροή.