FEATUREDΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο κύμα ελέγχων και κατασχέσεων από την εφορία

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οδηγεί την εφορία σε εκτεταμένους ελέγχους, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η πανδημική κρίση είχε παγώσει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν εκατέρωθεν με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του δημοσίου.

Το σχέδιο της εφορίας προβλέπει ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνική επικοινωνία για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. Όσοι αδιαφορήσουν θα ξεκινήσουν έλεγχοι ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.

Ο συνολικός αριθμός των νέων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λήφθηκαν το έτος 2021 από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα ανήλθε σε 253.083 με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (90,9%). Επισημαίνεται ότι, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αποτελούν το 97,4% του συνόλου των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

Μετά τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων η εφορία θα κινήσει διαδικασίες πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας. Ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει δημοσιοποιηθεί το νέο πρόγραμμα πλειστηριασμών με 3 περιπτώσεις να ξεχωρίζουν. Ειδικότερα:

– Μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ.

– Μεζονέτα 374 τ.μ. σε οικόπεδο 1.200 τμ. στη Ν. Ερυθραία με τιμή πρώτης προσφοράς 507.000 ευρώ.

– Κατοικία 124,86  τ.μ. σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 365.000 ευρώ.

Πώς θα εντοπιστούν οι οφειλέτες για την πραγματοποίηση της κατάσχεσης:

1) Επιλογή οφειλέτη: Ο οφειλέτης, στον οποίο θα επιβληθεί η κατάσχεση, επιλέγεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας φορολογικής υπηρεσίας, κατόπιν προτεραιοποίησης των υποθέσεων, με κριτήρια το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, τη φορολογική συμπεριφορά, τη διακοπή της παραγραφής κ.λπ. ή με κριτήρια που τίθενται από τη διοίκηση (όπως, ενδεικτικά, διασταυρώσεις οφειλετών κ.λπ.).

2) Εντοπισμός απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων: Η αρμόδια φορολογική υπηρεσία, πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών, κυρίως, απαιτήσεων του οφειλέτη από τρίτους (μισθών από εργοδότες, συντάξεων από ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων από μισθωτές, λοιπών απαιτήσεων από τρίτους κ.λπ.). Στόχος της έρευνας είναι η επιβολή κατάσχεσης του ποσού που ο τρίτος (ο εργοδότης, το ασφαλιστικό ταμείο, ο μισθωτής κ.λπ.) πρόκειται να αποδώσει στον οφειλέτη του Δημοσίου. Η κατάσχεση επιδιώκεται να επιβληθεί πριν αποδοθεί το ποσό στον οφειλέτη του Δημοσίου, δηλαδή όταν αυτό βρίσκεται ακόμη στα χέρια του τρίτου (του εργοδότη, του ταμείου, του μισθωτή κ.λπ.). Σε περίπτωση ύπαρξης υπολοίπου καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη η κατάσχεση επιδιώκεται να επιβληθεί με την αποστολή ηλεκτρονικού κατασχετηρίου στην τράπεζα και έχει ως στόχο τη δέσμευση ποσού από το υπόλοιπο του καταθετικού λογαριασμού του οφειλέτη, προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο. Η έρευνα για τον εντοπισμό απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων διενεργείται με αναζήτηση πληροφοριών μέσω του Συστήματος Φορολογίας TAXIS, του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών ή μέσω άλλων πηγών πληροφόρησης.

3) Δημιουργία κατασχετηρίου: Δημιουργείται από το σύστημα TAXIS κατασχετήριο στα χέρια τρίτων ή στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, ως τρίτων. Τo κατασχετήριο δημιουργείται:

α) Με την εισαγωγή:  των στοιχείων του οφειλέτη ή των οφειλετών, αν πρόκειται για μαζικό κατασχετήριο στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων,  των στοιχείων του τρίτου, των ληξιπρόθεσμων ατομικών οφειλών και των χρεών συνυποχρέωσης ή συνυπευθυνότητας του οφειλέτη στον πίνακα χρεών, με ιδιαίτερη προσοχή στο ποσοστό συνυπευθυνότητας.

β) Με την αποθήκευση και απόδοση αριθμού ειδικού βιβλίου κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων.