Σε χαμηλό δύο μηνών ο χρυσός, κατρακύλα άνω του 10% το παλλάδιο

Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός, διολισθαίνοντας κοντά σε χαμηλό δύο μηνών καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου άσκησε πιέσεις στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

Το αμερικανικό νόμισμα συνεχίζει να αντλεί ώθηση από τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε μια επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ φάνηκε να μην αποκλείει μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – αντί της παραδοσιακής αύξησης κατά 25 μ.β. – στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας των Μάιο.

Ο δείκτης ICE U.S. Dollar, ο οποίος αποτυπώνει την πορεία του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών ανταγωνιστών του, κερδίζει 0,5% στο 101,73 έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει μέχρι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 στο 101,86.

Στον αντίποδα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 38,30 δολ. ή 2% και έκλεισε στα 1.896 δολ. ανά ουγγιά. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου.

Βαριές απώλειες γνώρισαν και τα υπόλοιπα μέταλλα καθώς η επέκταση των lockdowns στην Κίνα κάνει πολύ πιο πιθανή την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, πλήττοντας την παγκόσμια ζήτηση.

Το ασήμι Μαϊου έχασε 59 cents ή 2,4% στα 23,67 δολ. Ανά ουγγιά. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου. Ο χαλκός Ιουλίου, στο μεταξύ, κατρακύλησε 2,8% στο 4,472 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου έχασε 2,4% στα 905 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου κατρακύλησε 10,7% στα 2.122,10 δολ. ανά ουγγιά.