Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης!

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

 

Σε ολόκληρη την πενταετία 2010-2015, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφηναν ψέμα που να μην πουν και δυνατότητα “παραμυθιάσματος” που να μην εκμεταλλευτούν, για προσωπικό ή κομματικό όφελος.

Θα περίμενε κανείς ότι, μετά την άνοδο στην εξουσία και την περιβόητη πλέον kolotoumba, αυτή η τακτική θα έπαυε να υπάρχει στο πολιτικό οπλοστάσιό τους ή θα είχε ελάχιστη συμμετοχή στην αλιεία ψήφων. Όχι επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει το μάθημα και είχε αποκτήσει συνείδηση, αλλά διότι το ακροατήριο θα είχε πάρει το μάθημα, μετά το πάθημα. Περισσότερα από €100 δισεκατομμύρια “διδάκτρων”, είναι κομματάκι ακριβό “κοστούμι” για τον οποιονδήποτε. Πολλώ δε μάλλον, για έναν λαό τον οποίο οι… αυταπάτες υποχρέωσαν να περάσει 4 χρόνια υπό συνθήκες ακραίας λιτότητας, χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος. Κανένας, πέραν της ευπιστίας του στο “παραμύθι” και τον “ζουρνά” των αγορών. Έναν λαό ο οποίος, εξ αιτίας αυτής ακριβώς της ευπιστίας, βρίσκεται (και θα βρίσκεται για πολλές δεκαετίες ακόμη) υπό την Δαμόκλειο σπάθη του μεγαλύτερου ποσοστιαία δημοσίου χρέους στην Ευρώπη!

Η λογική υπαγορεύει πως ένας λαός με αυτού του είδους τις (τραυματικές) εμπειρίες, δεν θα μπορούσε να δεχθεί, έστω ν’ ακούσει, πάλι ίδιου τύπου φληναφήματα, ψέματα  και μπουρδολογίες.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα, η λογική κάνει τεράστιο λάθος. Ο ελληνικός λαός δέχεται πανεύκολα το “παραμύθι”, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις βαρύτατες συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει.

Άλλη εξήγηση δεν μπορεί να υπάρχει για το γεγονός ότι η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται, ακριβώς όπως εκείνη που τον έφερε στην εξουσία την προηγούμενη δεκαετία!

Θα ήταν απόλυτα κωμικό, εάν δεν ήταν εντελώς τραγικό! Διαβάζουμε ξανά για πώς θα καταργηθούν “αμέσως” νόμοι και διατάξεις που πηγάζουν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο ή τη νομοθεσία που συμπεριλαμβάνονται ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ την πενταετία 2015-19, βλέπουμε να κατηγορούνται μέτρα και διατάξεις που μόνο να βοηθήσουν μπορούν και ακούμε διάφορες οικονομικές μπαρούφες, οι οποίες μόνο την εποχή των λεφτόδεντρων θα μπορούσαν να σταθούν. Οι ισχυρισμοί που πέφτουν δεξιά και αριστερά, είναι πραγματικά απίστευτοι, αχαλίνωτοι και χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό. Φτάσαμε μέχρι του σημείου να ισχυριστούν κάποιοι ότι η ανταπόκριση του πρωθυπουργού, σε επίσημη πρόσκληση ξένου αρχηγού κράτους, ήταν καμουφλαρισμένη προσπάθεια κατάργησης του πολιτεύματος και επαναφορά της Βασιλείας! Αν είναι δυνατόν! Κι όμως είναι…

Θα μου πείτε βέβαια πως ευτυχώς δεν ακούσαμε πως “όλα θ’ αλλάξουν μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο”! Σωστό κι αυτό! Τουλάχιστον μέχρι τώρα…

Φυσικά αυτή η τακτική, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αυτές οι κινήσεις, δεν γίνονται ποτέ τυχαία. Έχουν προηγηθεί μετρήσεις, αναλύσεις και έρευνα αντιδράσεων, με ειδικά επιλεγμένες ομάδες (focus groups) υπό επιστημονική καθοδήγηση. Η επιλογή έγινε διότι υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι αυτή η στρατηγική αποδίδει.

Που πα’ να πει ότι το πρώτο πάθημα, δεν έγινε μάθημα! Επομένως θα χρειαστεί μια επανάληψη ώστε, σαν μητέρα της μάθησης που είναι, θα δώσει την ευκαιρία να εμπεδωθεί το αντικείμενο. Πιθανότατα δεν θα γίνει στις επόμενες εκλογές, αλλά θα γίνει. Από την στιγμή που υπάρχει τόσο και τόσο πρόθυμο ακροατήριο, η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη!

Θα κοστίσει βέβαια κάτι παραπάνω αυτήν την φορά και μάλλον θα χρειαστεί η χώρα να γνωρίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαθλίωσης, αλλά δεν βαριέσαι! Λίγη πείνα, θα εδραιώσει το “μάθημα”! Σιγά! Και τι έγινε αν χάσουμε μερικές δεκάδες κιλά ο καθένας; Ο ελληνικός λαός εξάλλου, θεωρείται παχύσαρκος! Μια χαρά θα μας έρθει…

Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr