Ην. Βασίλειο: Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις με την ΕΕ για αλλαγές στο πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Οι συζητήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με αλλαγές στους όρους της συμφωνίας για το Brexit που αφορούν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, ανέφερε ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, μιλώντας σε κοινοβουλευτικής επιτροπή την Πέμπτη.

Οι δύο πλευρές, όπως σημειώνει το Reuters, προσπαθούν επί μήνες να ξεπεράσουν το αδιέξοδο όσον αφορά το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο ορίζει τους εμπορικούς κανόνες που διέπουν τη βρετανική επαρχία και στο οποίο συμφώνησε η Βρετανία πριν αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά τώρα το Λονδίνο λέει ότι είναι ανεφάρμοστοι.

Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ουσιαστικά επιτρέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, λόγω των ανοιχτών συνόρων της με την Ιρλανδία, η οποία είναι μέλος του μπλοκ, θέτοντας ωστόσο ορισμένους φραγμούς στο εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

“Η αλήθεια είναι ότι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και δεν νομίζω ότι οφείλεται στην έλλειψη καλής θέλησης, νομίζω ότι οφείλεται περισσότερο σε αυτό που θεωρούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μια υπερβολικά περιορισμένη εντολή διαπραγμάτευσης (της ΕΕ)”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την τρέχουσα μορφή της προκαλεί τριβές στο εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και κατά συνέπεια απειλεί την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 η οποία κατά κύριο λόγο τερμάτισε την επί τρεις δεκαετίες θρησκευτική βία στη βρετανική επαρχία.

Η Βρετανία από την πλευρά της έχει υποστηρίζει στο παρελθόν ότι έχει λόγους να ενεργοποιήσει τη ρήτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία και της επιτρέπει να εγκαταλείψει ορισμένους όρους της συνθήκης για το Brexit – μία κίνηση όμως που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την ήδη εύθραυστη διπλωματική και οικονομική σχέση της με την ΕΕ.

“Η κατάσταση όπως είναι τώρα δεν λειτουργεί”, ανέφερε ο Κλέβερλι, προσθέτοντας “Δεν κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να προστατεύει εξίσου το εμπόριο Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, κι αυτό, κατά συνέπεια, προκαλεί εντάσεις στην κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Κλέβερλι τόνισε πως εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει νόμο με τον οποίο θα ακυρώσει μονομερώς τμήματα της συμφωνίας για το Brexit, αν και παραδέχθηκε ότι οι πιέσεις για την εύρεση λύσης αυξάνονται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ζητήσει να εξεταστούν τρόποι ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις.