Διεθνή ώθηση λαμβάνει το Χρηματιστήριο

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στη Λ. Αθηνών φτάνει σήμερα το θετικό κλίμα που δημιούργησε ο επικεφαλής της Federal Reserve χτες, καθώς διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,38% στις 912,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,78% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.220,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 3,25% στις 643,56 μονάδες.

Διεθνή ώθηση λαμβάνει το Χρηματιστήριο

Από το μεγάλο ράλι της Wall Street, την άνοδο των ασιατικών αγορών και το άλμα σήμερα των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών, το ΧΑ δεν μπορεί να μην αντιδράσει θετικά σε αυτό το κύμα ανόδου που προκάλεσε ο Τζερόμ Πάουελ χτες. Και ο βασικός λόγος αυτού του κύματος είναι η πεποίθηση πλέον ότι η Fed δεν θα “θυσιάσει” την ανάπτυξη για να ελέγξει τον πληθωρισμό, ακολουθώντας μια πιο μετριοπαθή στάση.

Άλλωστε αυτός ήταν και ο μεγάλος φόβος των αγορών, οι οποίες πέραν των μεγάλων εστιών αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν (Ουκρανία, εφοδιαστική αλυσίδα, πληθωρισμός), έπρεπε να λάβουν υπόψιν και τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών και το κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη σε μια δύσκολη χρονική στιγμή. Έτσι, η διαβεβαίωση Πάουελ ότι ο ρυθμός της σύσφιξης θα είναι γρήγορος αλλά όχι επιθετικός προκάλεσε ένα κύμα ανακούφισης, το οποίο δίνει ώθηση σε όλες τις αγορές.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα που προκαλούσαν όλο αυτό το διάστημα την πτώση των αγορών λύθηκαν. Και στο ΧΑ αυτό είναι κάτι παραπάνω από γνωστό, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί και από πλείστους άλλους παράγοντες, όπως η άνοδος των ενεργειακών τιμών. Έτσι, έως ότου περιοριστούν αυτές οι εστίες, το πιθανότερο σενάριο είναι η πλάγια κίνηση πέριξ ή λίγο πάνω από τις 900 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Eurobank, Εθνική και Quest σημειώνουν άλμα άνω του 3%, ενώ άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Alpha Bank, Πειραιώς, Coca Cola, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Σαράντη, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Titan και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ και η Aegean.